Adria AirwaysBooking.com


Adria Airways

Adria Airways

Za: potnikom prijazen način rezervacij vozovnic, dokaj moderna flota, zadovoljive povezave s pomembnejšimi evropskimi mesti, regionalni član Star Alliance, občasne ugodne ponudbe.

Proti: zdolgočaseno kabinsko osebje, zamude, zastarela oprema letal

Ocena

Če letimo iz Ljubljane, letimo z Adrio, ker druge izbire glede na majhno število prevoznikov, ki letijo na letališče Brnik (pardon, letališče Jožeta Pučnika), praktično nimamo. Ni uvrščena ravno visoko na lestvici naših najpriljubljenejših letalskih družb, čeprav svojo osnovno nalogo – prepeljati potnika od točke A do točke B – opravlja učinkovito. Statistika kaže, da je Adria točna letalska družba. Razen takrat, ko smo na letalu mi. Naši leti namreč skoraj nikoli niso točni. Zamude niso velike, se pa mnogokrat končajo z divjo dirko preko frankfurtskega letališča, da nam uspe ujeti nadaljevalni let.

Verjamemo, da je Adria tehnološko dobro opremljena, a tehnologija je le nujno potreben temelj civilnega letalstva. Tisto, kar letalske družbe ločuje, je usluga, ki jo nudijo potnikom. Ta je pri Adrii z izjemo nekaj obetajočih biserov na povprečnem nivoju.

Rezervacije vozovnic

Vsak polet se začne z rezervacijo vozovnice in ta začetna faza potovanja je vsekakor ena izmed pozitivnih točk Adrie Airways. Na njihovi telefonski številki se vedno oglasijo prijazne in profesionalne gospe; zadnje čase pa vozovnico najraje na enostaven, pregleden in varen način rezerviramo kar preko Adriine spletne strani, pri čemer so skrbi, da bi za vozovnico plačali preveč, povsem odveč. Adria Airways svojim potnikom zagotavlja najnižjo možno ceno vozovnice, tako da ni potrebno telefonirati na množico turističnih agencij, preden ugotovimo, kje je vozovnica najcenejša. Če želimo potovati z Adrio, enostavno pokličemo Adrio – ali še bolje, obiščemo njeno spletno stran.

V zraku

Z Adrio najpogosteje letimo na relaciji Ljubljana–Frankfurt ali Ljubljana-Zürich, od koder potem nadaljujemo let bodisi z Lufthanso, Singapore Airlines ali Swiss. Njihivih letal Canadair ne maramo iz preprostega razloga: majhen je, kot leteči avtobus, tako da če ob vračanju v Slovenijo v Frankfurt priletimo s kakšnim udobnim velikanom, potem pa se moramo usesti v Canadaira, se počutimo rahlo klavstrofobično. In če do Frankfurta slučajno priletimo s Singapore Airlines, navajeni dvanajsturnega razvajanja njihovih stevardes, nas ob soočenju z zdolgočasenimi obrazi slovenskih deklet in fantov poleg klavstrofobije zagrabi še depresija. Za klavstrofobijo Adrie Airways ne moremo obdolžiti. Na evropskih letih vsi letalski prevozniki pač uporabljajo majhna letala, primerna relacijam in številu potnikov. Depresiji pa bi se vendarle lahko izognili, če bi bilo Adriino kabinsko osebje malo bolj živahno in radodarnejše z nasmehi. Adria Airways je majhna letalska družba, ki se mora še marsičesa naučiti.

Zanimivo, da so mlajše stevardese (verjetno študentke, ki jih Adria Airways najema čez poletje), v splošnem bolj zdolgočasene in manj prijazne od profesionalnih stevardes. To je verjetno povezano tudi z izkušnjami in zavestno odločitvijo za stalni poklic stevardese, tako da bi morala Adria po našem skromnem mnenju dobro razmisliti, ali se najemati študentke in študente dolgoročno res izplača. Profesionalnega kabinskega osebja, ki bo potnikom ostalo v tako lepem spominu, da bodo naslednjič brez pomisleka ponovno rezervirali vozovnico pri določeni letalski družbi, se ne da izšolati čez noč.

Adriini piloti bi se o oglašanju potnikom tudi lahko kaj naučili od svojih kolegov iz tujine. Na naših letih so vsi kapitani po vrsti tako osorno navrgli nekaj suhoparnih podatkov o letu, kot bi bilo to njihovo najbolj odvečno opravilo.

“Gospod pilot, vaše delo občudujemo, a če se vam ne ljubi govoriti potnikom, bodite raje tiho,” si ponavadi zamrmramo in glavo zarijemo še globlje v Adriin Inflight-Magazine. Slednji je vendarle eden izmed Adriinih biserov. Zanimiv, natisnjen na razkošnem papirju in z odličnimi fotografijami. Skratka revija, ki jo marsikateri potnik z veseljem vzame domov.

Hrane na regionalnih poletih v nasprotju s prijaznostjo kabinskega osebja ne bi bilo pravično primerjati s tisto na medcelinskih. Ponavadi potnikom ponudijo majhen sendvič, kavo ali čaj in standarden izbor pijač. Za kakšno posebno izmišljevanje na Adriinih kratkih poletih pravzaprav ni časa, saj praktično takoj po obroku sledi pristajanje, ekspresno zahvaljevanje za zaupanje in izkrcanje iz letala.

Adria Airways v zlati sredini

Kakovost Adrie Airways še najbolje ilustrira Skytrax, ki na svetovnem nivoju ocenjuje kakovost letalskih družb. Adrii Airways je podelil tri od petih zvezdic, kar pomeni zadovoljiv standard osnovne storitve z možnimi odstopanji od standardov na področju odnosa osebja in izvedbe storitve bodisi na krovu letala bodisi na letališčih. Adria v zadnjem času pod pritiskom konkurence nekatere lete ponuja po dokaj ugodnih cenah. V prihodnosti pa bi bilo lepo, če bi izboljšala tudi kakovost uslug, ki jih nudi potnikom v letalu. Samo v tem primeru bodo slovenski potniki, ki zdaj z WizzAirom, easyJetom in Ryanairom iz Ljubljane in bližnjih letališč za peščico evrov veselo letajo po Evropi, pred nakupom vozovnice vendarle pomislili tudi na slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika.

Ocena temelji na naslednjih letih:

  • Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana (večkrat med leti 1999 in 2004)
  • Ljubljana-München-Ljubljana (večkrat med leti 1999 in 2002)
  • Ljubljana-Zürich-Ljubljana (večkrat med leti 2002 in 2008)
  • Ljubljana-Amsterdam-Ljubljana (november 2008)
  • Ljubljana-Varšava-Ljubljana (junij 2009)
  • Ljubljana-London Gatwick (september 2010)