AirAsiaBooking.com


AirAsia

AirAsia

Za: zelo nizke cene, razvejana mreža letov po vsej Jugovzhodni Aziji

Proti: relativno pogoste zamude, kabinsko in letališko osebje se ne zna (ali noče) odzivati na majhne posebne želje ali težave potnikov

Ocena

AirAsia je eden izmed najuspešnejših nizkocenovnih letalskih prevoznikov v Aziji in hkrati ena izmed najbolj razpoznavnih malezijskih blagovnih znamk. Z AirAsia iz Kuala Lumpurja lahko poletite na več kot 50 letališč v Maleziji in ostalih državah jugovzhodne Azije ter na Kitajskem.

AirAsia je tipičen nizkocenovni prevoznik, katerega storitve so pisane na kožo tistim, ki so se v zameno za nizke cene vozovnic pripravljeni odpovedati poslovnemu razredu, posebnim čakalnicam na letališčih, brezplačnim obrokom na letalu, rezervacijam sedežev in članskim izkaznicam za zbiranje milj. AirAsia vas zgolj prepelje od točke A do točke B in v večini primerov svojo nalogo dobro opravi.

Nekateri potniki AirAsia ne morejo prehvaliti, medtem ko se drugi mrščijo, da z njimi ne bodo leteli nikoli več. V zadnjih nekaj letih smo z AirAsia leteli več kot dvajsetkrat in doživeli pozitivne in negativne izkušnje, tako da razumemo navdušenje prvih in razočaranje drugih potnikov. Dokler gre vse po načrtih, je AirAsia prekrasna letalska družba, ko se stvari zapletejo, pa imamo občutek, da želi tako njihovo kabinsko kot tudi letališko osebje pred težavami pobegniti, namesto da bi se z njimi spoprijeli.

Točnost

Letala AirAsia imajo relativno pogoste zamude, tako da si v primeru, da želite prestopiti z enega na drugo letalo, ne omislite pretesne povezave. Vsaj delu zamud botruje nepredvidljivo tropsko vreme, medtem ko je za druge kriv prevoznik. Enkrat se nam je zgodilo, da so polet prestavili na zgodnješo uro, a so nas o tem pravočasno obvestili preko SMS. Zgodilo se nam je tudi, da so polet prestavili na nekaj ur kasneje, a nas SMS ni dosegel pravočasno – prejeli smo ga šele na letališču. Včasih pa so zamude (zaradi slabega vremena) objavili šele potem, ko smo bili potniki že prijavljeni na let. Zamude niso bile katastrofalno velike, večinoma okrog ene ure, tako da se nad njimi glede na nizko ceno vozovnic ne gre pretirano pritoževati.

Letala

AirAsia ima nova letala, Airbuse A320 in Boeinge 737-300. Potniške kabine so čiste, sedeži oblečeni v črno usnje. Prijaznost kabinskega osebja se ne more primerjati z Malaysia Airlines ali Singapore Airlines, vendar je še vedno na višjem nivoju kot pri marsikaterem evropskem letalskem prevozniku. Brezplačne hrane in pijače kot rečeno na letalih ne delijo, jo pa lahko kupite po ugodnih cenah. Ne pustite se zapeljati fotografijam slastnega nasi lemaka (tipične malajske jedi z rižem, kuhanim v kokosovem mleku, ribami, piščancem in arašidi), kajti tisti, s katerim vam v resnici postrežejo na letalu, je na videz veliko bolj žalosten. V drobnem tisku menija seveda piše, da so fotografije hrane zgolj simbolične.

Težave

Na enem izmed poletov z AirAsia smo doživeli manj prijetno izkušnjo s prtljago. V oddani prtljagi je prepovedano prevažati meso, ribe ali podobne predmete oziroma snovi z neprijetnim vonjem in to je v splošnih pogojih potovanj z AirAsia tudi jasno navedeno. A nekemu potniku je očitno v oddano prtljago kljub ostremu nadzoru uspelo skriti ribe, ki so se med poletom odmrznile, tako da je voda z neprijetnim vonjem tekla na našo prtljago, pronicala skoznjo, umazala obleko in uničila kozmetiko. Takoj po prevzemu prtljage smo se pritožili pri prevozniku, vendar so se uslužbenci AirAsia hoteli izmakniti, češ umazana prtljaga ni isto kot poškodovana prtljaga. Veliko vztrajnosti, izpolnjevanja formularjev, pošiljanja elektronskih sporočil in telefonskih klicev je bilo potrebno, da so nam navsezadnje le plačali odškodnino.

AirAsia da ali ne?

Kljub navedenemu pripetljaju bomo z AirAsia leteli še naprej in letenje z njimi brez nadaljnjega priporočamo tudi vsem obiskovalcem Malezije ali ostalih držav jugovzhodne Azije. AirAsia svoje delo v večini primerov dobro opravi. Letenje z njimi sprejemljivo in predvsem zelo, zelo poceni.

Ocena temelji na naslednjih letih:

  • Kuala Lumpur-Kuala Terengganu-Kuala Lumpur (večkrat med leti 2001 in 2009)
  • Kuala Lumpur-Kota Bharu-Kuala Lumpur (večkrat med leti 2004 in 2007)
  • Kuala Lumpur-Phnom Penh; Siem Reap-Kuala Lumpur (december 2006)
  • Kuala Lumpur-Solo (Surakarta)-Kuala Lumpur (avgust 2007)
  • Kuala Lumpur-Manila (Clark)-Kuala Lumpur (februar-marec 2009)
  • Kuala Lumpur-Singapur-Kuala Lumpur (marec 2009)