Akvarij The Deep: eden od najboljših v EvropiBooking.com

The Deep

Akvarij The Deep

Akvarij The Deep v kraju Kingston upon Hull (ali na kratko Hull), slabe tri ure vožnje z vlakom iz londonske železniške postaje Kings Cross, slovi kot eden od najboljših v Evropi. Seveda imajo lep in velik akvarij tudi v Londonu, zato se verjetno sprašujete, zakaj bi se zaradi ribic cijazili v Hull? Samo zaradi ribic verjetno ne. Če pa si želite poleg Londona ogledati še kakšno drugo mestece, na primer Hull, lahko razmislite o skoku na sever – severovzhod.

Kmalu po prihodu boste nedvomno ugotovili, da je tam gor vse veliko ceneje kot v Londonu. Tudi vstopnice za akvarij The Deep, ki za odrasle stanejo 12,15 GBP (če jih plačate prek spleta) oziroma 13,50 GBP na kraju samem, za otroke od 3. do 15. leta pa 10,35 GBP (prek interneta) oziroma 11.50 GBP (na kraju samem). Mlajši od 3 let vstopijo brezplačno. Zdaj pa se pripravite na veliko presenečenje: ob vstopu v akvarij The Deep vas fotografirajo in kupljene vstopnice nato veljajo celo leto. Da, prav ste prebrali. Eno leto, za neomejeno število obiskov! Pa naj še kdo reče, da sever Anglije ni poceni.

Sprehod skozi akvarij The Deep

Na začetku obiska akvarija The Deep se obiskovalci odpeljejo v najvišje nadstropje stavbe in se od tam počasi spuščajo proti kleti. Najprej je na ogled razstava z naslovom Prebujajoča se morja, kjer se obiskovalci lahko poučijo o 4 milijardah let zgodovine naših oceanov. Pojasnjeno je, kako se je življenje iz oceanov tekom evolucije preselilo na kopno, na ogled so fosili in prekrasne živali, ki so živele v tisti daljni dobi, otroci lahko otipajo fosilno steno itd.

Sledi Laguna življenja kjer je na ogled koralni greben z množico barvitih tropskih rib mangrov. V tem delu akvarija občasno organizirajo tudi posebne dogodke za otroke, kjer se pobliže srečajo z nekaterimi morskimi živalmi in se jih lahko pod nadzorom osebja akvarija tudi dotaknejo.

Naslednji del akvarija je verjetno najbolj impresiven: imenuje se Neskončni ocean in v njem je kar 2,5 milijona litrov vode ter 87 ton soli. V tem gromozanskem akvariju plavajo čudovite in predvsem ogromne ribe: od morskih psov in mečaric do morskih listov. V ta akvarij se ob delavnikih spustijo potapljači, da nahranijo ribe, očistijo steklo in opravijo druga vzdrževalna dela. Obiskovalci jih lahko opazujejo pri delu.

V naslednjem delu akvarija je predstavljeno vse, kar je sluzastega: sluzaste živali, sluzaste rastline. Očitno je otrokom sluz še posebej všeč – in v tem delu akvarija se hkrati lahko naučijo še kaj novega.

Sledijo hrošči vse barv in oblik, nato pa se obiskovalci pogreznejo v potopljeni gozd Amazonke in raziščejo bogato sladkovodno floro in favno. Nato so na ogled hladna morja in tako imenovano Kraljestvo ledu, kjer so na ogled simpatični pingvini. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so pingvini ene od najbolj priljubljenih živali v akvariju The Deep v mestu Hull.

Na koncu obiska se obiskovalci akvarija sprehodijo še skozi podvodni tunel na dnu največjega akvarija in občudujejo mogočne ribe, ki lebdijo nad njimi. Nato pa se z dvigalom ali po stopnicah odpeljejo navzgor do izhoda.

Za obisk akvarija The Deep priporočamo vsaj dve uri, vendar boste v akvariju verjetno preživeli daljši čas. Ob vikendih in šolskih počitnicah je vrsta za vstop lahko kar dolga (mi smo čakali približno 40 minut). Poleg akvarija je parkirišče. Parkiranje stane 3 GBP za 6 ur.

Posebni dogodki v akvariju The Deep

V akvariju The Deep za tiste, ki si želijo obisk ohraniti v posebno lepem spominu, organizirajo tudi posebne dogodke za otroke in odrasle. Ena od zanimivih ponudb so rojstnodnevne zabave, ki jih organizirajo v akvariju za skupine najmanj 10 oseb. Pri tem je najbolj privlačno, da lahko naročite, naj se potapljači spustijo v akvarij s prav posebno rojstnodnevno čestitko.

In ne samo to. Potapljači lahko med plavanjem po akvariju pokažejo tudi napis s tistim zelo pomembnim, težkim, osebnim vprašanjem: “Bi se poročil/-a z mano?” V akvariju The Deep v angleškem mestu Hull lahko zaprosite za roko na nenavaden način.

Več podrobnosti si oglejte v spletnem mestu The Deep.