Andaluzija z avtomobilom, 1. del: Costa de Almeria

Costo de Almerio je najbolje raziskati z avtomobilom

Costa de Almeria je ena od najmanj obljudenih španskih obal

Costa de Almería je eden izmed najmanj obljudenih delov sredozemske obale Španije. V nasprotju s sosednjo Costo del Sol, ob kateri se drenja na stotine visokih hotelov, je Costa de Almería redko naseljena. Kilometrske plaže na več delih prekinejo hribi, s katerih se odpira prekrasen panoramski pogled na obalo.

Zanimivo je tudi zaledje Coste de Almeríe: hribovita, skorajda puščavska pokrajina med obalo in Granado. Z javnimi prevoznimi sredstvi je to območje Španije težko raziskati, najbolje je najeti avtomobil. Predlagamo tridnevni krožni izlet z začetkom in koncem v Granadi, na katerem prevozite približno 450 kilometrov. Mi smo bili z njim izjemno zadovoljni.

Najem avtomobila

Rent-a-Car je v Španiji presenetljivo poceni. Avgusta, torej v najvišji turistični sezoni, smo za tridnevni najem avtomobila ford fiesta plačali samo 56,86 €, to je slabih 19 €na dan! Cena najema avtomobila je vključevala:

  • neomejeno število prevoženih kilometrov
  • davek
  • 24-urno pomoč na cesti
  • popolno nezgodno zavarovanje brez najnižjega zneska

Nizko ceno najema avtomobila v Španiji si je najlažje zagotoviti z rezervacijo avtomobila prek interneta. Mi smo uporabili spletno mesto Hispacar.com. Hispacar ni podjetje Rent-a-Car, pač pa sistem, v katerem je združenih mnogo španskih podjetij Rent-a-Car (deluje na podoben način, kot naše hotelske rezervacije). Z malo spretnosti pri Hispacar.com ni težko najti avtomobila po izjemno ugodni ceni.

Najcenejši avtomobil smo našli pri ponudniku AurigaCrown. Avto smo prevzeli v hotelu Citymar San Anton v središču Granade, vrnili smo ga tri dni kasneje na letališču Granada, kar se je lepo ujemalo z našim letom v Barcelono. Glede na to, da na dan našega najema niso imeli na razpolago nobenega forda fieste, so nam za isto ceno posodili večjega forda focusa – kot že rečeno, za samo 19 evrov na dan!

Avto je bil nov in v dobrem stanju, z zvrhano mero dodatne opreme. Motor bi bil lahko močnejši (zaradi slabih pospeškov prehitevanje tovornjakov na kratkih ravnih odsekih ni prišlo v poštev), kar pa nas ni pretirano motilo, saj smo bili na izletu, ne na dirki.

Pri prevzemu avtomobila smo opazili, da je na obeh straneh močno opraskan (namerne, s ključem povzročene praske). Na to smo opozorili uslužbenca AurigaCrown, ki je poškodbe vnesel v pogodbo. Pri najemu avtomobila vedno velja, da si ga je treba pri prevzemu natančno ogledati in v pogodbo vpisati vse obstoječe poškodbe – v nasprotnem primeru vam lahko poškodbe ob vrnitvi avtomobila zaračunajo.