AngkorBooking.com


Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor blizu Siem Reapa v Kambodži je eno izmed največjih, najpomembnejših in najzanimivejših arheoloških najdišč v jugovzhodni Aziji. Arheološki park Angkor sestavlja na desetine različno ohranjenih templjev, bazenov, vodnih jarkov, kanalov, mostov ter cest. Celotno območje arheološkega parka, ki je bilo nekoč središče veličastne kraljevine Kmerov, se razteza kar na 400 kvadratnih kilometrih, tako da si je za obisk templjev potrebno urediti prevoz.

Med turisti so najbolj priljubljeni templji Angkor Wat, Bayon in Ta Prohm, južni vhod v starodavno mesto Angkor Thom ter celotno območje terase slonov. Ti templji so najbolj oblegani, predvsem zjutraj, zato priporočamo, da njihov obisk načrtujete v popoldanskem času. Takrat je v naštetih templjih manj obiskovalcev, razen v templju Angkor Wat, ki je enako oblegan od zore do mraka. Sicer priporočamo tudi obisk nekaterih drugih, manj obleganih, a zaradi tega morda celo bolj zanimivih templjev, v katerih lahko začutite vsaj malo skrivnostnega vzdušja, ki je v templjih vladalo pred razcvetom turizma v Kambodži. Podrobnosti o posameznih templjih Angkor in nasvete glede tega, katere templje se najbolj splača obiskati in kdaj, objavljamo v prispevku Trije dnevi v Angkorju – kaj obiskati?

Vstopnina v Angkor

Tridnevna vstopnica za arheološki park Angkor

Tridnevna vstopnica za arheološki park Angkor

Za obisk templjev Angkor so na voljo tri vrste vstopnic:

  • enodnevna vstopnica: 20 USD
  • tridnevna vstopnica: 40 USD
  • sedemdnevna vstopnica: 60 USD

Vstopnice lahko kupite samo na vstopni točki v arheološki park ob cesti iz Siem Reapa v Angkor Wat ali na kontrolni točki pri templju Banteay Srei.  Vstopnic nikoli ne kupite od gostišč, agencij ali neznancev, ker takšna prodaja ni dovoljena in so verjetno ponarejene.

Vstopnino je treba plačati v gotovini, najbolje v ameriških dolarjih. Sprejemajo tudi kamboške riele, tajske bate in evre. Kreditnih kartic ne sprejemajo.

Vstopnice so neprenosljive. Za izdajo tridnevne ali sedemdnevne vstopnice je potrebna fotografija. Fotografirajo vas brezplačno ob nakupu vstopnice. Popustov za skupine ni. Vstopnina za otroke do 12. leta je brezplačna.

Vstopnice začnejo veljati na dan nakupa, razen vstopnic, izdanih po 5. uri popoldan, katerih veljavnost se začne naslednji dan, čeprav jih lahko uporabljate tudi na dan nakupa od 5. ure popoldan do sončnega zahoda. Sicer vnaprejšnji nakup vstopnic ni mogoč.

Torej, vstopnice za Angkor enostavno kupite prvi dan na poti v arheološki park. Pripravljen imejte ustrezen znesek v gotovini, za fotografijo pa vam ni treba skrbeti, saj vas hitro in brezplačno fotografirajo kar ob nakupu vstopnice. Vstopnice imejte vedno pri sebi. Preverjajo jih tudi ob vstopu v posamezne templje.

Prevoz po Angkorju

Za prevoz po Angkorju je treba najeti tuk-tuk

Za prevoz po Angkorju je treba najeti tuk-tuk

Leta 2006, ko smo templje Angkor obiskali prvič, se je v Siem Reapu za 4 USD na dan dalo najeti električna kolesa, ki so bila naravnost idealno prevozno sredstvo po arheološkem parku. Ob zadnjem obisku Angkorja januarja 2013 se električnih koles ni več dalo najeti, so pa za isto ceno na več krajih v Siem Reapu ponujali gorska kolesa ali pa mestna kolesa za 2 USD na dan. Kdor si želi templje Angkor ogledati na okolju prijazen način in ne želi biti odvisen od voznikov tuk-tukov, naj najame gorsko kolo, saj so mestna večinoma brez prestav in v precej slabem stanju. Pot do prvih templjev je dolga 6 kilometrov, po arheološkem parku pa jih zlahka naredite vsaj 10 do 15 ali celo preko 20 na dan, tako da se splača imeti dobro kolo. Ne pozabite tudi na zaščito pred žgočim soncem in zadostno količino vode (čeprav slednjo lahko po zasoljenih cenah kupite pred vsakim templjem).

Komur vrtenje pedal v tropski vročini ne diši, mora za ogled templjev Angkor najeti tuk-tuka. Običajno se ga najame za ves dan. Z voznikom se je treba vnaprej dogovoriti, katere templje želite obiskati. Ob zadnjem obisku Angkorja smo imeli občutek, da vozniki za celodnevni najem pričakujejo okoli 15 USD, čeprav je prva cena, ki jo zahtevajo, precej višja. Uporabite svoje pogajalske sposobnosti, vendar ne pozabite, da liter bencina v Kambodži stane več kot 1 USD, kar je za tako revno državo zelo visoka cena.

Voznikov tuk-tukov vam v nobenem primeru ne bo treba dolgo iskati. Pravzaprav bodo oni našli vas. Turiste napadejo takoj, ko iz hotelov in gostišč stopijo na cesto. Zgodaj zjutraj se je z njimi težje pogajati, saj vedo, da se po hotelih še vedno skriva dovolj gostov, ki bodo potrebovali njihove storitve. Popoldan pa se lahko, predvsem v primeru, če ne nameravate obiskati zelo oddaljenih templjev, dogovorite za nekoliko nižjo ceno.

Če vam voznik tuk-tuka iz katerega koli razloga ni všeč, se mu mirno zahvalite za ponudbo in poiščite drugega. Imejte v mislih, da boste z njim preživeli ves dan, zato je dobro, da se v njegovi družbi prijetno počutite in mu zaupate. Kontaktne podatke prijaznega voznika tuk-tuka, ki smo ga najeli januarja 2013 in bili z njim zelo zadovoljni, najdete v prispevku o hotelu Royal Crown Hotel and Spa.