Aščinica Sofra SarajevoBooking.com


Restavracija Sofra

Sudžukice z gorčico in krompirjem, begova čorba, sveža solata in somun v restavraciji Sofra v Sarajevu

Aščinica Sofra stoji v neposredni bližini vodnjaka sebilj (in odlličnega penziona Stari Grad, v katerem smo prenočevali) v osrčju Baščaršije. Na videz zelo turistična lokacija naj vas ne odvrne od obiska te sarajevske restavracije, saj je hrana, ki jo pripravljajo v njej, sveža, kakovostna in zelo okusna.

Začetki aščinice Sofra v Sarajevu segajo v leto 1968. Restavracija je specializirana za tradicionalne bosanske jedi, jedi z žara, pite in sladice. Pred restavracijo je prijetne terasa z masivnimi lesenimi mizami in stoli ter čudovitim razgledom na trg, kjer stoji vodnjak sebilj. Kdor si želi tradicionalno bosansko hrano privoščiti v tradicionalnem bosanskem okolju, pa se lahko usede v ločeno sobo restavracije, urejeno v tradicionalnem stilu. Gostje v njem sedijo na “minderjih” (tradicionalnih nizkih kavčih) in jedo iz bakrenih “sofer” (okroglih pladnjev premera približno 70 centimetrov, ki jih postavijo na podstavek in imajo funkcijo mize).

V restavraciji oziroma aščinici Sofra smo opazili, da domačini radi naročajo jedi “na žlico”, zato smo si eno izmed njih, in sicer begovo čorbo, privoščili tudi mi. Čorbo so postregli v tradicionalni bakreni posodi. Bila je sveža in okusna. Naročiti smo želeli tudi klepe (nekakšne bosanske mesne torteline), a so nam pojasnili, da jih nimajo, ker jih strežejo izključno ob petkih. Škoda, da je bil ponedeljek in da smo se morali iz restavracije Sofra odpraviti direktno na letališče. Potolažili smo se s sudžukicami – govejimi klobasami, pečenimi na žaru in postreženimi s krompirjem, gorčico ter somunom (tradicionalnim kruhom).

Hrana v aščinici Sofra v Sarajevu nam je bila zelo všeč. Če k temu prištejemo še idealno lokacijo v srcu Baščaršije, prijetno teraso in zanimivo tradicionalno jedilnico, prijazno osebje in še prijaznejše cene, obisk Sofre priporočamo vsakemu obiskovalcu Sarajeva, ki želi poskusiti tradicionalno bosansko hrano.

Lokacija: Baščaršija 31, Sarajevo. Odprto: 9:00-23:00.

Zemljevid Sarajeva

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”16″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”43.859705,18.431464{}restaurant.png{}Aščinica Sofra Sarajevo” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Aščinica Sofra na zemljevidu Sarajeva