Baguio, Filipini

Baguio je največje mesto v Kordiljerah

Živahno mesto Baguio je najprimernejša odskočna deska za potovanja v odročne dele filipinskih Kordiljer

Hoteli Baguio >>

Baguio je največje mesto v Kordiljerah z nesrečno zgodovino. V njem se je z japonskim bombardiranjem vojaške baze John Hay začela 2. svetovna vojna na Filipinih, nato pa so ga z bombami zato, da bi pregnali Japonce (ki so med tem že odšli), izravnali Američani. In kot da to še ne bi bilo dovolj, je bil Baguio leta 1990 ponovno popolnoma porušen, tokrat zaradi grozljivega potresa. A danes se Baguio hitro razvija in v mestu vlada pozitivno vzdušje – tudi po zaslugi srednješolcev, ki predstavljajo kar polovico prebivalcev Baguia.

Session Road, glavna arterija Baguia, je prenatrpana z džipi, avtomobili, taksiji in pešci. Nič čudnega, saj se na njej odvija večina življenja v mestu, ki ima približno toliko prebivalcev, kot Ljubljana.

Baguio posebnih znamenitosti nima, popotnikom služi zgolj kot odskočna deska za obisk odročnih gorskih vasi Sagada, Bontoc in Banaue. Baguio je tudi edini kraj v Kordiljerah, kjer se popotniki lahko naužijejo raznovrstne hrane in živahnega nočnega življenja.

Za radovedne popotnike je lahko že kratek sprehod po Session Road prava avantura. Za gostimi oblaki izpušnih plinov mimovozečih avtomobilov in džipnijev (podaljšanih džipov, ki so na Filipinih eno izmed glavnih javnih prevoznih sredstev), se skriva neskončno število zanimivih trgovin, restavracij, kavarn, pekarn in stojnic z lokalnimi dobrotami. V stranske ulice se podajte le podnevi, ponoči so temne, prazne in nič kaj prijazne, ljubitelji eksotike pa ne izpustite obiska centralne tržnice, katere stojnice se šibijo pod bogastvom lokalne zelenjave in sadja. Obisk oddelka z mesom priporočamo le tistim z dobrimi želodci. Hladilnikov seveda ni in prav lahko se zgodi, da se v vas poleg radovednih prodajalcev zazrejo še oči obglavljenega pujsa, ki je še isto jutro veselo krulil v kakšnem lokalnem svinjaku.