Banaue, Filipini

Riževe terase v Banaueju na Filipinih so uvrščene na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine

Riževe terase v Banaueju na Filipinih so uvrščene na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine

Banaue je izjemno slikovita, na strmih pobočjih zgrajena vas, pod katero se vije temnozelena reka. Banaue je veliko živahnejši in bolj turističen kraj od višjeležeče Sagade. Ne samo zaradi tega, ker se je do Banaueja mogoče v devetih urah porelativno dobrih cestah pripeljati z udobnim, direktnim avtobusom iz Manile, pač pa predvsem zaradi riževih teras, ki ga obkrožajo.

Riževe terase v Banaueju slovijo po vsem svetu. Uvrščene so na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, nekateri jih imenujejo osmo čudo sveta, v vsakem primeru pa so preprosto čudovite. Pred več kot 2000 leti so jih iz blata zgradili pripadniki plemena Ifugao in dokazali, da niso bili le eni izmed najstrašnejših lovcev na glave na svetu (več o njih lahko izveste v izvrstnem muzeju v Bontocu), pač pa tudi odlični inženirji.

Riževe terase v Banaueju si je najbolje ogledati z razglednih točk ob cesti proti Bontocu. V Banaueju ne manjka voznikov triciklov, ki vam bodo na vsakem koraku ponujali prevoz do razglednih točk. Tisti z dobro kondicijo pa se do njih lahko odpravite tudi peš. Vožnja s triciklom do prve razgledne točke traja okoli deset minut, peš boste do nje porabili kakšne tričetrt ure.

V Banaueju smo preizkusili najboljši hotel, Greenview Lodge. Sobe v Greenview Lodge so čiste, oblečene v les, po tleh je položen parket. Eden izmed glavnih adutov hotela Greenview Lodge pa je prečudovit razgled na Banaue, okoliške hribe, reko in riževe terase, ki se odpira iz neke vrste konferenčne dvorane v prvem nadstropju. Konferenčne dvorane ne uporabljajo in je vedno odprta, tako da lahko mirno sedite v njej, srebate hladno pijačo, napišete kakšno razglednico in predvsem uživate v prečudovitem razgledu.

Hrana v Banaueju je podobna kot drugod po Kordiljerah, kar pomeni, da tudi v Banaueju posebnih kulinaričnih užitkov ni pričakovati. Preizkusili smo nekaj restavracij v središču Banaueja in nekaj hotelskih restavracij, a nas nobena ni navdušila, vsaj s hrano ne. Smo pa zato v Sanafe Lodge & Restaurant uživali vsaj v imenitnem pogledu na riževe terase, ki se odpira z njihove terase. Glede hrane pa smo se tolažili z dejstvom, da nas od kulinarično veliko bolj zanimive Manile loči le devet ur vožnje z avtobusom.