Bari in pubi v Budimpešti

Liszt Ferennc ter, Budimpešta

Na trgu Franza Liszta v Budimpešti ne manjka barov, pubov in restavracij

Hoteli Budimpešta >>

V hladnih zimskih mesecih zabave željni meščani Budimpešte iz lokalov na prostem poniknejo v zakajene (velikokrat kletne) bare in klube. Decembra se pač sedeti v snegu na Margaretinem otoku ne da. V tem prispevki smo zbrali nekaj manj znanih, alternativnih in underground barov in pubov v Budimpešti, ki jih ne boste našli v priljubljenih turističnih vodnikih:

Castro Bistro

Castro Bistro v strogem centru Budimpešte je prijeten lokal, urejen kubanskem slogu. Poleg poceni pijače v njej strežejo balkansko hrano: od pleskavic do čevapčičev in vešalic. Ne pustite se premagati kulinarični jugo-nostalgiji, raje ostanite pri pijači. Hrana je bila vsaj ob našem obisku popolnoma zanič, čeprav trdijo, da je kuhar iz Srbije. Morda so ga iz Srbije izgnali, ker ne zna kuhati.

Lokacija: Pešta VII, Madách Imre tér 3. Transport: metro M1, M2 ali M3 (Deák Ferenc tér).

Sirály

Sirály je umetniško navdahnjena kavarna, ki se zvečer prelevi v živahen bar. Idealen kraj za popoldansko kavo ali večerno zabavo. Razprostira se v treh nadstropjih. Če imate prenosni računalnik, lahko v njem brezplačno surfate po internetu. Pogosto organizirajo gledališke predstave in koncerte.

Lokacija: Pešta VI, Király utca 50. Transport: tramvaj 4, 6 (Király utca). Splet: www.siraly.co.hu

Vittula

Temačna Vittula v majhni kleti, v katero vodijo strme stopnice, po katerih je verjetno pogrnil že marsikateri gost, je alternativen lokal z neobičajno glasbo v lasti (očitno odštekanega) tujca. Cene so ugodne, lokal nenormalno zakajen, gostje v najrazličnejših psiho-fizičnih stanjih.

Lokacija: Pešta VII, Kertész utca 4. Transport: metro M2 (Blaha Lujza tér), tramvaj 4, 6 (Blaha Lujza tér). Splet: www.vittula.hu

Szóda Café

Szóda je nepretenciozen lokal, katerega značilnosti so enostavne mize in stoli, z risbami polepljen strop, diskretna razsvetljava, brezplačni brezžični dostop do interneta in brezplačna steklenica sode na vsaki mizi. Za tiste z več energije je v kleti plesišče.

Lokacija: Pešta VII, Wesselényi utca 18. Transport: metro M1, M2, M3 (Deák Ferenc tér). Splet: www.szoda.com

Področja z največjo koncentracijo barov

Če nimate v mislih nobenega konkretnega bara ali puba, ki bi ga radi obiskali, je najbolje, da se odpravite na kakšno izmed ulic ali trgov z najživahnejšim nočnim življenjem. Takšni kraji so v Budimpešti vsaj trije:

Liszt Ferenc tér

Liszt Ferenc tér, blizu Oktogona, opere in glasbene akademije, zvečer prekipeva od življenja, posebej poleti, ko na desetine lokalov mize razpostavi po vsem trgu. Liszt Ferenc tér je na itinerarju večine turistov in premožnejših domačinov, tako da so cene v lokalih višje od povprečja.

Lokacija: Pešta VI. Transport: metro M1 (Oktogon), tramvaj 4, 6 (Oktogon).

Ráday utca

Ráday utca je čudežno vzcvetela sredi zanemarjenega 9. okrožja. Ob njej je kopica restavracij, barov in nekaj klubov. Po nekaj obiskih ulice Ráday nam ni uspelo najti lokala, ki bi nam bil zares všeč. Tudi za turiste je priročnejši trg Liszta Ferenca, saj je za razliko od ulice Ráday v centru. Razen seveda, če prenočujete v katerem izmed hotelov na ali blizu ulice Ráday: Ibis Budapest CentrumMercure Budapest Korona ali Best Western Hotel Art Superior.

Lokacija: Pešta IX. Transport: metro M3 (Kálvin tér), tramvaj 47, 49 (Kálvin tér).

Hajós utca

Na ulici Hajós blizu opere je manj lokalov, kot na razvpitem trgu Liszta Ferenca nedaleč stran, je pa zato mirnejša in po okusu nekaterih prijetnejša.

Lokacija: Pešta VI. Transport: metro M1 (Opera), M3 (Arany János utca).