Bontoc, Filipini

Živahna glavna ulica v trgovski vasi Bontoc na Filipinih

Živahna glavna ulica v trgovski vasi Bontoc na Filipinih

V majhnem trgovskem kraju Bontoc smo se za eno noč ustavili na poti od Sagade do Banaueja. Iz Sagade do Bontoca avtobusi ne vozijo, pač pa le džipi, ki odpeljejo takrat, ko so (vsaj) polni. Na Filipinih to pomeni, da morajo biti do zadnjega kotička natrpani z ljudmi, zelenjavo in kokošmi, potem pa še kakšnih ducat potnikov pošljejo na streho. Če k temu dodamo slabo makadamsko cesto, psihopatskega voznika in popolnoma obrabljene gume, je jasno, da se udobne vožnje ni nadejati. Je pa zato toliko bolj zanimiva in daje misliti, kako razvajeni smo pravzaprav postali Evropejci. Pot od Sagade do Bontoca traja približno uro in pol.

Bontoc je živahen kraj. Glavna ulica je preplavljena s tolikšnim številom triciklov, da mora promet na edinem “pravem” križišču pod žgočim soncem urejati policist. Večina življenja v Bontocu se odvija ob majhni tržnici in ob glavni cesti proti Sagadi. Okoli tržnice je nekaj enostavnih restavracij, kjer si lahko iz vitrin izberete vnaprej pripravljene jedi. Izbira je omejena na tipične filipinske jedi adobo in tocino, zelenjave je bore malo, je pa zato ponudba sadja na tržnici kar bogata.

Iz Bontoca se lahko peš podate do riževih teras, skozenj teče reka, tako da je Bontoc pravzaprav slikovit kraj, v katerem je prijetno preživeti en dan. Priporočamo tudi obisk muzeja (Bontoc Museum), v katerem so na ogled odlične črnobele fotografije pripadnikov plemena Ifugao in celo sekire, s katerimi so zloglasni lovci na glave kdove kolikokrat zamahnili nad žrtvami. Za muzejem so postavili rekonstrukcijo tradicionalne plemenske vasi. Bontoc Museum je za tržnico, blizu pošte in osnovne šole. Če ga ne najdete, vprašajte mimoidoče, z veseljem vam bodo pokazali pot. Bontoc Museum je odprt od 8. do 12. in od 13. do 17. ure.

Spali smo v hotelu Churya-a na glavni ulici v Bontocu. Sobe v hotelu Churya-a so zelo majhne, vendar čiste in poceni. V prvem nadstropju hotela je restavracija s teraso, iz katere je lep pogled na dogajanje na glavni ulici.