Božični sejem v Londonu: Southbank Centre Christmas Market

Božični sejem Southbank v Londonu

Božični sejem Southbank v Londonu

Hoteli London >>

London ni najbolj znan po božičnih sejmih, čeprav vsako leto na različnih koncih mesta za popestritev predbožičnega vzdušja postavijo številne stojnice. Angleška kultura tipičnih božičnih sejmov ne pozna, tako da je večina božičnih sejmov v Londonu tematsko obarvanih. Obiskali smo božični sejem Southbank na južni obali Temze, ki se razteza od znamenitega kolesa London Eye do centra Southbank.

Božični sejem Southbank naj bi bil kopija tipičnega nemškega božičnega sejma, a na podlagi našega obiska lahko rečemo, da je žal le slab ponaredek. Ob reki je postavljena vrsta lesenih, z barvnimi lučkami okrašenih stojnic, ki na videz res spominjajo na stojnice v Nemčiji, vse ostalo pa z nemškimi božičnimi sejmi, na katerih prodajajo kakovostno tradicionalno blago, hrano in kuhano vino, nima dosti zveze.

Rese je, da se na sejmu dobi nemške klobase, medenjake in kuhano vino, a ob pogledu na cene se nam je stemnilo pred očmi. Dva decilitra kuhanega vina stane štiri funte in pol (približno 5.80 €) in če pomislimo, da za kuhano vino ne uporabljajo ravno vrhunske kapljice, je navedena cena tudi za London odločno pretirana.

Spominki na stojnicah so dragi in večina ni nič kaj mikavnih. Imeli smo občutek, kot bi se sprehajali po supermarketu nižjega cenovnega razreda s prenapihnjenimi cenami. Od hrane smo poskusili različne vrste sira – od dimljenega do sira s česnom – ki je sicer zapakiran v mikavno embalažo, ne moremo pa trditi, da je tudi vrhunske kakovosti. Za štiri funte in pol, kolikor stane mali hlebček, lahko veliko boljšo kupčijo sklenete v kakšni od specializiranih prodajaln sira v Londonu.

Na božičnem sejmu Southbank prodajajo tudi hrano z drugih koncev sveta. Oči so se nam zasvetile ob pogledu na stojnico s španskim churrosom in vročo čokolado, ki pa ni poceni: majhna porcija stane štiri funte.

Pošteno smo se nasmejali pri stojnici, na kateri prodajajo tako imenovano “Chimney Cake” – pecivo v obliki valja s cimetovim ali podobnim posipom. To je pravzaprav madžarski kurtoszkalacz, eden izmed največjih hitov božičnih sejmov na Madžarskem, ki z Londonom kljub izmišljenemu angleškemu imenu nima prav nobene zveze.

London je pač talilni lonec kultur z vsega sveta in to se pozna tudi na božičnem sejmu Southbank, ki naj bi bil nemški, v resnici pa je mišmaš vsega po malem iz vse Evrope in drugod. Če boste obiskali London Eye, se le sprehodite po njem, samo zaradi sejma pa se na Southbank ne splača podajati. Razen morda, če imate otroke, ki bi se radi popeljali s kičastim vrtiljakom.

Lokacija: med centrom Southbank in London Eye. Odprto: 16. november – 24. december 2012, pon-pet 11:00-22:00, sob-ned 10:00-22.

Zemljevid Londona: božični sejem Southbank

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”16″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51.506205,-0.117728{}1-default.png{}Božični sejem Southbank” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]