Božični sejem MünchenBooking.com


Dobrega kuhanega vina na božičnem sejmu v Münchnu nikoli ne zmanjka

Dobrega kuhanega vina na božičnem sejmu v Münchnu nikoli ne zmanjka

Nemški božični sejmi zaradi prijetnega vzdušja, bogate ponudbe tradicionalnih nemških spominkov, božično-novoletnih okraskov in seveda kulinaričnih dobrot, slovijo po vsem svetu. Sloveniji najbližji je božični sejem v Münchnu, ki ponuja vse od naštetega, poleg tega pa je München tudi idealen kraj za predbožične nakupe v klasičnih trgovinah.

V predbožičnem času v Münchnu na različnih koncih mesta vznikne kar okoli dvajset božičnih sejmov (med drugim tudi na letališču in glavni železniški postaji), a največji, najbolj znan in tudi najbolj priročen božični sejem v Münchnu je na Marienplatzu v središču mesta. Marienplatz ni le srce starega mestnega jedra pred mestno hišo, pač pa tudi eno izmed najbolj znanih nakupovalnih območij. Marienplatz je le kakšnih 10 minut hoje oddaljen od glavne železniške postaje.

Na Marienplatzu decembra zrastejo lične bavarske brunarice, v katerih prodajajo ročno izdelane jaslice, božično-novoletne okraske, razna ročno izdelana božična darila, nürnberške medenjake, pečena jabolka in druge sladkarije ter seveda klobase, pečeno meso in kuhano vino. Ves trg je ovit v zapeljive predbožične vonjave, na stojnicah s kuhanim vinom pa se domačini ustavljajo ravno tako radi, kot turisti. Kuhano vino v Münchnu je drugačno, kakršnega smo vajeni pri nas. Pogosto je “začinjeno” z opojnimi dodatki, na primer z borovničevcem. Borovničevo kuhano vino, ki smo ga pili na božičnem sejmu v Münchnu, je bilo okusno in daleč najmočnejše, kar smo jih poskusili, ter vredno vsakega centa.

Pri nakupu kuhanega vina v Münchnu veljajo podobna pravila kot na primer na božičnem sejmu na Dunaju: poleg pijače je treba “najeti” tudi lično skodelico. Kavcija za skodelico stane 3 € in vam jo v primeru, da jo vrnete, seveda povrnejo. Če vam je skodelica dovolj všeč, da bi jo za spomin vzeli domov, pa je vaša za 3 €.

Če z Marienplatza pot po Rosenstrasse in nato po Sendlinger Strasse nadaljujete proti zahodu, kmalu prispete do Sendlinger Tor, kjer je ponavadi manjši božični sejem. Rosenstrasse in Sendlinger Strasse sta sicer znani trgovski ulici, ob katerih je nanizanih na desetine trgovin, v katerih ponujajo vse, kar si srce poželi in kreditna kartica prenese. Prav lahko se zgodi, da vas trgovine s svojo ponudbo zapeljejo do te mere, da do Sendlinger Tor nikoli ne prispete.

Vsako popoldne v adventnem času se z balkona mestne hiše oglasijo alpske božične melodije, ki jih glasbeniki izvajajo v živo. V mestni hiši organizirajo brezplačne delavnice za otroke, na katerih izdelujejo božične okraske in pečejo božične piškote. Skratka, München v predbožičnem času ponuja za vsakogar nekaj, pa še predaleč ni. Vožnja z vlakom iz Ljubljane do Münchna traja le šest ur in pol. Za hotele v Münchnu po zajamčeno najnižjih cenah pa pobrskajte po rezervacijskem sistemu: hoteli v Münchnu.

Zemljevid Münchna

Glavni božični sejem v Münchnu na zemeljevidu Münchna.