Božični sejmi 2012

Božični sejem Dunaj

Božični sejem na Dunaju

Spet prihaja čas, ko bodo po vsej Evropi odprli božične sejme, na katere se vsako leto odpravi tudi veliko Slovencev. Božični sejmi na Dunaju, v Budimpešti, Salzburgu in Pragi so med slovenskimi izletniki izredno priljubljeni. Če vas pot v tem predprazničnem obdobju zanese v bolj oddaljene države, na primer Švico, Belgijo ali Dansko, pa si le oglejte čudovite božične sejme v Zürichu, Bruslju in Kobenhavnu. V vsaki državi so malo drugačni, z drugačnimi kulinaričnimi specialitetami in tipičnimi spominki in prav zagotovo boste povsod našli kaj zanimivega, uporabnega ali zabavnega zase in za svoje bližnje.

Spodaj smo zbrali nekaj koristnih informacij o najbolj priljubljenih božičnih sejmih po Evropi in seveda povezave na rezervacije hotelov po zajamčeno najugodnejših cenah. Če razmišljate o predbožičnem koncu tedna na Dunaju, v Budimpešti ali Salzburgu, je zdaj pravi čas, da si zagotovite hotelsko rezervacijo po najugodnejši ceni.

Božični sejem Dunaj

Dunajski božični sejem Christkindlmarkt pred mestno hišo je eden izmed najbolj obiskanih božičnih sejmov v Evropi. Božični sejem na Dunaju je tudi eden izmed najstarejših v Evropi. Organizirajo ga že od 13. stoletja. Na več kot 140 stojnicah so na voljo izdelki avstrijske domače obrti, novoletni okraski, igrače in seveda kuhano vino, pečen kostanj, čebelarski izdelki, sladkarije in ostale božične dobrote. Božični sejem na Dunaju je posebej priročen za tiste, ki se želijo izogniti nakupovalni mrzlici tik pred božičem, saj Christkindlmarkt odprejo že sredi novembra.

Božični sejem Salzburg

Po zasneženih trgih decembrskega Salzburga se vije vonj po kuhanem vinu in praženih mandeljnih, po ozkih ulicah odmeva peketanje konjskih kopit in romantično škripanje starinskih kočij, na katerih se stiskajo v topla oblačila zaviti turisti. Mali božični sejmi vzcvetijo skoraj po vsem starem delu Salzburga, največji in najpomembnejši pa stoji na trgih Salzburger Domplatz in Residenzplatz.

Na lično izdelanih stojnicah ponujajo kuhano vino in vročo čokolado, suhe mesne izdelke, sladkarije, tople volnene puloverje in seveda raznovrstne božično-novoletne okraske: od tradicionalnih lesenih figur do najnovejših elektronskih inovacij.

Datum: 22. november – 26. december 2012
Spletno mesto: Der Salzburger Christindlmarkt
Hoteli v Salzburgu: poceni hoteli v Salzburgu
Prevoz do Salzburga: vlak do Salzburga od 38 € (Slovenske železnice)

Božični sejem München

Glavni münchenski božični sejem organizirajo v središču starega mestnega jedra, na trgu Marienplatz, kjer med drugim stoji imenitna neogotska mestna hiša. Na več kot 100 stojnicah prodajajo raznovrstne božično-novoletne okraske, vključno s tradicionalnimi, umetelno izrezljanimi iz lesa.

Božični sejem Budimpešta

Božični sejem na trgu Vörösmarty v Budimpešti ni med največjimi božičnimi sejmi v Evropi, je bil pa zato pred nekaj leti izbran za enega izmed najlepših. Trg Vörösmarty v predbožičnem času preplavijo lično izdelane lesene hišice, v katerih prodajajo najrazličnejše spominke in seveda hrano ter pijačo. Madžarsko združenje za ljudsko umetnost skrbi za to, da na stojnicah ne prodajajo tretjerazrednega uvoženega kiča, pač pa kakovostne izdelke madžarske domače obrti.

Od kulinarične ponudbe velja izpostaviti klobase, pečeno meso, langos (ocvrto ali v glineni peči pečeno slano madžarsko pecivo) in kürtös kalács – sladko pecivo v obliki valja, pečeno na oglju in posuto s sladkorjem, cimetom ali orehi. Stojnica s pecivom kürtös kalács je ena izmed največjih atrakcij božičnega sejma v Budimpešti – pred njo se vedno vije neskončno dolga vrsta.

Ena izmed zanimivosti božičnega sejma v Budimpešti je tudi adventni koledar na znameniti zgradbi Gerbeaud, v kateri je med drugim najslavnejša budimpeštanska slaščičarna in kavarna Gerbeaud. V adventnem času pri Gerbeaudu vsak dan ob 17:00 uri odprejo novo, bogato okrašeno okno adventnega koledarja.

Božični sejem Praga

Prednovoletno Prago popestri več božičnih sejmov. Največja božična sejma v Pragi sta na slikovitem Staromestnem trgu in Vaclavovem trgu. V lepo okrašenih lesenih utah na božičnih sejmih v Pragi poleg kuhanega vina, klobas, koruze in drugih čeških kulinaričnih specialitet prodajajo ročno izdelan nakit, kristalne izdelke, keramiko, tradicionalne češke lesene lutke in seveda raznovrstne okraske za božična drevesca. Tudi glasbenih dogodkov na čudovito okrašenem trgu seveda ne manjka, otroci pa so vedno navdušeni nad mini živalskim vrtom.

Božični sejem Bruselj

Božični sejem v Bruslju je v središču starega dela mesta, na Grand-Place, obkroženim s čudovitimi fasadami cehovskih hiš. Organizatorji božičnega sejma v Bruslju se trudijo, da bi na stojnicah zbrali značilnosti iz celotne Evropske unije, a resnici na ljubo izdelki, ki jih prodajajo, v primerjavi z ostalimi božičnimi sejmi po Evropi niso nič posebnega. Zato pa božični sejem v Bruslju slovi po kulinaričnih dobrotah. Obiskovalci si lahko privoščijo okusne francoske olive, zapeljivo belgijsko čokolado, kuhane polže, kandirano sadje in seveda “speculoos” – ingverjeve piškote z začimbami, posebej za božični sejem oblikovane v obliki božičkov. Od 23. decembra dalje je kulinarična ponudba na božičnem sejmu v Bruslju še posebej bogata.

Ribjo tržnico v Bruslju v času božičnega sejma preuredijo v drsališče, iz zvočnikov odmevajo božične melodije, na ulicah in trgih mimoidoče zabavajo žonglerji, poulični glasbeniki in slikarji.

Datum: 30. november 2012 – 6. januar 2013
Spletno mesto: Plaisirs d’Hiver
Hoteli v Bruslju: poceni hoteli v Bruslju
Prevoz do Bruslja: letalo do Bruslja (Adria Airways).

Božični sejem Zürich

Božični sejem v Zürichu zaživi v centru mesta, med veleblagovnicami in specializiranimi trgovinami, v katerih prodajajo vse, kar si srce poželi in kreditna kartica prenese. Na božičnem sejmu v Zürichu prodajajo razna božična darila, igrače, dišave, praznične sladkarije in božične modne dodatke. Sejem popestrijo številni glasbeni in kulturni dogodki v mestu. Sicer pa je Zürich primeren predvsem za ljubitelje prestižnih daril: švicarskih ur, nakita in umetnin.

  • Datum: božični sejem na Bellevue: 24. november – 24. december 2012
  • Božični sejem na Bahnhofstrasse: 1. december – 24. december 2012
  • Pojoče božično drevo in božični sejem na Werdmühleplatz: 1. december 2012 – 24. december 2012
  • Božični sejem v starem mestnem jedru: 6. december 2012 – 23. december 2012
  • Spletno mesto: Božični sejmi v Zürichu
  • Hoteli v Zürichu: poceni hoteli v Zürichu
  • Vodnik po Zürichu: Zürich
  • Prevoz do Züricha: vlak do Züricha (Slovenske železnice), letalo do Züricha (Adria Airways)

Božični sejem København

Københavnski Tivoli, najstarejši zabaviščni park v Evropi, se v predbožičnem času spremeni v pravljično deželo.

Kulinarična ponudba na božičnem sejmu v Københavnu je zanimiva in bogata. Posebej velja omeniti glögg, dansko različico kuhanega vina z začimbami in žganjem, in tople jabolčne cmoke.