Brasov, Romunija

Festival Junii v Brasovu

Jezdeci na festivalu Junii v Brasovu

Hoteli Brasov >>

Brasov je eden izmed najbolj znanih romunskih turističnih krajev. Razlogov za to je več, izstopa pa odlično ohranjen Mestni trg (Piata Sfatulu) v središču starega mestnega jedra.

Sredi trga stoji stara mestna hiša iz leta 1420 (naslov: Piata Sfatului 30), kjer zdaj domujeta Muzej zgodovine Brasova in pisarna turistične organizacije, v kateri vam postrežejo s koristnimi informacijami in brezplačnimi zemljevidi. Mestni trg je obkrožen s čudovitimi baročnimi stavbami. V nekaterih izmed njih so lepo urejeni lokali, ki v toplejših mesecih mize razpostavijo tudi po trgu. Cene pijače so višje kot v ostalih delih Brasova, vendar v primerjavi z zahodnoevropskimi mesti še vedno zelo nizke.

Črna cerkev

Na južni strani Mestnega trga stoji Črna cerkev (Biserica Neagra, naslov: Curtea Johannes Honterus 2, odprto: pon-sob 10:00-15:30, ned zaprto), najbolj znana turistična znamenitost Brasova. Masivno gotsko cerkev so zgradili med leti 1385 in 1477 na kraju, kjer je prej stala cerkev, ki je bila uničena med napadi Mongolov leta 1242. A z gradnjo ni šlo gladko – zavlekla se je zaradi škode, ki jo je utrpela na pol dokončana cerkev med turškimi napadi leta 1421. In kot da nesrečnih dogodkov še ni bilo dovolj, je leta 1689 Brasov skoraj v celoti uničil grozljiv požar. Gost dim je stene cerkve odel v črnino in od tu njeno današnje ime: Črna cerkev.

Notranjost cerkve je večinoma baročna (cerkev so po požaru obnavljali skoraj 100 let), z balkoni, vitraži, enimi izmed največjih cerkvenih orgel v Vzhodni Evropi in čudovitimi turškimi preprogami na stenah… smo prebrali v turističnih vodnikih. Videli notranjosti žal nismo, ker smo bili v soboto prepozni, ob nedeljah pa je cerkev zaprta.

Med sprehodom po središču Brasova smo si ogledali še Katarinina vrata (Poarta Ecaterieni), ki so jih zgradili leta 1559 in so edina ohranjena srednjeveška mestna vrata. Za kratek čas smo radovednost pasli po izložbah za pešce rezervirane ulice poleg Mestnega trga, na kateri je tudi množica prijetnih lokalov, potem pa smo na griču za mestnim parkom zagledali pravljično zeleno vilo in se odločili, da si jo ogledamo od blizu.

Zelena vila, ki jo boste zagotovo opazili (a je ni v nobenem turističnem vodniku), je od daleč veliko lepša kot od blizu. Utrujena je, s starimi okni, odpadajočim ometom in zgovornim napisom nad vhodnimi vrati: Urgenta psihiatrie.

Brasovski dnevi

Brasov smo po srečnem naključju obiskali v času Brasovskih dni – enega izmed največjih mestnih festivalov. Takoj po prihodu v mesto smo zagledali plakate, ki so obljubljali koncerte na mestnem trgu. Nič posebnega, smo mislili, in na plakate v trenutku pozabili.

Ko pa smo se v nedeljo dopoldan prijetno spočiti iz Pensiunea Ambient podali proti centru, smo začutili nenavadno veselo in sproščeno vzdušje. Ulice so bile polne Brasovčanov, prometni zastoji nepopisni. Ob mestnem parku so razpostavili stojnice, na katerih so prodajali razne izdelke romunske domače obrti. Ob glavni ulici, ki teče mimo mestnega parka, se je v napetem pričakovanju gnetla množica ljudi. Opazili smo fotoreporterje, televizijske ekipe, številne policiste. Glavna cesta je bila zaprta za promet. Očitno se bo nekaj zgodilo.

Na pločniku smo si izborili prostor in se skupaj z domačini ozirali na prazno ulico. Nato se je začelo: zvoki godbe na pihala v daljavi. Po eni strani nismo mogli skriti razočaranja, po drugi se nam je zdelo, da promenadni koncert godbe na pihala ne bi mogel privabiti nepregledne množice poslušalcev. Imeli smo prav. Ko je orkester odkorakal mimo, so se zaslišala konjska kopita. Začel se je glavni dogodek festivala Junii.

Festival Junii traja več kot teden dni in obeležuje začetek toplih pomladnih dni. Parada jezdecev v Brasovu je glavni in najbolj nestrpno pričakovani dogodek festivala. Sedem skupin mož iz okrožja Schei takrat v prekrasnih oblekah na bogato okrancljanih konjih prijezdi v središče Brasova. Vsaka skupina mož je oblečena v značilne kostume, v rokah nekaterih izmed njih plapolajo živobarvne zastave. Parada jezdecev v Brasovu je prava paša za oči. Organizirajo jo vsako leto na prvo nedeljo po romunski veliki noči.