Britanski muzejBooking.com

Zaklad iz Oksusa

Model kočije iz Oksusa, Britanski muzej

Britanski muzej (British Museum) v Londonu je eden od največjih, najzanimivejših in najslavnejših muzejev na svetu, v katerem je shranjenih več kot osem milijonov eksponatov z vseh koncev zemeljske oble. Zbirka Britanskega muzeja vsebuje predmete iz praktično celotne zgodovine človeštva: od kamene dobe do enaindvajsetega stoletja.

Britanski muzej so ustanovili leta 1753, po smrti sira Hansa Sloana, ki je v času svojega življenja zbral kar 71.000 najrazličnejših zgodovinskih in naravoslovnih predmetov. Na Sloanovo željo je zbirko po njegovi smrti za 20.000 funtov, izplačanim dedičem, odkupil kralj Jurij II. Kmalu zatem je bil z aktom parlamenta ustanovljen Britanski muzej – prvi nacionalni javni muzej na svetu. Vstopnina v muzej je bila za vse “učenjaške in radovedne” posameznike brezplačna in tako je še danes. Britanski muzej je v prvih letih obstoja obiskalo približno 5.000 ljudi na leto, danes ga vsako leto obišče skoraj 6 milijonov radovednežev.

Za podroben ogled celotne zbirke Britanskega muzeja bi verjetno potrebovali več mesecev, a to ne pomeni, da se ga v primeru, da imate na voljo omejeno količino časa, ne splača obiskati. Le pokukajte vanj, tudi, če imate na voljo le eno uro. Kot rečeno je vstopnina brezplačna, tako da nimate česa izgubiti.

Nadvse impresivna je že sama stavba Britanskega muzeja, ki stoji na Great Russel Street v središču Londona, nedaleč od postaj podzemne železnice Tottenham Court Road, Holborn, Russel Square in Goodge Street. Zunanjost mogočne stavbe je oblikovana v grškem slogu, prvo presenečenje pa obiskovalce čaka takoj, ko vstopijo na veliko pokrito dvorišče: največji pokriti javni trg v Evropi. Dvorišče, sredi katerega stoji znamenita čitalnica, je pokrito s fantastično streho, sestavljeno iz 3.312 unikatno oblikovanih stekleni plošč. Streha Britanskega muzeja nekoliko spominja na streho Reichstaga v Berlinu.

Najpomembnejši eksponati Britanskega muzeja

Glede na velikost Britanskega muzeja je priporočljivo, da se že pred obiskom odločite, katere eksponate bi si radi ogledali. Najpomembnejši eksponati, ki si jih lahko gledate v uri ali dveh, so naslednji:

  • Kamen iz Rosette: granitni kamen, v katerega je vklesano isto besedilo v egipčanskih hieroglifih, demotski pisavi in grščini. Kamen iz Rosette je izjemno pomemben zaradi tega, ker je francoski jezikoslovec Jean-Frapnçois Champollion leta 1922 na podlagi omenjenega besedila razvozlal hieroglife. Kamen je sicer leta 1799 v egiptovskem pristanišču Rosetta (danes Rašid) odkrila francoska vojska. Kamen najdete v pritličju Britanskega muzeja.
  • Asirijski reliefi lova na leve: na reliefih iz let 645-635 pred našim štetjem je prikazano zasledovanje in ubijanje levov, ki je v starodavni Asiriji veljalo za šport kraljev in simbolizira dolžnost kraljev, da svoje ljudstvo ščitijo pred nevarnostmi. Do potankosti izdelani in zelo realistični reliefi veljajo za enega od največjih dosežkov asirijske umetnosti. Reliefe najdete v pritličju Britanskega muzeja.
  • Kipi iz Partenona: grški tempelj Partenon stoji na Akropoli v Atenah in so ga Stari Grki zgradili v čast boginji Ateni. Kljub temu, da original stoji v Grčiji, se radi pošalimo, da imajo v Britanskem muzeju večji del templja kot v Atenah: ne samo kipov, pač pa tudi precejšen del stavbe. Partenon najdete v pritličju Britanskega muzeja.
  • Šahovske figure z otoka Lewis: iz slonovih in kitovih kosti izdelane šahovske figure z otoka Lewis so eni od najbolj skrivnostnih predmetov na ogled v Britanskem muzeju. Nihče natančno ne ve niti kdo jih je izdelal, komu so pripadale in zakaj jih je skril v bližino kraja Uig na škotskem otoku Lewis, niti kdaj točno so jih našli. A eno je jasno: šahovske figure so izdelane izjemno natančno, zelo dobro ohranjene in še danes burijo domišljijo. 11 od 93 figur je danes shranjenih v Narodnem muzeju v Edinburghu, 82 pa v prvem nadstropju Britanskega muzeja v Londonu.
  • Model kočije iz Oksusa: zaklad iz reke Oksus je zbirka 170 zlatih in srebrnih predmetov iz arhemenidovega obdobja starega perzijskega imperija. Do potankosti izdelan model kočije z dvema konjema je najpomembnejši predmet iz celotne zbirke, na ogled v prvem nadstropju Britanskega muzeja.
  • Kraljevska igra iz Ura: igralna plošča, ki izvira iz obdobja 2.600-2.400 let pred našim štetjem, in so jo uporabljali za igranje ene od najbolj priljubljenih iger starega sveta. Našli so jo na kraljevskem pokopališču v mestu Ur v južnem Iraku. Danes je razstavljena v prvem nadstropju Britanskega muzeja.
  • Mumija iz Katebeta: to izjemno dobro ohranjeno mumijo ženske so odkrili v Tebah v Egiptu. Ženska naj bi bila glasbenica, ki je nastopala med rituali v egiptovskih templjih. Znanstveniki Britanskega muzeja so s pomočjo tomografije odkrili, da je ženska umrla v visoki starosti in da je imela ob smrti le dva zoba. Zanimivo je tudi, da pred mumifikacijo za razliko od običajne prakse niso odstranili njenih možganov. Mumija je na ogled v prvem nadstropju Britanskega muzeja.
  • Samurajev oklep: zelo dobro ohranjen samurajev oklep iz 16.-19. stoletja priča o izjemni tehnični naprednosti Japoncev pri izdelavi oklepov za samuraje, ki so služili tako za zaščito pred orožjem sovražnikov kakor tudi za ceremonialne namene. Samurajev oklep najdete v prvem nadstropju Britanskega muzeja.
  • Bronasta glava iz Ife: bronasti kip glave, ki je eden od najslavnejših eksponatov etnografske zbirke Britanskega muzeja, so odkrili leta 1938 med izkopavanjem temeljev za novo hišo v mestu Ife v Nigeriji. Na podlagi tega odkritja so kasneje našli še 17 kipov glav. Kip je bil verjetno izdelan v 14. ali zgodnjem 15. stoletju in upodablja osebo visokega statusa in avtoritete. Razstavljen je v kleti Britanskega muzeja.

Praktične informacije

Britanski muzej je odprt vsak dan, razen 1. januarja, 24., 25. in 26. decembra, od 10:00 do 17:30 ure. Ob petkih (razen na veliki petek) je muzej odprt do 20:30 ure.

Vstop v stalne zbirke muzeja je brezplačen, za ogled posebnih tematskih razstav pa je treba doplačati. Znamenito veliko dvorišče muzeja, vključno z informacijsko pisarno in prodajalno vstopnic za posebne razstave, je odprto vsak dan od 9:00 do 18:00 ure, ob petkih pa do 20:30 ure. Na velikem dvorišču je tudi kavarna, v kateri med drugim strežejo drage, a pregrešno dobre čokoladne muffine, ki so po našem mnenju eni od najboljših v Londonu.

Zbirke Britanskega muzeja si lahko ogledate samostojno ali s pomočjo multimedijskih vodnikov. Najem multimedijskega vodnika stane 5 funtov. Na voljo so vodniki v naslednjih jezikih: angleščina, nemščina, italijanščina, španščina, francoščina, ruščina, japonščina, kitajščina, arabščina in korejščina. Multimedijski vodnik vsebuje podrobne opise več kot 200 eksponatov v 61 galerijah, zvočne komentarje in slike, interaktivni zemljevid za enostavno premikanje po muzeju in vnaprej pripravljene programe ogleda muzeja. Za najem multimedijskega vodnika potrebujete osebni identifikacijski dokument (osebno izkaznico, vozniško dovoljenje, potni list).

Obiskovalci Britanskega muzeja se lahko vsak dan udeležijo brezplačnih kratkih vodenih ogledov določenih zbirk, ki trajajo 30-40 minut. Oglede organizirajo ves dan. Poleg tega od torka do petka organizirajo tudi brezplačne vodene oglede galerij v času kosila, ki trajajo 45 minut. Ob sobotah in nedeljah ob 11:30 in 14:00 organizirajo vodene oglede celotnega muzeja, ki trajajo uro in pol ter stanejo 12 funtov na osebo. Podrobnosti o brezplačnih in ostalih vodenih ogledih so objavljene v spletnem mestu Britanskega muzeja.

Zemljevid Londona

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51.518784,-0.126622{}embassy.png{}Britanski muzej” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Britanski muzej na zemljevidu Londona

Naslov: Great Russel Street, London, WC1B 3DG. Metro: Tottenham Court Road (500 m od muzeja, Central Line, Northern Line), Holborn (500 m od muzeja, Central Line, Piccadilly Line), Russel Square (800 m od muzeja, Piccadilly Line), Goodge Street (800 m od muzeja, Northern Line).