British AirwaysBooking.com


British Airways

British Airways

Za: Veliko število destinacij, pregovorna britanska vljudnost, iskrena skrb za potnike med poletom, otrokom prijazna letalska družba

Proti: Povprečna hrana, ozki sedeži v ekonomskem razredu, letalska kabina na našem poletu je bila po nekaj urah popolnoma razmetana

Ocena

British Airways je največja mednarodna letalska družba na svetu. V enem letu prepelje več potnikov kot kateri koli drugi letalski prevoznik. Hkrati je ena izmed najstarejših letalskih družb: njen predhodnik Aircraft Transport and Travel je s prvim rednim mednarodnim poletom na svetu med Hounslow Heathom (blizu danajšnjega Heathrowa) in pariškim Le Bourgetom pričel že daljnega leta 1919. British Airways po vsem svetu uživa ugled prevoznika, ki narekuje standarde letalskih prevozov, čeprav se danes denimo s fantastičnim Singapore Airlines ne more primerjati.

British Airways leti na več kot 200 letališč v skoraj 100 državah, preko partnerskih povezav pa na 550 letališč v 130 državah. Impresiven podatek, ki zbledi ob dejstvu, da Slovenije med destinacijami ni, oziroma ni več. Svoje čase je letel z Brnika na londonski Gatwick, vendar so bili poleti nerentabilni. Zdaj lahko z British Airways poletite iz Benetk ali z Dunaja, kar je v primeru, da za vaš polet ponudijo ugodno ceno, še vedno dovolj priročno.

Z British Airways smo leteli leta 1999 in sicer z Brnika preko Gatwicka in Heathrowa v Kuala Lumpur ter nazaj. Vozovnico po izredno ugodni ceni smo v celoti plačal nekaj mesecev pred odhodom. Potem pa je British Airways spremenil vozni red …

Tistega dne, ko naj bi se vračali iz Kuala Lumpurja, British Airways ni več letel v Ljubljano, zato so nas brez naše vednosti premestili na polet v Benetke, od koder naj bi se vrnili v Slovenijo, kakor vemo in znamo. V agenciji, pri kateri smo kupili vozovnico, seveda o tem, da bi nam pomagali najti ugodnejšo povezavo, niso hoteli slišati nič; oni so pač prodali vozovnico, dobili denar, krivdo za težavo pa v celoti prevalili na prevoznika. Svetovali so nam samo, naj pred poletom obiščemo poslovalnico British Airways na Brniku, kjer nam bodo vozovnico prelepili z nalepkami z novo destinacijo.

Najbolj priljubljena letalska družba na svetu

V Britishevo poslovalnico smo tik pred poletom v London tudi odšli in vse skupaj razložili prijazni angleško govoreči predstavnici. Ta se je prijela za glavo in nam rezervacijo v trenutku spremenila tako, da smo – sicer dva dni kasneje – tudi nazaj grede leteli v Ljubljano, pri čemer je ugotovila, da na letu med Kuala Lumpurjem in Heathrowom v ekonomskem razredu ni več prostora, pa nas je mirno brezplačno prestavila v poslovni razred z razlago, da pač nismo mi krivi, da je BA med nakupom vozovnice in dejanskim poletom spremenil vozni red. V London ssmo tako odleteli silno zadovoljni in prepričani, da je Britishev samovšečni slogan “najbolj priljubljena letalska družba na svetu” povsem na mestu.

London

Na Gatwicku smo pristali že okrog devete ure zjutraj, polet pa smo nadaljevali malo pred polnočjo s Heathrowa, tako da smo se že vnaprej veselili celodnevnega potepanja po Londonu. Prevoz z Gatwicka do centra Londona je drag, zato smo se glede na to, da British Airways za tiste potnike, ki pristanejo na Gatwicku, pot pa nadaljujejo s Heathrowa, organizira brezplačen avtobusni prevoz z enega na drugo letališče, najprej odpeljali na Heathrow, ki je edino londonsko letališče, do katerega vozi najcenejše prevozno sredstvo: podzemna železnica oziroma “tube”, kot jo imenujejo domačini. S slednjo smo se za peščico funtov odpeljali na enodnevni ogled Londona in bili smo na dobri poti, da British Airways tudi za nas postane “najbolj priljubljena letalska družba na svetu”.

Heathrow – Kuala Lumpur

Heathrow je največje letališče v Evropi in verjetno tudi najbolj kaotično, zato je potrebno upoštevati eno samo pravilo: na letališče se odpravite zgodaj. Skrbi, da bi vam bilo v primeru, da se zgodi čudež in vam uspe vse letališke formalnosti opraviti hitro, dolgčas, so odveč, saj potnikom ponuja dovolj trgovin, restavracij in ostalih letaliških pritiklin za krajšanje časa. V skrajnem primeru vam še vedno ostane vsaj zame izredno priljubljen hobi: people-watching, ki je na Heathrowu še posebej zabaven, saj se na njem križa ves svet.

Vkrcanje v Boeing 747-400 se je nekoliko zavleklo zaradi skupine avstralskih potnikov, ki so v kabino ekonomskega razreda navlekli vsaj dvakrat več prtljage, kot bi jo smeli. Ni nam bilo jasno, kako se jim je z vsemi tistimi potovalkami sploh uspelo izmuzniti skozi kontrole pred vstopom v letalo. Enako so se spraševale stevardese, ki so morale navsezadnje nasmeške “najbolj priljubljene letalske družbe na svetu” spraviti v žep in se s potniki spoprijeti na ostro.

Čeprav smo potovali v masovnem ekonomskem razredu, ki ga pri British Airways imenujejo World Traveller, nas je na sedežu čakala odeja in vrečka z masko za oči, zobno ščetko, zobno kremo, slušalkami za poslušanje glasbe in nogavicami. Drobna pozornost, zaradi katere dvanajsturni nočni polet postane veliko prijetnejši. Manjkala je samo še večerja, ki so jo začeli deliti kmalu po vzletu; skladno s svojo politiko “Feed Kids First” najprej otrokom. Otroci so dobili tudi barvice, papir in ostale igrače, s katerimi so si lahko krajšali čas. British Airways je otrokom prijazna letalska družba.

Večerja (piščanec s kuhanim krompirjem in zelenjavo) ni bila ravno okusna, a če upoštevamo britanske kulinarične standarde, naravnost odlična. Rahlo razočarani pa smo bili po večerji, ko smo ugotovili, da sladoleda, za katerega smo slišali, da ga na letih British Airways (skoraj) vedno dobiš, na našem letalu ni bilo.

Po večerji smo si poskušali krajšati čas z ogledom filma; žal le na majhnem zaslonu nad glavo, proti kateremu je stegovalo vrat vsaj dvajset potnikov. British Airways pospešeno obnavlja in dodatno opremlja potniške kabine, tako da imajo zdaj na večini medcelinskih letov tudi potniki v ekonomskem razredu svoj osebni zaslon in izbiro kakšnih 12 kanalov s filmi in nadaljevankami. Dobra novica za tiste, ki so siti Hollywooda, je Britishevo tesno sodelovanje z britansko filmsko industrijo. V svojih letalih prikazuje več britanskih filmov kot katera koli druga letalska družba. Glede glasbenih programov pa je pri Britishu tako kot povsod drugje: 12 kanalov z raznimi žanri, med katerimi skoraj vsakdo najde kaj poslušljivega.

Posebno dobrega spanca se v ekonomskem razredu katere koli letalske družbe ni nadejati; razen, če imate dovolj veliko srečo, da sedite pri zasilnem izhodu ali v prvi vrsti oddelka. Je pa British Airways zato uvedel nov razred World Traveller Plus, ki se uvršča med standardni ekonomski in poslovni razred, odlikujejo pa ga zvočno bolje izolirana kabina, več prostora med sedeži, priključki za telefon in prenosni računalnik, boljša hrana, dvakrat več dovoljene ročne prtljage kot v običajnem ekonomskem razredu – in seveda višja cena.

Ne glede na utesnjenost smo večino preostanka poleta do Kuala Lumpurja prespali. Po britansko vljudne stevardese so se od časa do časa sprehodile po kabini in ponujale na dolgih poletih vedno zaželeno vodo; zanimivo pa je, da praznih plastičnih kozarcev in ostalih odpadkov niso sproti pospravljale, tako da je bilo letalo pred pristankom v Kuala Lumpurju hudo razmetano.

Trenutek resnice

Pristali smo kakšnih deset minut prej, kot je bilo predvideno po voznem redu, kar nam je bilo všeč. Zdelo se nam je, kot bi nam letalska družba podarila nekaj minut več počitnic. Tudi kontrola potnih listov na novem, ultra modernem kuala lumpurskem letališču KLIA je potekala presenetljivo hitro. Nahrbtnik pa se ni in ni hotel prikazati na tekočem traku … Kot hipnotizirani smo strmeli vanj, dokler v ozadju nismo zaslišal glasu letališke delavke: “Can I help you, sir?” Ja, čakam nahrbtnik, ni ga … “In ga tudi ne bo,” si je verjetno mislila in nas odpeljala v pisarno za pogrešano prtljago. Nahrbtnik so kmalu izsledili. Menda je po pomoti ostal na Heathrowu, vendar naj bi nam ga že naslednji dan pripeljali v hotel. Za zdaj so nam v roke potisnili le 300 ringitov za kritje stroškov, ki bi mi jih utegnila povzročiti zaostala prtljaga, in nas z letališča vrgli na cesto. S fotoaparatom, prepoteno obleko, ki smo jo imeli na sebi in 300 ringiti v žepu. Samo za taksi do mesta smo jih porabil 65 … Zgodbe o “najbolj priljubljeni letalski družbi na svetu” je bilo tako v hipu konec, še manj priljubljen pa je British v naših očeh postal v naslednjih treh dneh, ko nahrbtnika ni bilo od nikoder. Tretji dan smo ga vendarle dobili, preverili oznake na njem in ugotovili, da so ga potem, ko so ga v Londonu “pozabili” naložiti na naše letalo (čeprav so imeli čas ves dan), še istega večera poslali v Singapur, tam pa je kljub temu, da je med Singapurom in Kuala Lumpurjem vsaj 10 letov na dan, iz neznanih razlogov ležal še dva dni.

Polet z British Airways se nam je tako vtisnil v spomin kot povprečen polet, z rahlo grenkim priokusom.

Ocena temelji na naslednjem letu:

  • Ljubljana-London-Kuala Lumpur-London-Ljubljana (marec/april 1999)