Café des Deux Moulins v Parizu iz filma Amélie

Café des Deux Moulins v Parizu

Café des Deux Moulins v Parizu je zaslovel zaradi filmske uspešnice Amélie.

Hoteli Pariz >>

Café des Deux Moulins na enem od vogalov pariškega Montmartra izven glavnih turističnih poti, stisnjen med prodajalnami sadja in zelenjave, ribarnicami in cvetličarnami, je bil med domačini od nekdaj priljubljena točka za jutranjo kavo in croissant ali večerni čvek ob pivu. Ob pogledu na neprivlačen dekor Caféja des Deux Moulins vsakomur postane jasno, da obstaja izključno zaradi domačinov, da stavi na redne goste in da mu za žvenket turističnih evrov ni dosti mar. Le kateri turist bi se ob poplavi privlačnih, romantično okrašenih kavarn na Montmartru, želel usesti v Café des Deux Moulins, ki spominja na utrujeno, nič kaj privlačno okrepčevalnico, ki ni bila prenovljena vsaj šestdeset let? V Caféju des Deux Moulins so imeli domačini svoj mir, dokler leta 2001 na filmska platna ni prišel film Amélie.

Nizkoproračunski film Amélie je doživel neverjeten uspeh in sprožil skorajda kultno gibanje oboževalcev. In ker je Amélie v istoimenskem filmu prav v Caféju des Deux Moulins delala kot natakarica, se je vanj vsula množica oboževalcev Amélie z vsega sveta.

Več kot deset let po prvem predvajanju filma Amélie se je Café des Deux Moulins vrnil v svoje stare tirnice. Na film Amélie spominja le nekaj fotografij. Ob našem obisku je bila v njem na jutranji kavi le peščica domačinov, ki se, sodeč po sproščenem pogovoru z natakarji, tam verjetno ustavijo skoraj vsak dan. V kavarni je še vedno isto okrasje, iste rumenkaste neonske luči, ista ogledala, mize, stoli, oblazinjene klopi in prenosni ventilatorji. S terase pred kavarno je zanimivo opazovati domačine, ki zjutraj kot čebele letajo od ene male trgovinice do druge.

Če si želite privoščiti kavo v tipični lokalni kavarni na Montmartru (ali če ste oboževalec Amélie), se vsekakor ustavite v Café des Deux Moulins. Na meniju ponujajo tudi hrano, a kakšnih posebnih kulinaričnih užitkov ne gre pričakovati.

Café des Deux Moulins naj bi glede na uradni odpiralni čas odprli že ob sedmih zjutraj, a po pravilu zamujajo, včasih tudi več kot eno uro. Če bi bili radi prepričani, da ne boste naleteli na zaprta vrata, je najbolje, da pridete po deveti uri.

Lokacija: 15 rue Lepic. Metro: Blanche. Odprto: 9:00-2:00.