Cambridge za en danBooking.com

Puntanje Cambridge

Cambridge

Cambridge je britansko univerzitetno mesto 100 kilometrov severno od Londona, kamor se iz Londona lahko odpeljete na enodnevni izlet. Cambridge slovi predvsem po svoji univerzi, sestavljeni iz številnih kolidžev, izmed katerih izstopajo King’s College, Queen’s College in St Johns College. Večina kolidžev je v središču Cambridgea in jih zlahka obiščete peš, ali pa si v Cambridgeu izposodite kolo in se pridružite študentom, ki vsak dan pridno kolesarijo na predavanja. Pri vožnji s kolesi bodite previdni. Cambridge je vedno preplavljen s turisti, tako da je včasih težko vijugati med njimi.

Univerza v Cambridgeu je bila ustanovljena v 13. stoletju in je poleg Univerze v Oxfordu najbolj znana britanska univerza, na katero se uspe vpisati le  najbistrejšim študentom. A to ne pomeni, da 24 ur na dan sedijo za knjigami. V Cambridgeu se zahvaljujoč študentski populaciji vedno veliko dogaja in študentje ob koncu študijskega leta tudi marsikaj ušpičijo. Podrobnosti vam bo morda zaupal študent, ki vas popelje na vožnjo s čolnom po kanalih, če se odločite zanjo.

Prevoz London – Cambridge

Iz Londona v Cambridge se je najbolje odpraviti z vlakom. Direktni vlaki v Cambridge vozijo z londonske železniške postaje King’s Cross. Tam si lahko mimogrede ogledate še znameniti peron 9 ¾ iz filma Harry Potter.

Z malo vnaprejšnjega načrtovanja lahko povratno železniško vozovnico iz Londona do Cambridgea kupite že za 12 funtov. Takšna vozovnica velja samo za točno določen vlak ob točno določeni uri. Bolj fleksibilne vozovnice so dražje. Če se v Cambridge odpeljete med 4. in 10. uro zjutraj, vas povratna vozovnica lahko stane tudi 34 funtov. Razlika je torej očitna, zato priporočamo, da vozovnico kupite vnaprej prek spletnega mesta The Trainline. Če se pojavite na železniški postaji in kupite vozovnico na okencu tik pred zdajci, boste zanjo zagotovo plačali (pre)več.

Puntanje

Puntanje v Cambridgeu je turistična dejavnost št. 1 in nima prav nobene zveze s slovensko besedo “puntati”. Na ta način smo si dovolili posloveniti angleško besedo “punting”, ki pomeni vožnjo po kanalih z lesenimi čolni, ki se jih poganja z dolgo leseno palico, in sicer tako, da se z njo opira ob dno kanalov. Študentje, ki po kanalih v Cambridgeu vsak dan prevažajo turiste, puntanje tako dobro obvladajo, da se zdi krmarjenje čolnov nadvse enostavno. A temu ni tako. Kljub temu, da lahko čoln najamete tudi sami, priporočamo previdnost in rezervno obleko, saj krmar, ki stoji na čolnu, z njega lahko mimogrede zdrsne v ledenomrzlo vodo. To smo videli na lastne oči in sicer novembra, ko temperature zdaleč niso bile primerne za kopanje.

Puntanja v Cambridgeu si ni težko organizirati. Po mestu je vedno polno študentov, ki turistom poskušajo prodati vožnje s čolni. Običajna cena za odrasle je 20 funtov na osebo, za študente 15 funtov. Z malo pogajanja se vam bo zagotovo uspelo dogovoriti za študentsko ceno, če ste spretni, pa jo lahko zbijete tudi na 12 funtov. Vožnja traja približno 45 minut in je idealen način za ogled kolidžev z zadnje, malo manj znane strani. Pogled s čolna na veličastne zgradbe in mostove je nekaj, kar se za vedno vtisne v popotniški spomin.

Namigi za obisk Cambridgea

Vstop na dvorišča mnogih kolidžev v Cambridgeu je bil včasih brezplačen, zdaj pa je treba plačati okoli dva funta. Vstopnina v znamenito kapelico na Kings Collegeu pa znaša kar 6,50 funtov. Vendar si slednjo z malo iznajdljivosti lahko ogledate brezplačno. V Angliji namreč obstaja zakon, po katerem vernikom za obisk verskih obredov ni dovoljeno zaračunavati vstopnine. V kapelici Kings Collega slednji potekajo od ponedeljka do sobote ob 17:30 in ob nedeljah ob 10:30 in 15:30. Če se na vratih pojavite malo pred obredi, vam vstopnine ne bodo zaračunali.

Z denarjem, ki ga prihranite za obisk kapelice na Kings Collegeu, si lahko privoščite najboljši falafel v Cambridgeu. Poiščite stojnico na Market Street, pred katero se vedno vije dolga vrsta lačnih študentov. Falafel pripravljajo izključno po naročilu, tako da računajte, da boste morali počakati vsaj deset minut, a se izplača.