Cebu City, Filipini

Cebu City je najbolj zanimivo obiskati v času festivala Sinulog, tretjo nedeljo v januarju

Cebu City je najbolj zanimivo obiskati v času festivala Sinulog, tretjo nedeljo v januarju

Hoteli Cebu City >>

Cebu City je drugo najpomembnejše in najstarejše mesto na Filipinih. Cebu City ima vse, kar ima Manila, razen obupnih prometnih zamaškov, nevzdržnega kaosa, hrupa in nepopisne gneče. To ne pomeni, da je Cebu City idiličnen kraj, ki bi se lahko primerjal z urejenimi evropskimi mesti. Reda navajeni Evropejci se v Cebu Cityju verjetno ne bi dobro počutili, vsaj dokler ne obiščejo pravega pekla – Manile.

Sloves Cebuja je v svet ponesel Ferdinand Magellan, čeprav je bil Cebu pomembno trgovsko središče že več kot sto let pred njegovim rojstvom. V Cebuju so se redno ustavljale trgovske ladje z Japonske, Kitajske, Tajske, Malezije in Indonezije.

Ko je Magellan aprila 1521 pristal na otoku Cebu, je hitro spoznal, da bi bilo lahko mesto Cebu zaradi svoje centralne lege, prijaznega vremena in mirnega morja idealno središče španskih kolonialnih sil. Magellanu je bil Cebu zelo všeč, a verjetno si ni predstavljal, da bo zaradi spleta nesrečnih okoliščin tam ostal za vedno. Magellan je bil ubit v srditem boju z domačini. Smrtonosni udarec z mečem naj bi mu zadal sam Lapu Lapu, poglavar enega izmed plemen z otoka Mactan.

Cebu je zaznamovala burna zgodovina. Špancem je uporne domačine navsezadnje uspelo premagati in jih kolonizirati za 500 let, vse do konca 19. stoletja, ko so prispeli Američani. Domačini so se tudi ameriški kolonizaciji sprva upirali, a so se nazadnje vdali. V drugi svetovni vojni pa so prav Američani odigrali pomembno vlogo v boju Filipincev s krutimi japonskimi vojaki.

Razburljivi zgodovini navkljub so domačini v Cebuju danes izjemno prijazni do tujcev. Vsakega turista sprejmejo kot pomembnega gosta, včasih celo kot prijatelja. Ne samo zaradi tega, ker peščica turistov, ki obišče nekoliko odmaknjene Filipine, prinaša krvavo potrebni denar, pač pa tudi zaradi tega, ker so Filipinci po naravi prijazni ljudje.

Iskreno povedano Cebu City ni mesto, v katerem bi se turisti želeli zadržati dlje, kot je nujno potrebno. Po mestu je sicer raztresenih nekaj znamenitosti, ki pa niso tako privlačne kot na primer bele plaže na bližnjem otoku Bantayan.

Kdor ima to možnost, naj Cebu City obišče tretjo nedeljo v januarju. Takrat ves Cebu City utripa v ritmu poulične plesne parade, vrhunca več tednov trajajočega festivala Sinulog.