Cerkve v Bratislavi

Katedrala sv. Martina v Bratislavi slovi po lepih vitražih

Katedrala sv. Martina je najpomembnejša cerkev v Bratislavi

Hoteli Bratislava >>

Katedrala sv. Martina

Katedrala sv. Martina je največja, najlepša in najpomembnejša cerkev v Bratislavi. Stoji blizu Novega mosta. Gradnja gotske katedrale sv. Martina je trajala več kot 200 let, uradno so jo odprli leta 1452. V času turške okupacije Madžarske v 16. stoletju je bilo v katedrali kronanih 11 madžarskih kraljev. Na vrh 85 metrov visokega zvonika so v spomin na kronanja posadili repliko krone svetega Štefana (original je na ogled v stavbi madžarskega parlamenta v Budimpešti). Katedrala slovi tudi kot mesto krstne izvedbe Beethovnove Misse Solemnis.

Za vstop v katedralo naj bi pobirali vstopnino, a ob našem obisku je niso. Verjetno je februarja v Bratislavi premalo turistov, da bi se nekomu ob čakanju na redke obiskovalce splačalo zmrzovati pri vratih.

V notranjosti katedrale nas je najbolj navdušil bogato okrašen strop, čudoviti vitraži in mojstrsko izdelana lesena prižnica.

Lokacija: Rudnayovo námestie.

Ostale cerkve v Bratislavi

Cerkev sv. Trojice

Med leti 1717 in 1743 zgrajena cerkev sv. Trojice velja za najlepšo baročno stavbo v Bratislavi. Zunanjost je posebej privlačna zaradi zaobljene prednje fasade. Notranjost cerkve je kopija katedrale sv. Petra na Dunaju. Najbolj slovi po iluzionističnih freskah, ki jih žal nismo videli. Cerkev je bila zaprta.

Lokacija: Hurbanovo námestie.

Cerkev sv. Elizabete (Modra cerkev)

Leta 1919 dokončana Modra cerkev je ena izmed novejših cerkva v Bratislavi. Kot pove ime, je njena glavna značilnost modra barva. Fasada je okrašena z modrimi ploščicami, modra je streha in tudi notranjost.

Lokacija: Bezručová ulica.

Kapucinska cerkev

Leta 1717 dokončana kapucinska cerkev je posvečena madžarskemu sv. Štefanu, katerega kip stoji nad glavnim portalom. Pred cerkvijo je kužni spomenik iz leta 1723, ki so ga postavili v spomin na epidemijo kuge. Cerkev stoji le nekaj korakov od cerkve sv. Trojice.

Lokacija: Župné námestie.

Cerkev reda sester klaris

Gotska cerkev reda sester klaris je bila zgrajena leta 1302 na lokaciji, kjer je prej stal samostan. Notranjost so kasneje preuredili v baročnem slogu. Zunanjost cerkve ima značilno rebrasto strukturo, v spomin pa se nam je najbolj vtisnil gotski heksagonalen zvonik. V samostanu poleg cerkve, ki so ga pozneje preuredili v šolo, je med drugim živel madžarski skladatelj Béla Bartók. Danes je v nekdanjem samostanu univerzitetna knjižnica.

Lokacija: Klariská 1.