Cerkve v Krakovu

Cerkev sv. Petra in Pavla v Krakovu

Cerkev sv. Petra in Pavla v Krakovu

Hoteli Krakov >>

V Krakovu je poleg znamenite Marijine cerkve in katedrale lepo število manjših cerkva, ki niso tako pomembne, da bi se znašle na itinerarjih večine turistov, a vendar skoraj vsaka izmed njih skriva kakšno zanimivost. Če greste mimo njih (kar se v majhnem Krakovu prav lahko zgodi), se splača pokukati vanje.

Cerkev svetega križa

Cerkev svetega križa v Krakovu velja za najlepši primer gotske arhitekture na Poljskem. Stene prostora pred oltarjem in ladje prekrivajo zanimive slike iz 15. in 16. stoletja.

Cerkev reda piaristov

Cerkev iz 18. stoletja z bogatim baročnim notranjim okrasjem in impresivno iluzionistično sliko na oboku glavne ladje.

Cerkev Sv. Ane

Cerkev Sv. Ane je največja baročna cerkev v Krakovu. Zgrajena je bila na prelomu iz 17. v 18. stoletje.

Dominikanska cerkev in samostan

Dominikansko cerkev je sredi 19. stoletja zajel požar in uničil njeno bogato gotsko notranje okrasje. Cerkev so nato obnovili v neogotskem slogu. Za obiskovalce je odprt tudi del samostana, ki stoji poleg cerkve.

Frančiškanska cerkev in samostan

Frančiškansko cerkev v Krakovu so začeli graditi v 13. stoletju. Zanimiva je predvsem zaradi vitražev Stanisłava Wyspiańskega nad oltarjem in nad glavnim vhodom.

Cerkev Sv. Petra in Pavla

Cerkev Sv. Petra in Pavla v Krakovu je načrtovana po vzoru rimske cerkve Il Gesu. Zgrajena je bila na prehodu iz 16. v 17. stoletje. Na ograji pred cerkvijo stoji dvanajst apostolov – kopij kipov iz 17. stoletja.

Cerkev Sv. Andreja

Romanska cerkev Sv. Andreja iz 12. stoletja je ena izmed najstarejših stavb na Poljskem. Debeli zidovi cerkve (1,5 metra) in majhna okna pričajo, da je imela tudi obrambno funkcijo. Notranjost cerkve ja baročna.