Chartres

V Chartres se iz Pariza lahko podate na enodnevni izlet

Srednjeveški kraj Chartres nedaleč od Pariza

Hoteli Chartres >>

Chartres je majhno srednjeveško mestece v francoskih regiji Centre-Val de Loire. Chartres je od Pariza oddaljen približno uro vožnje z vlakom. Večina turistov se v Chartres poda na enodnevni izlet iz Pariza, tako da je mestece podnevi preplavljeno s turisti, proti večeru pa se pogrezne v skrivnostno srednjeveško tišino.

Glavna znamenitost Chartresa je katedrala iz 12. stoletja. Mnogi zgodovinarji se strinjajo, da je katedrala v Chartresu najbolje ohranjen arhitekturni spomenik iz obdobja visoke gotike. Kdor si želi ogledati le katedralo, se v Chartres iz Pariza res lahko odpravi le na enodnevni izlet. Vožnja z vlakom traja približno eno uro, katedrala v Chartresu pa je le 10-15 minut hoje od železniške postaje.

A v Chartresu se morda vendarle splača ostati eno noč (mi smo prenočevali v Hôtellerie Saint Yves, ki stoji le 50 metrov od katedrale!), saj pravo srednjeveško vzdušje v njem lahko začutite šele takrat, ko ga množice turistov zapustijo. Chartres je eno izmed najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi, prepleteno s strmimi, ozkimi ulicami, obdanimi s starimi hišami, iz katerih dobesedno diši po zgodovini. Predlagamo, da si v turistični pisarni blizu katedrale priskrbite priročno brošuro o Chartresu, v kateri je tudi zemljevid Chartresa s predlagano krožno peš potjo po mestu. Ta od katedrale skozi prijeten park vodi navzdol do reke, čez most in nato ob njej, dokler vas preko drugega mostu ne pripelje nazaj pod vznožje hriba, na katerem stoji staro srednjeveško jedro. Od tu se lahko po strmih ulicah povzpnete nazaj do katedrale.

Če Chartres obiščete med 12. majem in 17. septembrom, je drugi razlog, zaradi katerega se v Chartresu splača ostati čez noč, nočna osvetlitev mesta, ki traja vsak dan od mraka do ene ure zjutraj. Luči Chartresa (Lights of Chartres) ni običajna osvetlitev, pač pa prečudovita igra raznobarvnih projekcijskih luči, ponekod koreografirana z glasbo. Poleg katedrale so osvetljene tudi številne druge zgodovinsko pomembne stavbe v Chartresu, na primer Muzej likovne umetnosti, vrtovi Eveche, hotel Montescot, ulici Ecuyers in Saint-Pierre, cerkvi Saint-Pierre in Saint-Aignan, bregovi reke Eure itd.