easyJet: iz Ljubljane do Londona za peščico evrovBooking.com


easyJet Ljubljana London

easyJet

easyJet je britanski nizkocenovni letalski prevoznik, ki leti na več kot 600 linijah v več kot 30 držav. Po številu prepeljanih potnikov je easyJet največja letalska družba v Veliki Britaniji. Že kar nekaj časa povezuje tudi Ljubljano in londonsko letališče Stansted in občutek imamo, da je linija kar uspešna, saj so letala easyJeta iz Ljubljane v London in nazaj vedno, ko letimo z njimi, polna. Celo 1. januarja je bilo tako, čeprav smo se spraševali, kdo si dan po novoletni zabavi sploh želi leteti.

 

Kako do najcenejše letalske vozovnice?

Letalske vozovnice iz Ljubljane do Londona s prevoznikom easyJet se da dobiti že za nekaj deset evrov, vendar se je pri nakupu vozovnic treba držati določenega recepta. Vozovnice je priporočljivo rezervirati vsaj mesec ali dva vnaprej, za potovanje v visoki sezoni celo tri mesece vnaprej, saj nizkocenovni letalski prevozniki vedno najprej prodajo poceni letalske vozovnice. Poleg tega je treba biti previden glede prtljage. Najbolje je, da potujete samo z ročno prtljago, saj za oddano prtljago dodatno zaračunavajo. A poskrbeti morate, a da imate res samo in izključno en kos ročne prtljage na osebo, ker so v zvezi s tem pri easyJetu zelo strogi. Ženske torbice, torbe za prenosne računalnike in podobno štejejo kot dodaten kos ročne prtljage, tako da na primer s seboj ne smete imeti enega kosa ročne prtljage in dodatne torbice. Doplačilu se lahko izognete le, če manjše torbice potlačite v večjo ročno prtljago. Ostro kontrolo števila kosov ročne prtljage izvajajo tudi tik pred vstopom na letalo, tako da si v primeru, da se vam z več kosi ročne prtljage uspe pretihotapiti do izhoda, še ne morete oddahniti.

Rezervacija letalske vozovnice

Rezervacije letalskih vozovnic pri easyJetu potekajo izključno preko spleta. Rezervacijski sistem je pregleden in enostaven za uporabo: vnesete odhodno in namembno letališče, želene datume potovanja in število potnikov (odraslih, otrok do 16. leta in dojenčkov do 2 let), če označite polje “Flexible on dates”, pa se vam na strani z rezultati prikaže koledar celega meseca z najnižjimi cenami vozovnic na posamezni dan. Če ste glede datuma odhoda in povratka fleksibilni, lahko na tak način prihranite lep kupček evrov. Cene vozovnic sredi tedna so po pravilu nižje od cen vozovnic za vikende.

Ko izberete lete, se vam prikaže končna cena leta z vključenimi pristojbinami in provizijo za plačilo s kartico. Provizija za plačilo s kreditno kartico je za par evrov višja od provizije za plačilo z debetno kartico.

Glavna rezervacija je s tem opravljena, a na naslednjih straneh vas čaka nekaj pasti, ki vam lahko v primeru, da se ujamete vanje, povzročijo nezanemarljive dodatne stroške.

Rezervacija sedežev

easyJet za doplačilo 4-10€ ponuja rezervacijo sedežev. Sedeži v sprednjem delu letala in sedeži z dodatnim prostorom za noge so dražji od ostalih, standardnih sedežev. Poudariti je potrebno, da rezervacija sedeža ni obvezna. easyJet sedaj ob prijavi na let vsem potnikom določi številko sedeža, tako da nervoze in prerivanja pred vstopom na letalo ter bitke za proste sedeže v letalu ni več. Edina prednost vnaprejšnje rezervacije sedeža je, da pač dobite točno določen sedež in da, če vas potuje več, zagotovo sedite skupaj. Po drugi strani pa sistem za avtomatsko določanje sedežev poskrbi, da potniki iz iste rezervacije vedno, ko je to mogoče, sedijo skupaj, ne glede na to, ali so sedeže rezervirali vnaprej ali ne. Po našem mnenju se torej doplačilo za rezervacijo sedeža ne izplača, odločitev pa seveda prepuščamo vam.

Doplačilo za prtljago

Kot rečeno easyJet dovoljuje en brezplačen kos ročne prtljage na potnika, ki mora izpolnjevati določena pravila. Mere ročne prtljage ne smejo presegati 56 x 45 x 25 cm (vključno s kolesi, žepi in ročaji). To pomeni: ena torba za računalnik ali en majhen kovček ali ena ročna torbica ali en nahrbtnik. Teža ročne prtljage ni omejena, vendar jo morate biti sposobni brez pomoči naložiti in vzeti iz prtljažnega prostora nad sedežem v letalu. Majhne kose ročne prtljage lahko shranite pod sedež pred vami.

Poleg enega kosa ročne prtljage lahko na letalo easyJet vzamete tudi plašč, šal, dežnik, bergle in eno standardizirano vrečko z nakupi iz prostocarinske prodajalne na letališču.

Dojenčki, ki potujejo v naročju staršev (torej nimajo svojega sedeža), ne smejo imeti posebne ročne prtljage.

Če je letalo polno, se lahko zgodi, da morate ročno prtljago pred vstopom na letalo oddati. V tem primeru vam ne bodo dodatno zaračunali, saj morate prtljago oddati iz operativnih razlogov in ne zaradi tega, ker ne izpolnjuje easyJetovih pravil glede ročne prtljage.

Poleg ročne prtljage imate lahko do 20 kg oddane prtljage na osebo. Za oddano prtljago morate doplačati 30 € za povratni let, vendar le, če to storitev naročite ob rezervaciji vozovnice (oziroma naknadno pred poletom preko spleta). Če menite, da boste potrebovali oddano prtljago, je zelo pomembno, da zanjo doplačate vnaprej. Doplačila v zadnjem trenutku na letališču so zelo visoka.

Turistično zavarovanje

Ob nakupu letalske vozovnice vam easyJet ponudi tudi možnost nakupa turističnega zavarovanja. Slednjega je po našem mnenju bolje kupiti posebej pri za to specializirani zavarovalnici. V Angliji je nedavna raziskava turističnih zavarovanj, ki jih ponujajo letalski prevozniki, pokazala, da večina turističnih zavarovanj letalskih prevoznikov ne izpolnjuje zadovoljivih pogojev.

Če potujete v EU, si priskrbite brezplačno evropsko kartico za zdravstveno zavarovanje, s katero lahko zdravstvene storitve v EU uveljavljate brezplačno. Nakup turističnega zavarovanja pri easyJetu torej ni potreben.

Športna oprema

Če potujete s specializirano športno opremo (smuči, snowboard, kolo, oprema za golf, surf, padalo, potapljaška oprema ipd.), je zanjo potrebno posebno doplačilo. Če takšne opreme nimate, enostavno nadaljujte z rezervacijo.

Rezervacija hotela

V naslednjem koraku vam easyJet ponudi možnost rezervacije hotela. Za rezervacije hotelov uporabljajo booking.com, torej isti sistem, kot ga uporabljamo za hotelske rezervacije v našem spletnem mestu. To pomeni, da so tudi cene hotelov pri easyJetu iste, kot cene v našem spletnem mestu. Če bi radi enostavno zaključili rezervacijo letalske vozovnice, ne da bi se vam bilo potrebno takoj odločiti za hotel, lahko ta korak preskočite in hotel v miru rezervirajte kasneje preko našega spletnega mesta. Kot rečeno imamo enake cene kot easyJet, saj hotelske rezervacije v obeh primerih potekajo preko booking.com.

Rezervacija najema avtomobila

V naslednjem koraku easyJet ponudi možnost rezervacije avtomobila. Če ga ne potrebujete, korak preskočite in s tem ste rezervacijo letalske karte skorajda zaključili. Vpisati morate le še nekaj osebnih podatkov in zaključiti s plačilom.

Vstopni karton

Pred odhodom doma natisnite vstopni karton (boarding pass) za vaše lete in poleg osebnega dokumenta je to vse, kar potrebujete za let s prevoznikom easyJet. Če potujete le z ročno prtljago, lahko greste po prihodu na letališče direktno k izhodu, če imate večjo prtljago, pa jo oddajte na prijavi na let.

Kakovost storitve easyJet

Z letalskim prevoznikom easyJet potujemo pogosto in doslej smo bili s kakovostjo njihovih storitev zadovoljni. Letala so bila točna, čista in urejena, osebje učinkovito in dovolj prijazno, čeprav včasih zaradi pomanjkanja časa na kratkih letih nekoliko nervozno. V Ljubljani se nam je velikokrat zgodilo, da so vse potnike na letalo vkrcali tako hitro, da smo odleteli celo pred napovedano uro odhoda in tako tudi v London prispeli kakšno minuto prej kot po voznem redu, kar je vsekakor pohvalno.

Čeprav so leti po Evropi kratki, je na letalih easyJet mogoče kupiti prigrizke, pijačo in tople napitke. Cene so precej zasoljene, tako da priporočamo, da se okrepčate pred vkrcanjem na letalo oziroma počakate, da  pridete na cilj.

easyJet uporablja letala Airbus A319 in Airbus A320. Sedeži v letalih easyJet so dovolj udobni za kratke lete po Evropi. Seveda se prostor za noge ne more primerjati s prostorom v večjih letalih, po drugi strani pa ga je občutno več kot pri prevozniku Ryanair. Moti nas edino to, da sedežev v letalih easyJet ni mogoče nagniti nazaj, v pokončnem položaju pa je težko zadremati, ne da bi vam glava omahnila na sosedovo ramo. A na dvournem letu iz Ljubljane do Londona se da potrpeti. Toliko bolj, če vam uspe rezervirati vozovnico za nekaj deset evrov.

Spletna stran prevoznika: easyJet

Video

easyJet: Ljubljana-London

easyJet: vzlet iz Ljubljane

easyJet: pristanek v Londonu