EmiratesBooking.com


Emirates

Emirates

Za: odličen sistem za razvedrilo potnikov, dobra hrana, čista in moderna letala, relativno udobni sedeži tudi v ekonomskem razredu

Proti: nekoliko hladno kabinsko osebje, dvojni standardi pri postrežbi potnikov

Ocena

Emirates preko svojega domačega letališča Dubaj v Združenih arabskih emiratih vsak dan leti na 6 celin. Za potnike iz Evrope je prevoznik Emirates posebej zanimiv za potovanja na Bližnji vzhod, v Azijo, Avstralijo ter Novo Zelandijo. Emirates je moderno opremljena letalska družba. Skytrax ji je podelil štiri od petih zvezdic, tako da lahko pri poletu z Emirates pričakujete (skoraj) najboljše.

Z Emirates smo z Dunaja in Münchna preko Dubaja nekajkrat leteli v Kuala Lumpur, Singapur, Hong Kong in ostale destinacije v Aziji, Avstraliji in Novi Zelandiji. S poleti smo bili nadpovprečno zadovoljni. Emirates lahko brez nadaljnjega priporočimo tudi zahtevnejšim letalskim potnikom.

Spletne storitve

Emirates ima odlično spletno stran. Oblikovno je privlačna in enostavna za uporabo, tako da obiskovalci zelo hitro najdejo želene informacije. Seveda omogoča tudi rezervacije vozovnic preko spleta. Izdajajo elektronske vozovnice, tako da se lahko na letališče odpravite le s potrditvijo rezervacije, ki jo po plačilu s kreditno kartico prejmete po elektronski pošti. S tem odpade tiskanje in pošiljanje papirnatih vozovnic, ki predstavlja dodatne stroške in tveganje, da se vozovnice izgubijo. Vozovnice smo tako po ugodni ceni vedno rezervirali kar preko emirates.com.

Na spletni strani letalskega prevoznika Emirates smo se tudi prijavili na let. Prijava na let preko interneta je za potnike privlačna predvsem zaradi tega, ker si lahko sami izberejo sedež na letalu. Na zaslonu se prikaže načrt letala, na katerem so označeni prosti sedeži, tako da se lahko sami odločite, ali boste sedeli spredaj, zadaj, pri oknu ali prehodu. Sedež smo rezerviral v prvi vrsti oddelka, tako da pred seboj nismo imeli nobenega potnika, ki bi nam z nagibanjem svojega sedeža drobil kolena.

Na letališču

Glede na to, da smo se na let prijavili preko interneta, smo morali na letališču Dunaj (in na povratku v Kuala Lumpurju) samo oddati prtljago. Na Dunaju (in tudi na večini ostlaih letališča) ima Emirates ločen pult za oddajo prtljage potnikov, ki se na let prijavijo preko spleta. Pred pultom ni bilo nobenega potnika, tako da smo prvo letališko formalnost opravili v manj kot petih minutah.

V Kuala Lumpurju ni šlo tako gladko. Posebnega pulta za oddajo prtljage potnikov, ki so se na let prijavili preko interneta, tam ni bilo. Poleg tega je bila glede na to, da ima Emirates približno ob istem času dva leta iz Kuala Lumpurja v Dubaj, na prijavi na let velika gneča. A ko smo letališkemu delavcu, ki je potnike razvrščal v vrsto, povedali, da moramo samo oddati prtljago, so nas nemudoma pospremili na prijavni pult za poslovni razred, kjer gneče ni bilo.

Udobje

Sedeži v ekonomskem razredu letalskega prevoznika Emirates so s stališča udobja primerljivi s sedeži Singapore Airlines ali Malaysia Airlines. Med sedeži je za povprečno visoke potnike dovolj prostora in tudi širina sedežev je sprejemljiva. Novejši in veliko bolje so oblikovani kot na primer sedeži v ekonomskem razredu letalskega prevoznika KLM.

Rezervacija sedeža v prvi vrsti oddelka se ni izkazala za najmodrejšo odločitev. To, da pred nami ni bilo nobenega potnika, nam je bilo všeč, a prve vrste v oddelkih so po drugi strani rezervirane za potnike z dojenčki. Na steno pred sedeže namreč namestijo košare za dojenčke, ki nam z neprestanim jokom niso dali spati.

Razvedrilo

Emirates ima enega izmed najboljših elektronskih sistemov za razvedrilo potnikov. Vsi potniki (tudi v ekonomskem razredu) imajo pred seboj zaslon, na katerem si lahko ogledajo veliko število filmov, nadaljevank in ostalih oddaj. Med Dunajem in Dubajem smo leteli z Airbusom A330-200, na katerem je razvedrilni sistem Emirates TV & radio s 15 video in 26 avdio kanali ter igrami. Na tem letu nismo imeli možnosti ogleda filmov oziroma poslušanja glasbe na zahtevo, le kanale smo lahko izbirali. Med Dubajem in Kuala Lumpurjem pa smo leteli z Boeingom B777-300ER, v katerega je vgrajen najnovejši sistem za razvedrilo potnikov ice, na katerem smo imeli potniki popolno kontrolo nad tem, kaj in kdaj bomo gledali ali poslušali. Na izbiro je več kot 600 video in avdio kanalov ter iger.

Posebnost letalskega prevoznika Emirates sta tudi kameri, preko katerih lahko ves čas poleta spremljate dogajanje pred in pod letalom. Posebej zanimiv je ogled pristanka preko kamere, usmerjene pred letalo. Pogled na dogajanje na pristajalni stezi in na letališču tik pred pristankom je na letališčih z veliko prometa razburljivejši od vsake hollywoodske uspešnice.

Hrana

Hrana letalskega prevoznika Emirates je nadpovprečna v primerjavi z ostalimi letalskimi prevozniki. Jedi, s katerimi so nam postregli, so bile sveže in za letalsko hrano okusne. Obilna večerja oziroma kosilo sta bila sestavljena iz predjedi, solate, glavne jedi (na izbiro smo imeli dve), sladice in sira. Postregli so nam tudi z vinom in ostalimi alkoholnimi pijačami (ne glede na to, da je Emirates arabski letalski prevoznik, na svojih letalih strežejo alkohol, razen na letih v Saudovo Arabijo, Kuvajt, Iran in podobne države Bližnjega vzhoda). Na koncu obrokov so nam postregli s kavo in čajem.

Prijaznost posadke

Pri Emirates se radi pohvalijo z multikulturnim kabinskim osebjem, ki prihaja z vsega sveta in govori množico jezikov. Tudi na naših letih je bila posadka izrazito mednarodna: opazili smo stevardese in stevarde iz Velike Britanije, Združenih arabskih emiratov, Koreje, Kitajske, Indije in Indonezije. Kabinsko osebje je bilo pri deljenju obrokov in pobiranju pladnjev učinkovito, v splošnem prijazno, a nekoliko hladno. Govorice, ki smo jih slišali pred poletom, namreč, da so belci na letalih Emirates deležni večje pozornosti kabinskega osebja kot na primer Azijci, so se žal izkazale za resnične.

Med obroki so se člani posadke pogosto sprehodili po letalu s kozarci vode in sadnih sokov, tako da tudi bolj žejnim potnikom ni bilo potrebno hoditi v kuhinjo.

Zaključek

Emirates je nadpovprečna letalska družba. Prijaznost in ustrežljivost osebja je zadovoljiva, imajo odličen elektronski sistem za razvedrilo potnikov, na letalih vam postrežejo z dobro hrano. Če vas ne moti prestopanje (ponavadi sredi noči) v Dubaju, je Emirates idealni letalski prevoznik za potovanja na Daljni vzhod, saj polet v Dubaju presekate približno na polovici, tako da vam v nasprotju z direktnimi leti iz Evrope ni treba 12 ur trpeti na letalu. Tudi cene vozovnic so pri Emirates ugodne, pa še hitro, enostavno in varno jih lahko rezervirate kar preko njihove spletne strani.

Ocena temelji na naslednjih letih:

  • Dunaj-Dubaj-Kuala Lumpur-Dubaj-Dunaj (oktober in december 2006, januar 2007)
  • München-Dubaj-Kuala Lumpur-Dubaj-München (december 2008, februar/marec 2009)
  • München-Dubaj-Peking-Dubaj-München (maj/junij 2009)
  • München-Dubaj-München (september 2009)
  • München-Dubaj-Bangkok-Hong Kong-Dubaj-München (november/december 2009)
  • München-Dubaj-Colombo-Singapur-Brisbane-Singapur-Dubaj-München (januar/februar 2010)
  • Sydney-Auckland-Brisbane (februar 2010)
  • München-Dubaj-Singapur-Dubaj-München (april/maj 2010)
  • London Gatwick-Dubaj-Singapur-Dubaj-London Gatwick (september 2010)