Eurostar

Hitri vlak Eurostar

Pariz in London povezujejo hitri vlaki Eurostar

Hoteli Pariz >>

Za potovanja iz Pariza do Londona in obratno je najbolj priročen hitri vlak Eurostar, saj vas v dobrih dveh urah prepelje iz centra Pariza do centra Londona. Vlaki Eurostar v Parizu ustavljajo na železniški postaji Gare du Nord, v Londonu pa na železniški postaji London St Pancras. Železniška postaja Gare du Nord (severna železniška postaja) leži v severnem delu Pariza, blizu Montmartra, in je zlahka dostopna z metrojem in primestnimi vlaki RER. Na Gare du Nord ustavljajo vlaki pariškega metroja na linijah 4 in 5 ter vlaki RER na linijah B, D in E. Z nje seveda vozijo tudi hitri in lokalni vlaki v ostala mesta, večinoma v severni Franciji. Gare du Nord je velika železniška postaja z bogato izbiro kavarn in stojnic s prigrizki. V neposredni bližini postaje stojijo tudi mnoge restavracije in hoteli, vključno s poceni hotelom Avenir Montmartre, katerega soba št. 39 nas je navdušila. Hotel Avenir Montmartre je približno 15 minut hoje od postaje Gare du Nord. Če se v Parizu ustavite le za kratek čas, lahko na postaji Gare du Nord tudi shranite prtljago.

Okence za prodajo vozovnic za Eurostar na postaji Gare du Nord je odprto od ponedeljka do četrtka 6:00-20:35, ob petkih 6:00-21:35, ob sobotah 6:00-20:35 in ob nedeljah 7:00-21:35. A vozovnice za vlak Eurostar je najbolje rezervirati vnaprej preko spleta (www.eurostar.com), saj so tam velikokrat na voljo posebne ponudbe vozovnic za Eurostar po zelo ugodnih cenah. Cene najcenejših vozovnic od Pariza do Londona se gibljejo okoli 50 €. Pariz in London povezuje kar 16 vlakov Eurostar na dan. Prvi vlak odpelje okoli šeste ure zjutraj, zadnji okoli devete ure zvečer. Vožnja traja dobri dve uri.

Če vozovnice za Eurostar rezervirate preko interneta, si jih sami natisnete doma. Natisnjena vozovnica in potni list oziroma osebna izkaznica, če ste državljani EU, je edino, kar potrebujete za potovanje z Eurostarom. V spletnem mestu Eurostarja sicer piše, da morajo vsi potniki (razen državljanov Francije, Belgije in Združenega kraljestva) s seboj imeti potni list, kar je nenavadno, saj državljani Evropske unije po vsej Evropski uniji lahko potujejo zgolj z osebno izkaznico. Navedbe v spletnem mestu Eurostar smo preizkusili tako, da smo se na pot podali z osebno izkaznico (potni list smo imeli za vsak slučaj spravljen v prtljagi). Na mejni kontroli nismo imeli nobenih težav. Tako za francoske kakor tudi za britanske uradnike je bila slovenska osebna izkaznica popolnoma sprejemljiva. Navedbe v spletnem mestu Eurostarja so torej po naših izkušnjah zavajajoče, vendar kljub temu priporočamo, da imate potni list za vsak slučaj s seboj, ali pa pred potovanjem o tem povprašajte pri Eurostarju.

Potniki za vlak Eurostar se morajo pred potovanjem prijaviti (podobno kot na letališču), zato se na železniško postajo ne odpravite v zadnjem trenutku. Prijava običajno poteka s pomočjo avtomata, ob katerega pritisnete črtno kodo, natisnjeno na vozovnici. Če vozovnice natisnete doma, poskrbite za visoko kakovost tiska, saj čitalnik razmazane črtne kode ne bo znal prebrati. Po elektronski prijavi morajo potniki na pregled osebnih potovalnih dokumentov (Združeno kraljestvo ni v Schengenskem območju, zato je potrebno pokazati potni list oziroma – če ste državljani EU – lahko tudi osebno izkaznico), od tam pa skozi varnostno kontrolo, ki je podobna varnostni kontroli na letališču. Vsa prtljaga in potniki morajo skozi rentgen. Za varnostno kontrolo potniki na svoj vlak počakajo v posebej za Eurostar namenjeni čakalnici, kjer so na voljo razne trgovine in kavarne.

Ko je vlak pripravljen za odhod, potnike o tem obvestijo po zvočnikih in preko ekranov. Potniki na peron vstopajo skozi več izhodov – odvisno od tega, v katerem vagonu sedijo. Vkrcanje na vlak Eurostar je načeloma dobro organizirano, tako da ni skrbi, da bi se izgubili. Ko najdete svoj vagon in sedež, vam preostane le, da se udobno namestite in uživate v hitri vožnji. Vlaki Eurostar na nekaterih odsekih proge dosežejo hitrost 300 km/h.