Festival Sinulog v Cebu Cityju na Filipinih

Festival Sinulog v Cebu Cityju na Filipinih

Festival Sinulog v Cebu Cityju na Filipinih

Hoteli Cebu City >>

Festival Sinulog je največji festival v Cebu Cityju in eden izmed največjih festivalov na Filipinih. Festival Sinulog, v okviru katerega se zvrstijo številni dogodki, traja več tednov, vrhunec pa doseže tretjo nedeljo v januarju, ko ulice Cebu Cityja preplavijo udeleženci velike plesne parade.

Festival Sinulog slavi Santo Niña oziroma svetega otroka, enega izmed najpomembnejših verskih simbolov na Filipinih. Kipec Santo Niña hranijo v Basilici Minor del Santo Niño. Ob svitu na dan pred veliko plesno parado ga na čolnu, bogato okrašenim s cvetjem, nesejo od Mandaue Cityja do Cebu Cityja. Procesija, katere se udeleži na tisoče domačinov, se zaključi pred baziliko, kjer opravijo obred prestopa v krščansko vero. Istega dne popoldan se po ulicah Cebu Cityja odvije še ena verska procesija. A festival Sinulog še zdaleč ni samo verski festival. Krščanske podobe Santo Niña se na festivalu Sinulog prepletajo s poganskimi kostumi, plemenskimi ritmi in tipičnim plesom, za katerega sta značilna dva koraka naprej in en korak nazaj. Od tod tudi ime festivala Sinulog. “Sulog” v cebuanščini pomeni “kot premikanje vodnega toka”, s čimer je slikovito opisano valovanje plesalcev na festivalu Sinulog.

Velika parada festivala Sinulog traja od devetih zjutraj do večera. Za kratek čas jo prekinejo le v času kosila. Na paradi festivala Sinulog je velika gneča. Hoteli v Cebu Cityju so v času festivala Sinulog polno zasedeni, zato je za za čas nujno potrebna zgodnja rezervacija. S prevozom do Cebu Cityja je podobno. Letalske vozovnice in vozovnice za trajekte v Cebu City so v času pred festivalom Sinulog popolnoma razprodane, tako da je tudi v tem primeru nujno potrebna pravočasna rezervacija.

Velika parada festivala Sinulog na tretjo nedeljo v januarju je zgolj vrhunec festivala – manjši dogodki se zvrstijo pred tem, predvsem v tednu pred parado. Če v Cebu City prispete nekaj dni pred parado, v lokalnih časopisih preverite spored dogodkov.

Fotografi lahko pri organizatorjih festivala Sinulog (pisarno imajo v športnem centru – Cebu City Sports Centre) kupijo prepustnico, s katero lahko v času velike parade vstopijo v območja, zaprta za javnost. To pomeni, da se lahko fotografi dobesedno pomešajo med poulične plesalce. Hkrati sodelujejo v izboru za najboljšo fotografijo festivala Sinulog. Leta 2010 je cena prepustnice znašala 500 PHP (manj kot 10 €).

Središče Cebu Cityja je na dan zaključne parade festivala Sinulog zaprto za ves promet, zato računajte s tem, da boste morali veliko hoditi. Obujte udobne čevlje oziroma sandale in si nataknite klobuk ter sončna očala. Namažite se s kremo za sončenje – tropsko sonce vas lahko v zelo kratkem času nemarno opeče. Nosite lahka, svetla, bombažna oblačila. Ne nosite dragega nakita, ur in velikih količin denarja.

V času zaključne parade festivala Sinulog se po središču Cebu Cityja pojavijo številne stojnice, na katerih lahko kupite poceni hrano in pijačo ter razne modne dodatke, primerne za parado. Ko se nad Cebu City spusti noč, se poulične zabave nadaljujejo. Nekatere zabave lahko postanejo precej divje, posebej zaradi velike količine zaužitega alkohola. Pazite na svojo lastnino, ne hodite po temnih ulicah in se ne spuščajte v konflikte z opitimi domačini. S kančkom previdnosti in zdrave pameti se boste lahko odlično zabavali do jutra.