Filipini

Mali Deviški otok blizu otoka Bantayan na Filipinih

Mali Deviški otok blizu otoka Bantayan na Filipinih

Hoteli Filipini >>

Filipine obišče manj popotnikov, kot ostale države jugovzhodne Azije. Ne zaradi tega, ker bi bili manj zanimivi, pač pa predvsem zaradi njihove lege, odmaknjene od glavnih popotniških poti.

Filipini so dovolj raznoliki, da jih lahko priporočimo posameznikom z zelo različnimi popotniškimi okusi. Počitka željni popotniki si lahko na Filipinih privoščijo nepozabne počitnice na tropski plaži, avanturisti se lahko podajo po brezpotjih pogorja Kordiljera, preplezajo kakšen vulkan ali odletijo na odročne otoke, kakršen je Palawan. Mestni popotniki pa si v moderni četrti Manile lahko privoščijo razkošje hotelov s petimi zvezdicami, odličnih restavracij in megalomanskih nakupovalnih središč, v katerih bi bila še najbolj priročna kreditna kartica brez limita.

Filipini so sestavljeni iz več kot 7000 otokov, na katerih ne manjka idiličnih plaž. Najbolj znan filipinski otok je Boracay, ki je postal sinonim za tropski paradiž. Štirikilometrska Bela plaža na otoku Boracay velja za eno izmed najlepših plaž na svetu. Seveda na otoku ne boste uživali sami. Če si želite samotnih plaž, se ozrite po odročnejših delih Filipinov, na primer po otoku Palawan ali vsaj otoku Bantayan, na katerem se je turizem šele začel razvijati.

Bolj avanturističnim popotnikom priporočamo potovanje po Kordiljerah, pogorju na severnem delu glavnega filipinskega otoka Luzon. Potovanje po Kordiljerah je naporno. Ceste so slabe, pogosto makadamske. Avtobusi in džipi so stari in s popolnoma izrabljenimi pnevmatikami in vzmetenjem, o zdravi pameti voznikov pa ne gre izgubljati besed. Prav lahko se zgodi, da vas v Kordiljerah doleti dvourna vožnja na strehi džipa po obupnih cestah skozi tropski naliv. A obisk odročnih gorskih vasi Sagada in Bontoc ter čudovitih riževih teras blizu vasi Banaue se za vedno vtisne v popotniški spomin. Napor potovanja po Kordiljerah se tako po našem mnenju v celoti poplača.

Popotnikom, ki jih privlačijo velika mesta in vse razkošje, ki ga ponujajo, pohajanja po Kordiljerah ne priporočamo, bodo pa zato v Manili našli vse, kar si njihovo razvajeno srce poželi. Seveda ne v katerem koli delu Manile, pač pa le v Makatiju, cvetoči poslovno-trgovski četrti Manile. V Makatiju je velika izbira razkošnih hotelov s štirimi in petimi zvezdicami, dobrih restavracij in seveda ogromnih nakupovalnih središč, v katera lahko pobegnete pred neznosno vročino, hrupom in smogom, ki vladajo ulicam Manile.

Glavni filipinski zaklad pa niso morje, plaže, gore in mesta, pač pa ljudje. Filipinke in Filipinci so eni izmed najprijaznejših, najvljudnejših, naravnost čudovitih ljudi, kar smo jih srečali na naših potovanjih. Praktično vsi govorijo angleško, tako da s komuniciranjem ni nobenih težav. Zapomniti si je treba le eno: nikoli ne pokažite, da ste slabe volje ali celo jezni. Vsake popotniške težave se lotite z nasmeškom na obrazu in presenečeni boste, koliko domačinov vam bo naenkrat ponujalo iskreno pomoč.