Galerija Tate Modern v LondonuBooking.com

Galerija Tate Modern

Galerija Tate Modern, London

Galerija Tate Modern na južnem bregu reke Temze v Londonu je tempelj moderne umetnosti, ki ga poleg navdušencev nad moderno umetnostjo radi obiščejo tudi ostali: predvsem zaradi tega, ker so zbirke predstavljene na izjemno privlačen, tudi interaktiven način, ker se v galeriji vedno kaj dogaja, vključno z aktivnostmi za otroke, ker je v njej odlična knjigarna, kavarna in restavracija in nenazadnje zaradi tega, ker je vstop v galerijo brezplačen.

V galeriji Tate Modern so na ogled dela moderne umetnosti z vsega sveta, vključno z deli mojstrov, kot so Cézanne, Bonnard, Matisse, Picasso, Rothko, Dalí, Warhol in Bourgeois. Obiščite jo, tudi če imate na voljo le uro časa in vas moderna umetnost ne zanima preveč, kajti obiska je vredna že sama kolosalna stavba galerije, v kateri vlada neopisljivo vzdušje mogočnosti, intimnosti in skrivnostnosti hkrati.

Galerija Tate Modern je v stavbi nekdanje elektrarne Bankside na južnem bregu Temze, blizu Shakespearovega gledališča Globe, Milenijskega mostu in katedrale sv. Pavla. Galerije skorajda ne morete zgrešiti, saj se mogočni dimnik nekdanje elektrarne dviga visoko pod londonsko nebo.

Pri preoblikovanju opuščene elektrarne v galerijo moderne umetnosti, ki se je začelo leta 1996 pod vodstvom švicarskih arhitektov Herzog & De Meuron, je bilo ključno ravno to, da stavba ostane karseda nespremenjena. Večina del v galeriji Tate Modern je tako danes razstavljenih v gromozanski turbinski hali, dolgi 152 metrov in visoki 35 metrov, ki teče po celotni dolžini stavbe.

Galerijo Tate Modern so odprli maja 2000 in od takrat jo je obiskalo več kot 40 milijonov ljudi. Tate Modern je ena od največjih turističnih znamenitosti, ne samo v Londonu, pač pa v celotni Veliki Britaniji.

Praktične informacije

Galerija Tate Modern je odprta od nedelje do četrtka od 10:00 do 18:00 ure in ob petkih ter sobotah od 10:00 do 22:00 ure. 24., 25. in 26. decembra je zaprta, 1. januarja pa odprta.

Vstopnina za ogled stalne zbirke je brezplačna. Za ogled posebnih razstav je treba doplačati.

Vodeni ogledi galerije Tate Modern

Zbirko galerije Tate Modern si lahko ogledate samostojno ali s pomočjo multimedijskih vodnikov. Slednje si lahko izposodite na informacijskih točkah v prvi in drugi etaži galerije. Na voljo so v angleščini, nemščini, španščini, francoščini in italijanščini. Za izposojo vodnika, ki stane 4 funte, je treba predložiti osebni identifikacijski dokument. Vodnik v obliki majhnega dlančnika vsebuje kopico video posnetkov umetnikov pri delu, intervjuje z umetniki, glasbo, ki jim je služila za navdih, komentarje vodilnih kulturnih kritikov, glasbenikov in piscev ter celo interaktivne igre.

Če imate namesto računalniških vodnikov raje osebni kontakt, se lahko pridružite kakšnemu od brezplačnih vodenih ogledov galerije, ki jih organizirajo vsak dan. Vodeni ogledi trajajo približno 45 minut in se začnejo ob 11h, 12h, 14h in 15h.

Še več intimnosti pa ponujajo tako imenovani “ogledi za dva”, med katerimi se vodič posveti samo dvema obiskovalcema, ki tudi izbereta, ali si želita ogledati najpomembnejša umetniška dela stalne zbirke ali kakšno od izrednih razstav. Slednje žal ni ravno poceni, saj vavčer za ogled za dva stane 100 funtov oziroma 120 funtov za večerni ogled galerije po 18. uri. Poleg tega je treba vstopnice za izredne razstave kupiti posebej. Ogled za dva lahko nadgradite z vavčerjem za obrok v restavraciji ali kavarni, ki stane 25 funtov za popoldanski čaj s prigrizki in 100 funtov za poln obrok s šampanjcem.

Ogled za dva je treba rezervirati vsaj dva tedna vnaprej.

Zemljevid Londona

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51.507798,-0.099558{}embassy.png{}Galerija Tate Modern, London” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Galerija Tate Modern na zemljevidu Londona

Naslov: Bankside, London SE1 9TG. Metro: postaja Southwark (linija Jubilee, približno 600 m od galerije), postaja Blackfriars (liniji District in Circle, približno 800 m od galerije), postaja St Pauls (linija Central, približno 1,1 km od galerije).