Grad Bran: grad grofa Drakule

Grad grofa Drakule v transilvanski vasi Bran

Grad grofa Drakule v Transilvaniji

Hoteli Bran >>

Obisk Transilvanije je za marsikaterega popotnika sinonim za obisk gradu grofa Drakule, ki stoji v slikoviti vasi Bran. Grad grofa Drakule je nenehno oblegan s turisti in do skrajnosti skomercializiran, čeprav z Drakulo pravzaprav nima nobene prave zveze. A ne glede na piarovske trike, zaradi katerih v grad Bran drvi vedno večje število turistov (ki si nato ob vznožju gradu kupujejo spominke, kot so na primer pustne maske Drakule), se grad splača obiskati. Zaradi Drakule niti ne, pač pa zaradi izredno slikovite lokacije in zato, ker je notranjost gradu kar zanimiva.

Srednjeveško utrdbo oziroma grad Bran so zgradili leta 1377, da bi z njega bližnji Brasov branili pred napadalci. Stoji v gozdu nad vasjo Bran, na vrhu strmega hriba. Zelo fotogeničen je, kar so ugotovile številne snemalne ekipe, tako da se grad Bran pojavlja v mnogih filmih (ne samo tistih o Drakuli in ostalih vampirjih).

Ob našem obisku gradu Bran je bilo temačno vreme. Nad gradom so viseli težki oblaki, iz katerih se je navsezadnje ulilo. Če v gradu ne bi bilo toliko turistov, bi nas postalo še strah. Tako pa si ob tistih množicah, neprestanih vzdihih o Drakuli in slepeči svetlobi bliskavic še bogate zbirke starinskega pohištva nismo mogli v miru ogledati, kaj šele, da bi začutili, kako nam vampir diha za ovratnik.

Kako do gradu Bran

Na grad Bran smo se odpravili iz Brasova na enodnevni izlet. Med Brasovom in Branom obstaja redna avtobusna povezava, vožnja traja približno 45 minut. Avtobusi iz Brasova v Bran vozijo iz avtobusne postaje 2 (Autogara 2) na Ulici Avram Iancu 114 (opozorilo: to ni avtobusna postaja poleg železniške postaje, tista poleg železniške postaje je Autogara 1).

V vasi Bran v neposredni bližini gradu Bran so na voljo tudi prenočišča. Hoteli Bran >>