Grad HimedžiBooking.com

Grad Himedži

Grad Himedži

Grad Himedži (HImejijo) velja za najlepši grad na Japonskem. V nasprotju z ostalimi japonskimi gradovi ni bil nikoli uničen v vojnah, potresih ali požarih, tako da je danes na ogled v svoji izvirni obliki. Uvrščen je na Unescov seznam kulturne dediščine. Grad so pred kratkim temeljito obnovili. Za obiskovalce so ga v vsej svoji veličini znova odprli marca 2015.

Prvo trdnjavo na mestu današnjega gradu Himeji so zgradili v 14. stoletju. Razni klani, ki so vladali regiji, so trdnjavo skozi stoletja obnavljali in širili. Grajski kompleks, kakršen je na ogled danes, so dokončali leta 1609. Notranjost lesenega gradu je ravno tako čudovita kot pogled na snežno beli grad iz daljave. Posebej lepo ga je obiskati v začetku aprila, ko na Japonskem cvetijo češnje.

Grad Himedži je skozi celo leto zelo oblegana japonska turistična destinacija. V glavni poletni turistični sezoni je preplavljen z obiskovalci, a po naših izkušnjah znajo množice turistov na gradu Himedži učinkovito upravljati. Če je ljudi preveč, jih v posamezne dele gradu spuščajo postopoma, tako da si obiskovalci kljub gneči lahko posamezne prostore ogledajo v relativnem miru.

Med čakanjem na vstop v grad je lahko poleti zelo vroče. Na nekaterih mestih so sicer postavljeni ventilatorji, ki pršijo tudi vodo, tako da se obiskovalci lahko malo ohladijo. Vendar kljub temu ne pozabite prinesti plastenke vode.

Obiskovalci gradu Himedži si morajo pred vstopom sezuti čevlje. Slednje spravijo v plastične vrečke, ki so na voljo pri vhodu, in jih vzamejo s seboj.

Prevoz do gradu Himedži

Grad Himedži je dosegljiv z lokalnimi vlaki in vlaki šinkansen iz Osake ali vlaki šinkansen iz Tokia. Vožnja z vlakom šinkansen iz Tokia traja malo manj kot 4 ure. Vožnja iz Osake z vlakom šinkansen traja 55 minut, z lokalnim vlakom malo dlje. Priporočamo, da se do gradu odpeljete iz Osake, saj je bližje. Poleg tega se iz Osake do gradu Himedži ni treba peljati z dragim vlakom šinkansen, ampak lahko uporabite cenejši lokalni vlak. Grad Himedži iz Osake lahko zlahka obiščete v enem dnevu.

Z železniške postaje Himedži je 15-20 minut hoje do gradu. Lahko se peljete tudi z mestnim avtobusom, vendar je sprehod do gradu kar prijeten, tako da priporočamo hojo. Poleg tega se med potjo nikakor ne morete izgubiti, saj se grad vidi že iz železniške postaje in hoditi morate preprosto naravnost po eni od glavnih avenij v Himedžiju.

Odpiralni čas in vstopnina

Grad HImedži je odprt od 9:00 do 16:00 (od septembra do maja) in od 9:00 do 17:00 (od junija do avgusta). Grad Himedži je zaprt od 29. do 31. decembra. Vstopnina v grad znaša 600 jenov.

Prostovoljni vodiči organizirajo vodene oglede gradu v angleščini, med katerimi lahko izveste veliko zanimivih podrobnosti o gradu Himedži.