Grad Peleš, Romunija

Čudoviti grad Peleš blizu Sinaie v Romuniji

Grad Peleš v Romuniji velja za enega najlepših gradov v Evropi

Hoteli Sinaia >>

Grad Peleš blizu Sinaie je po mnenju mnogih eden izmed najlepših gradov v Evropi. V slogu nove nemške renesanse sezidan grad stoji ob gozdu nad prostrano jaso, v čudovitem naravnem okolju. Pravljični stolpiči se zlivajo s krošnjami dreves, pred gradom je čudovit park, ob katerem stoji več umetelno izdelanih kipov in vodnjakov, v notranjosti pa se človeku od razkošja zvrti v glavi.

Grad Peleš je drugačen od bavarskih dvorcev, ki so zaradi obilice zlatega okrasja že kar malo kičasti. V gradu Peleš kraljujejo prvovrsten les, lestenci iz beneškega stekla, usnje iz Cordobe, kipi iz ebenovine in slonove kosti.

Romuni za grad Peleš dobro skrbijo. Nad parkom pred gradom bdijo varnostniki, ki neotesane turiste pri priči odvrnejo od plezanja po dragocenih kipih, s katerimi bi se radi fotografirali za spomin. Notranjost gradu je dovoljeno obiskati le z vodičem. Takoj po vstopu smo dobili copate, ki smo si jih nataknili čez čevlje, tako da z robatimi podplati nismo uničevali dragocenih talnih oblog. Fotografiranje v gradu je dovoljeno na podlagi plačila 30 lejev (kar je za Romunijo zelo drago!), vendar samo brez bliskavice. Če se odločite za fotografiranje, vrednost ISO nastavite vsaj na 800; nekatere sobane pa so tako temne, da pri fotografiranju iz roke niti ISO 1600 ne pomaga (stativi seveda niso dovoljeni).

Kako do gradu Peleš

Na grad Peleš smo se odpravili iz Brasova na enodnevni izlet. Z vlakom smo se odpeljali do Sinaie (vožnja traja približno eno uro), nato smo vzeli taksi. Z gradu smo se v Sinaio vrnili peš. S taksijem je trajalo kakšnih pet minut, peš slabe pol ure.

Vozni red in cene vlakov med Brasovom in Sinaio so na voljo na spletni strani Romunskih železnic.

V kraju Sinaia v neposredni bližini gradu Peleš so na voljo tudi prenočišča. Hoteli Sinaia >>