GreenwichBooking.com


POmorska akademija v Greenwichu

Greenwich

Leta 2012 so se Narodni pomorski muzej, kraljičina hiša, kraljevski observatorij (katerega del je planetarij Petra Harrisona) in ladja Cutty Sark združili pod novim enotnim imenom: Kraljevski muzeji v Greenwichu.

Te štiri čudovite znamenitosti Londona stojijo v Greenwichu na južnem bregu reke Temze, na lokaciji, vpisani na seznam svetovne kulturne dediščine. Obiska Greenwicha ne priporočamo le tistim, ki jih zanima znamenita ladja Cutty Sark, odličen pomorski muzej, greenwiški observatorij in ničelni poldnevnik, pač pa tudi vsem, ki bi si radi v zelenem, mirnem in nadvse prijetnem Greenwichu za eno popoldne odpočili od hrupnega in prenatrpanega središča Londona.

Zeleni Greenwich predvsem ob koncih tedna privabi tudi številne Londončane, ki se radi sprehodijo ob mogočni Temzi, med znamenitimi stavbami, iz katerih veje vonj po bogati britanski zgodovini, in po velikem, mirnem greenwiškem parku. Na vrhu griča v parku stoji observatorij, izpred katerega se odpira čudovit razgled na Greenwich, reko Temzo in bleščeče nebotičnike poslovnega središča Londona, imenovanega Canary Wharf.

Narodni pomorski muzej

Narodni pomorski muzej v Greenwichu obiskovalcem omogoča, da se pobliže spoznajo z bogato britansko pomorsko tradicijo, ki je bila temeljni kamen nekdanjega britanskega imperija. Galerije muzeja obiskovalce popeljejo skozi romanco potovanj z velikimi čezoceanskimi ladjami, jim predstavijo zgodovino čezatlantskega trgovanja in vpliv družbe East India Company na britansko kulturo. Otroci lahko v novi interaktivni igri streljajo na strašno piratsko ladjo, nekoliko starejši pa uživajo v ladijskem simulatorju. Posebej privlačna je tudi večpredstavnostna inštalacija “Voyagers” v novem krilu muzeja.

Video

Inštalacija “Voyagers” v Narodnem pomorskem muzeju v Greenwichu

Praktične informacije

Narodni pomorski muzej je odprt vsak dan od 10:00 do 17:00 ure, ob četrtkih do 20:00 ure. Muzej je zaprt od 24. do 26. decembra. 31. decembra ga zaprejo zgodaj popoldan, 1. januarja ga odprejo ob 12:00 uri. Kasneje ga odprejo tudi na dan Londonskega maratona.

Vstopnina v Narodni pomorski muzej je brezplačna.

Kraljevski observatorij

Kraljevski observatorij v Greenwichu je dom greenwiškega srednjega časa in ničelnega poldnevnika, v njem pa je tudi edini planetarij v Londonu ter največji refrakcijski teleskop v Združenem kraljestvu. Observatorij stoji na vrhu griča v Greenwiškem parku. Značilne kupole observatorija so se zaradi njene nenavadne oblike prijeli najrazličnejši vzdevki: od čebule do Taj Mahala.

Ničelni poldnevnik, ki označuje zemljepisno dolžino nič stopinj in torej ločuje vzhod in zahod, teče po dvorišču Kraljevskega observatorija v Greenwichu. V observatoriju so na ogled tudi prostori, v katerih je v 17. stoletju deloval prvi kraljevski astronom. Poleg tega so razstavljeni najrazličnejši navigacijski instrumenti, s pomočjo katerih so Britanci nekoč pluli po morju in osvajali svet. Zbirka vključuje tudi najpomembnejše in najnatančnejše pomorske ure izumitelja Johna Harrisona ter najstarejše natančne ure, ki so jih uporabili za opredelitev standardnega greenwiškega časa. Te greenwiške ure so najprej pošiljale natančne časovne signale po celotni Veliki Britaniji, pozneje pa po vsem svetu. Danes skrbijo za to, da je življenje na našem planetu časovno popolnoma sinhronizirano. Nenazadnje, v observatoriju je na ogled tudi velikanski refrakcijski teleskop.

Vizualne predstave v planetariju obiskovalce popeljejo med skrivnosti in čudesa vesolja. Vse predstave so primerne za otroke, starejše od 7 let. Predstavi Raketa iz kartona (Cardboard Rocket) in Opazovanje zvezd za začetnike (Stargazing for Beginners) pa sta primerni tudi za otroke, mlajše od 5 let.

V astronomskih galerijah astronomskega centra se lahko obiskovalci Kraljevskega observatorija preizkusijo v vlogi astronoma, vodijo vesoljsko misijo ali se dotaknejo meteorita, starega več kot 4,5 milijarde let.

Praktične informacije

Kraljevski observatorij v Greenwichu je odprt vsak dan od 10:00 do 17:00 ure. Observatorij je zaprt od 24. do 26. decembra. 31. decembra ga zaprejo zgodaj popoldan, 1. januarja ga odprejo ob 12:00 uri. Kasneje ga odprejo tudi na dan Londonskega maratona.

Vstop v astronomski center Kraljevskega observatorija je brezplačen. Vstopnina za vstop v Flamsteedovo hišo in na dvorišče ničelnega poldnevnika stane 7 funtov (oziroma 6,35 funtov brez prostovoljne donacije). Vstopnina za otroke stane 2 funta (1,80 funta), vstopnina za družine z 2 odraslima in do 2 otrokoma 15 funtov (13,60 funtov) za družine z 1 odraslim in do 2 otrokoma pa 8 funtov (7,25 funtov).

Vstopnina v Planetarij Petra Harrisona (za ogled večpredstavnostnih projekcij) stane 6,50 funtov, za otroke 4,50 funtov, za družine z 2 odraslima in do 2 otrokoma pa 17,50 funtov.

Tako imenovana vstopnica Astro (za Kraljevski observatorij in projekcijo v planetariju) stane 11,50 funtov, za otroke 5,50 funtov, za družine z 2 odraslima in do 2 otrokoma 24,50 funtov ter za družine z 1 odraslim in do 2 otrokoma 19,50 funtov.

Kraljičina hiša

Kraljičina hiša iz 17. stoletja je čudovita kraljevska vila in prva prava klasicistična stavba v Angliji. V njej je najprej prebivala kraljica Karla I., danes pa služi kot razstavni prostor za bogato zbirko slik. Njene dvorane so hkrati priljubljene za organiziranje porok, korporativnih in zasebnih dogodkov. Za tiste pač, ki si lahko privoščijo visoko najemnino. Na srečo je vstop za ostale smrtnike brezplačen, tako da si vsakdo lahko ogleda čudovito notranjost, v kateri izstopa predvsem bogato poslikan strop kraljičine spalnice, ki pa ga trenutno obnavljajo in si ga bo mogoče v vsem njegovem sijaju ponovno ogledati od oktobra 2013 dalje. Do takrat v palači prikazujejo kratek film o obnovi stropa.

Praktične informacije

Kraljičina hiša je odprta vsak dan od 10:00 do 17:00 ure. Hiša je zaprta od 24. do 26. decembra. 31. decembra jo zaprejo zgodaj popoldan, 1. januarja jo odprejo ob 12:00 uri. Kasneje jo odprejo tudi na dan Londonskega maratona.

Vstopnina v kraljičino hišo je brezplačna.

Cutty Sark

Cutty Sark je verjetno ena od najslavnejših ladij na svetu, s katero so ob prelomu 19. v 20. stoletje s Kitajske v Anglijo prevažali čaj. Cutty Sark je edina ohranjena ladja iz navedenega obdobja, kar ji daje toliko večji zgodovinski pomen. Hkrati je bila Cutty Sark najhitrejša ladja svoje dobe.

Ladjo so pred Olimpijskimi igrami v Londonu temeljito obnovili, vendar so se pri obnovi srečevali s številnimi težavami, vključno z velikim požarom. A aprila 2012 so jo vendarle ponovno odprli za obiskovalce, ki se zdaj lahko sprehodijo po njeni palubi in se poučijo o avanturističnem življenju pogumnih mornarjev, ki so z njo jadrali iz Anglije na Kitajsko in nazaj.

Praktične informacije

Ladja Cutty Sark je odprta vsak dan od 10:00 do 17:00 ure. Ladja Cutty Sark je zaprta od 24. do 26. decembra. 31. decembra jo zaprejo zgodaj popoldan, 1. januarja jo odprejo ob 12:00 uri. Kasneje jo odprejo tudi na dan Londonskega maratona.

Kombinirane vstopnice

Če si želite v Greenwichu ogledati vse znamenitosti, se izplača nakup kombinirane vstopnice za Cutty Sark in Kraljevski observatorij (14 funtov za odrasle) ali tako imenovane velike vstopnice (Big Ticket) za Kraljevski observatorij, Cutty Sark in projekcijo Vision of the Universe (18 funtov). Velike vstopnice bodo na voljo od 7. junija 2013 dalje.

Prevoz do Greenwicha

Do Greenwicha se je najbolje pripeljati z železnico DLR, ki spada v okvir londonskega javnega prevoza. Izstopite na postaji Cutty Sark ali Greenwich. Če se v Greenwich iz središča Londona odpeljete z železnico DLR, si boste iz vlaka mimogrede lahko ogledali še Canary Wharf, bleščeče londonsko finančno središče.

Če imate na voljo več časa in ste za sprehod, izstopite na postaji Island Gardens na severni strani Temze. Od tam je le nekaj korakov do parka Island Gardens, iz katerega se odpira čudovit pogled na Temzo in stavbe Stare kraljevske pomorske akademije. Ob robu parka Island Gardens je vhod v podzemni tunel, speljan pod Temzo, skozi katerega se lahko podate peš in na plano pokukate v bližini znamenite ladje Cutty Sark.

Zemljevid Greenwicha

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51.481116,-0.003927{}home.png{}Kraljičina hiša|51.477153,-0.000815{}binoculars.png{}Kraljevi observatorij|51.480995,-0.005284{}embassy.png{}Narodni pomorski muzej|51.48294,-0.009613{}museum_naval.png{}Cutty Sark|51.485111,-0.009753{}jogging.png{}Tunel za pešce pod Temzo” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Znamenitosti Greenwicha na zemljevidu Greenwicha

Fotografije Greenwicha

[nggallery id=13]