Grška finančna kriza: na počitnice v Grčijo ali ne?

Otok Santorini

Santorini, Grčija

Hoteli Grčija >>

Grška vlada je danes po prekinjenih pogajanjih z mednarodnimi upniki uvedla izredne finančne ukrepe. Banke bodo zaprte vse do 5. julija, ko se bodo Grki odpravili na referendum, kjer bodo glasovali o tem, ali so za nadaljnja pogajanja z upniki ali ne.

Grčija je tudi med Slovenci priljubljena turistična destinacija, predvsem med poletnimi počitnicami. Vrhunec grške finančne krize tako ni mogel priti ob bolj neprimernem času za grški turizem in turiste, ki se sprašujejo, ali naj se odpravijo v Grčijo ali ne. V nadaljevanju predstavljamo dejstva in potencialne scenarije, ki bi lahko vplivali na turiste v Grčiji.

Ali se je varno odpraviti na počitnice v Grčijo?

Trenutno ne obstajajo nobeni varnostni zadržki glede potovanj v Grčijo. Če se odpravljate tja, pa poskrbite za določene denarne varnostne ukrepe. Banke v Grčiji so ta teden zaprte, bankomati pa izplačujejo le omejene vsote denarja, po nekaterih podatkih 60 evrov. Kljub temu, da grške oblasti trdijo, da dvigi tujcev na avtomatih niso omejeni, temu ne gre popolnoma zaupati. Po drugi strani je dejstvo, da je v nekaterih bankomatih že prejšnji vikend zmanjkalo denarja, tako da je do gotovine v Grčiji zelo težko priti. V mnogih hotelih in restavracijah po naših podatkih ne sprejemajo več plačil s karticami, ker se bojijo, da zaradi finančnih ukrepov vlade ne bodo mogli do svojega denarja. Od gostov zahtevajo plačilo v gotovini, a slednji po drugi strani do gotovine ne morejo, ker so bankomati prazni.

Priporočamo, da se v Grčijo odpravite z zadostno količino gotovine za celotne počitnice. To priporočilo je sicer popolnoma v nasprotju s splošnim načelom, po katerem se na počitnice zaradi varnosti ne hodi z velikimi količinami gotovine, vendar je to edina rešitev za morebitne zagate s plačili. Seveda je treba biti pri tem izjemno previden: gotovine ne puščajte v hotelskih sobah in na plažah in ne razkazujte je v javnosti. Situacija v Grčiji je trenutno mirna, a če se poslabša, bodo turisti prva tarča morebitnih tatov, ki bodo skušali priti do gotovine.

Ali javni prevoz v Grčiji deluje?

Za zdaj da. Grška vlada je celo sporočila, da bo javni prevoz v Atenah do referenduma 5. julija brezplačen. Tudi trajekti med grškimi otoki za zdaj vozijo normalno. A ker finančna kriza lahko zelo hitro dobi širše razsežnosti, bi bila lahko v prihodnosti ovirana tudi oskrba z gorivom. V tem primeru obstaja možnost, da ladje in ostala prevozna sredstva v Grčiji nehajo voziti. Ta možnost je trenutno majhna, vendar spremljajte razvoj dogodkov.

Ali bodo v Grčiji v primeru, da zapusti evro območje, sprejemali evro?

Da. Če bo Grčija zapustila evro območje, bo evro zelo zaželena valuta in plačevanje z njo ne bi smelo predstavljati težave.

Ali je v Grčiji zaradi krize povečana nevarnost nemirov?

Situacija v Grčiji je trenutno mirna. Zdi se, da prebivalci stoično čakajo na referendum 5. julija. Vendar se lahko situacija v trenutku spremeni: bodite pozorni predvsem na novice, objavljene pred referendumom. Če se bodo naloženi finančni ukrepi izkazali za preveč obremenjujoče za grško prebivalstvo, se prav lahko zgodi val demonstracij, ki lahko potencialno ogrozi varnost turistov in ohromi grška pristanišča ter letališča.

Ali so cene v Grčiji zaradi krize višje?

Načeloma ne. In če bo Grčija zapustila evro območje, se lahko zgodi, da bodo dodatno padle. Po drugi strani pa je treba upoštevati, da je turistična panoga v Grčiji v izjemno težkem položaju, zaradi tega se ravno tako lahko zgodi, da bodo v hotelih in restavracijah iz turistov poskušali iztisniti čim več evrov – po možnosti v gotovini in brez računa. Bodite previdni, da vas ne ogoljufajo.

Opomba: prispevek je pripravljen na podlagi trenutno dostopnih podatkov o situaciji v Grčiji in ni uraden nasvet glede potovanj v Grčijo.