Hrana in pijača v Bosni in HercegoviniBooking.com


Čevapčiči v somunu

Ćevabdžinica Željo v Sarajevu

Če načrtujete potovanje v Sarajevo, Mostar ali druge dele Bosne in Hercegovine, ste lahko prepričani, da boste dobro in obilno jedli. Hrana v Bosni in Hercegovini je kakovostna, sveža in večinoma mojstrsko pripravljena, tako da je obisk Bosne in Hercegovine pravi užitek za gurmane, posebej tiste, ki jim je všeč balkanska kulinarika. Poleg tega je hrana v Bosni in Hercegovini tudi poceni, tako, da vam tudi med obiskom boljših restavracij ne bo potrebno skrbeti za debelino denarnice.

Najbolj znane so verjetno bosansko-hercegovske jedi z žara: čevapčiči, pleskavice in sudžuki, ter seveda burek in razne pite, h katerim se bomo vrnili v nadaljevanju. V Sarajevu in Mostarju so enostavne restavracije, specializirane za jedi z žara, praktično na vsakem koraku. Iz njih že zgodaj dopoldan zaveje zapeljiv vonj po čevapčičih, ki si jih lahko privoščite že ob desetih dopoldan in vse do pozne noči. Čevapčiče in pleskavice običajno pripravljajo iz jagnjetine in postrežejo z lepinji podobnim kruhom, ki se imenuje somun. Poleg čevapčičev ali pleskavice je dobro naročiti tudi kajmak, domačini pa obrok radi poplaknejo z jogurtom. Sudžuki so pikantne goveje klobase, ki jih spečejo na žaru in običajno postrežejo z gorčico in somunom, včasih pa tudi s pečenim krompirjem.

Najboljše čevapčiče v Sarajevu smo jedlli v Ćevabdženici Željo, zelo okusne sudžuke pa imajo v Ačšinici Sofra na Baščaršiji.

Od ostalih tipičnih bosansko-hercegovskih jedi, ki jih strežejo v večini tradicionalnih restavracij, velja omeniti naslednje jedi: bosanski lonac (enolončnica  iz mesa in zelenjave), Begova čorba (enolončnica iz mesa, običajno piščančjega, in zelenjave), polnjene paprike, sogan-dolma (polnjena čebula), čufte (mesne kroglice), “meso ispod sača” (jagnjetina, teletina ali kozje meso, ki ga pokrijejo s kovinskim, keramičnim ali glinenim pokrovom in spečejo tako, da pokrov prekrijejo z ogljem), sarma, japrak (mleto meso in riž, zavito v liste trte), musaka, suho meso (na zraku posušena govedina, podobna italijanski bresaoli) in bamija (enolončnica iz okre in teletine).

Vegetarijanska hrana v Bosni in Hercegovini

Čeprav kulinarika Bosne in Hercegovine temelji pretežno na mesu, je mogoče dobiti tudi dobre vegetarijanske jedi, na primer: đuveč (zelenjavna enolončnica ), grašak (grahova enolončnica), kačamak (tradicionalna bosanska jed, pripravljena iz koruznega zdroba in krompirja), kljukuša (nariban krompir, zmešan z moko in vodo ter pečen v pečici), sataraš (vegetarijanska jed, pripravljena iz paprike, jajčevcev, čebule in paradižnika), turšija (kisla zelenjava) in buranija (enolončnica iz zelenega fižola).

Burek: sirov ali mesni?

Burek in zeljanica

Burek in zeljanica v Mostarju

Naj povemo kar takoj in naravnost: če v Bosni in Hercegovini naročite burek, bo vedno mesni. Sirov, jabolčni ali celo nezaslišani “pizza burek”, ki ga lahko naročite pri nas, v Bosni in Hercegovini enostavno ne obstajajo. Torej burek v Bosni in Hercegovini je mesni in samo mesni, ostalo pa so pite: sirnica (s sirom), zeljanica (s špinačo in sirom), krompiruša (v Bosni) oziroma krompirača (v Hercegovini) (s krompirjem) in tikvenica (z bučkami).

Burekdžinice najdete v vsakem večjem in manjšem kraju v Bosni in Hercegovini. Burek in pite so vedno okusne, sveže, nemastne in zelo poceni. Najbolje jih je jesti z jogurtom ali kislim mlekom. Ravno tako dober burek in pite prodajajo tudi v lokalnih pekarnah.

Sir v Bosni in Hercegovini

V Bosni in Hercegovini pridejo na svoj račun tudi ljubitelji sira. Poleg čevapčičev ali pleskavice se prileže kajmak, ostale vrste dobrih sirov v Bosni in Hercegovini pa so: Livanjski sir (trd, rumen sir, ki izvira iz kraja Livno v zahodni Bosni), Travnički sir (bel sir, podoben feti, ki izvira iz Travnika) in Vlašićki sir (hribovski sir, podoben Travničkemu, ki izvira iz Vlašićke planine v osrednji Bosni in Hercegovini).

Sladice v Bosni in Hercegovini

Slaščičarna Ramis

Hurmašica v slaščičarni Ramis v Sarajevu

Sarajevo, Mostar in ostali kraji v Bosni in Hercegovini so raj za sladkosnedneže. Bosansko-hercegovske sladice so zelo sladke in ker vam verjetno najprej pride na misel baklava, naj povemo, da je to šele začetek. Nekatere druge slaščice, ki jih v Bosni in Hercegovini morate poskusiti, so: tulumba (ocvrto testo, prelito s sladkornim sirupom), hurmašica (pecivo v obliki velikega datlja, natopljeno s sladkornim sirupom), tufahija (kuhano jabolko, polnjeno z orehovim nadevom), kadaif (sirovo pecivo s sladkim sirupom), halva (zelo sladka turška sladica, običajno z raznimi vrstami oreščkov, na primer pistacijami) in še bi lahko naštevali.

 

Pijača v Bosni in Hercegovini

Če ne drugega, vam ob omembi Bosne in Hercegovine zagotovi pride na misel prava bosanska kava, ki jo skuhajo v bakrenih “džezvah” in postrežejo s kockami sladkorja ter lokumom (turškimi sladicami v obliki kock, ki imajo strukturo želeja in so v mednarodnem prostoru znane kot “Turkish delight”). Verjetno vas veliko izmed vas pije kavo brez sladkorja, a bosanska kava mora biti za to, da dobi pravi okus, sladka, zato se velike količine kock sladkorja, ki vam jih postrežejo s kavo, ne ustrašite. Nekateri domačini kavo pijejo celo tako, da kocko sladkorja dajo v usta in nato preko nje srebnejo požirek kave. Poleg bosanske kave je seveda vedno in povsod na voljo tudi običajen espresso, ki je poceni (od 1 do 2 mark, torej pol do 1 evra) in dober. Pitje kave v Bosni in Hercegovini navsezadnje ni le razvada, pač pa ritual.

Alkoholne pijače

Alkoholne pijače, ki jih proizvajajo v Bosni in Hercegovini, vključujejo popularno sarajevsko pivo (in tudi tuzelski Pilsner, bihaški Preminger in banjaluški Nektar), dobra vina iz Hercegovine (poskusite vina proizvajalcev HEPOK in Čitluk) in žgane pijače. Od slednjih je najbolj priljubljena domača slivovka (šljivovica) in tudi žganje iz drugega sadja, na primer hrušk (kruška), grozdja (loza), višenj (višnjevača), orehov (orahovača), marelic (kajsijevača), jabolk (jabukovača) in kutin (dunjevača). Če žganju dodajo zdravilna zelišča, se imenuje travarica. Alkohol v Bosni in Hercegovini je poceni: pločevinko piva v supermarketu dobite za manj kot 1,50 marke (0,75 evra).

Voda

Voda iz pipe v Bosni in Hercegovini je povsod pitna in marsikje nadpovprečne kakovosti, tako da kupovanje vode v plastenkah ni potrebno. V Sarajevu in Mostarju je tudi voda iz nekaterih vodnjakov pitna. Pri vodnjaku sebilj v Sarajevu lahko na primer pogosto opazite domačine, ki si napolnijo plastenko s hladno, svežo in zelo okusno naravno vodo.