Hrana na Filipinih

Tipičen filipinski zajtrk: piščanec na način tocino, riž in ocvrto jajce

Tipičen filipinski zajtrk: piščanec na način tocino, riž in ocvrto jajce

Hoteli Filipini >>

Na Filipinih jedo veliko mesa in malo zelenjave. Najbolj priljubljeni sta svinjina in perutnina, govedino je težje dobiti. Poleg zajtrka (in pogosto tudi kosila ali večerje) vedno postrežejo ocvrto jajce, zaradi česar se sprašujemo, koliko Filipincev ima težave s holesterolom.

Filipinski obroki so majhni, vendar pogosti. Poleg zajtrka, kosila in večerje si domačini privoščijo tudi dopoldansko in popoldansko malico, ki ji rečejo meryenda.

V Filipinski kulinariki je čutiti malajski, španski in kitajski vpliv, začinjen po filipinskem okusu. Nekatere priljubljene jedi so tocino (posušena svinjina z medom), adobo (svinjina ali perutnina, kuhana v omaki s kisom in česnom), sinigáng (meso, ribe ali škampi, kuhani v kisli juhi) in kinilaw (ribe ali škampi, marinirani v kisu ali soku posebnih filipinskih citrusov in začimbah). Skoraj vse jedi na Filipinih pripravljajo z veliko količino sojine omake, zaradi česar dobijo močan, nekoliko preslan okus. Večina filipinskih jedi ni pekočih.

Tipične filipinske restavracije se imenujejo turu-turo (kar v dobesednem prevodu pomeni pokaži-pokaži). To so restavracije, v katerih hrano skuhajo zjutraj in jo naložijo v vitrine, iz katerih si gostje izberejo želene jedi. Dobra stran takšnih restavracij je, da hrano vidite vnaprej, slaba stran pa, da hrana že okoli poldneva ni najbolj sveža, zvečer pa je vsaj za naše želodce skoraj zagotovo pokvarjena.

Kakovost hrane na Filipinih je močno odvisna od lokacije. V Kordiljerah smo bili mnogokrat lačni. Izbira hrane v Kordiljerah je majhna, jedi pogosto popolnoma brez okusa ali pa preslane. Na otoku Boracay smo uživali predvsem v odlični korejski in japonski hrani. Boracay je priljubljen med kulinarično razvajenimi gosti iz omenjenih držav, tako da so tudi restavracije svoje menije prilagodile njihovemu okusu. Manila pa ponuja neizčrpno število restavracij, v katerih vam postrežejo z dobrotami z vsega sveta.

Tisti, ki jim azijska kulinarika ni pogodu, s potovanjem po bolj obljudenih delih Filipinov ne bi smeli imeti težav. Filipini so v mnogih pogledih amerikanizirani, tudi v kulinaričnem. V vseh večjih mestih najdete verige ameriških restavracij s hitro hrano, picami in testeninami (McDonald’s, Wendy’s, California Pizza Kitchen, Pizza Hut itd.). Med domačini je izredno priljubljen Jollibee – filipinska različica McDonaldsa, v katerem vam postrežejo z lokalnimi hamburgerji, testeninami in ocvrtim piščancem.

Naj na koncu poudarimo, da je tudi filipinska hrana lahko izredno okusna, vendar mora biti sveža in dobro pripravljena. Gurmanom zato priporočamo, da v Manili obiščejo tudi kakšno dražjo lokalno restavracijo.

Pijača na Filipinih

Voda iz pipe na Filipinih ni pitna. Vodo kupujte v trgovinah in se prepričajte, da so plastenke originalno zaprte. Čeprav imajo na Filipinih kar nekaj plantaž kave in čaja, vam najpogosteje postrežejo z instantno kavo Nescafe in uvoženim čajem Lipton v vrečkah. Na Filipinih je izredno priljubljen sok kokosovih orehov (imenujejo ga buco juice). Prodajajo ga bodisi v kokosovih orehih, ki jih pred vami odprejo, ali zapakiranega v plastičnih kozarcih. Kokosov sok odlično učinkuje na dehidrirano telo, tako da pitje slednjega v tropskih deželah toplo priporočamo. Ljubitelji piva na Filipinih nikoli ne bi smeli biti žejni. Lokalno pivo San Miguel je poceni (35-50 pesosov, kar je manj kot evro), lahko in dobro.