Hrana na otoku Bantayan, Filipini

Morska hrana na otoku Bantayan na Filipinih je običajno sveža in okusna

Morska hrana na otoku Bantayan na Filipinih je običajno sveža in okusna

Hoteli Bantayan >>

Nekatera naselja bungalovov v okolici vasi Santa Fe na otoku Bantayan imajo svoje restavracije, peščica restavracij pa je tudi v središču vasi Santa Fe, okoli tržnice. Do tja vas pripelje vsak voznik tricikla, če mu rečete, da greste na tržnico (market). Ponudba hrane v restavracijah v vasi Santa Fe je podobna. Tudi pri kakovosti hrane in cenah med posameznimi restavracijami ni občutnih razlik. Boljša od povprečja je le restavracija Mabuhay Balikbayan.

Restavracija Mabuhay Balikbayan

Restavracija Mabuhay Balikbayan stoji kakšnih sto metrov stran (na zahodni strani iste ulice) od ostalih restavracij, tako da jo obišče manj naključnih turistov. Je pa zato toliko bolj poznana med rednimi obiskovalci otoka Bantayan. V restavraciji Mabuhay Balikbayan imajo lepo opremljen, zelo prijeten tropski vrt, na katerem vam postrežejo s filipinskimi in mednarodnimi jedmi. Lastnica restavracije Mabuhay Balikbayan se vedno trudi ustreči posebnim željam gostov, tako da vam lahko kuharji jedi z menija prilagodijo po vašem okusu. V restavraciji Mabuhay Balikbayan si poleg obroka lahko privoščite kozarec (za filipinske standarde) okusnega vina. Sladkosnedneži se strinjajo, da v restavraciji Mabuhay Balikbayan strežejo najboljši halo-halo na otoku Bantayan. Halo-halo je filipinska slaščica z nastrganim ledom, mlekom in raznim (konzerviranim) sadjem, postrežena v visokem kozarcu ali skodelici.

Restavracija CouCou

Restavracija CouCou ima prijeten vrt, pokrito teraso, mizo za biljard in veliko izbiro mednarodnih jedi na meniju. V restavraciji CouCou med drugi strežejo raznovrstne zajtrke (ameriški, filipinski, kontinentalni …) hamburgerje, jedi iz govedine, svinjine in perutnine, testenine in seveda morsko hrano.

Na seznamu pijač v restavraciji CouCou je poleg standardne ponudbe filipinskega piva in koktajlov veliko vrst belgijskega piva (lastnika restavracije sta Belgijec in njegova žena Filipinka) in vino iz Španije, Čila, Kalifornije in Avstralije.

V restavraciji CouCou ponujajo tudi brezplačen brezžični dostop do internata.

Restavracija Blue Ice

V restavraciji Blue Ice ponujajo podobne jedi kot v ostalih restavracijah v vasi Santa Fe, izstopajo pa njihove palačinke za zajtrk, ki jih postrežejo s svežim sezonskim tropskim sadjem, na primer bananami in mangom, in medom.

Tudi v restavraciji Blue Ice ponujajo brezplačen brezžični dostop do interneta, zaščiten z geslom. Slednjega dobite od osebja restavracije.

Restavracija D’Jungle

V restavraciji D’Jungle ponujajo podobne jedi kot drugod. Prednost pred konkurenco skušajo doseči z “all you can eat” večerjami ob petkih in sobotah. Za večerjo plačate manj kot 5 evrov in jeste, kolikor hočete (in zmorete). Sami nismo navdušeni nad tovrstnimi ponudbami (kakovosti hrane dajemo prednost pred količino), veliki jedci (za katere so običajne filipinske jedi morda premajhne) pa so ponudbe restavracije D’Jungle veseli.

V restavraciji D’Jungle velik poudarek dajejo na morsko hrano. Žal jo zato, da bi privabili goste, zvečer razpostavijo po pladnjih pred vhodom v restavracijo, kar pomeni, da si je večerjo v restavraciji D’Jungle priporočljivo privoščiti zgodaj. Morska hrana pač ne sme predolgo ležati na toplem, čeprav je podložena z debelo plastjo ledu.

Portugalska restavracija Marisqueria O’

V portugalski restavraciji Marisqueria O’ ponujajo portugalske, nemške, filipinske, ameriške jedi in tudi pice. Hrana je povprečne kakovosti.

Poleg zgoraj navedenih restavracij je okoli tržnice tudi nekaj stojnic, na katerih pečejo nabodalca, hamburgerje in podobo. Te stojnice so bolj kot turistom namenjene domačinom, a jih kljub temu velja preizkusiti. Poskušanje avtentične lokalne hrane je navsezadnje neločljiv del vsake popotniške izkušnje.