Hrana v Cordobi

Restavracija Amaltea v Coedobi

Solata z oreščki pinjol in marelicami v restavraciji Amaltea v Cordobi.

Hoteli Cordoba >>

Bliskovit razvoj turizma v Cordobi je zahteval svoj davek tudi na področju ponudbe hrane. V središču starega mestnega jedra, predvsem v okolici Mezquite, je na desetine restavracij za turiste, ki se s kakovostjo in cenovno ugodnostjo hrane ne morejo pohvaliti.

Naše raziskovanje gastronomske ponudbe v Cordobi se ni začelo obetavno. Najprej smo ubrali klasičen pristop in hrano poskusili v restavraciji Taberna Deanes, iz katere se je širil prijeten vonj, a nas je kakovost hrane razočarala. Nato smo se odločili preizkusiti restavracijo Bodegas Mezquita, ki jo priporočajo številni turistični vodniki. Tudi ta nas ni navdušila. Obupani nad ponudbo restavracij smo si eno izmed večerij privoščili celo v restavraciji s hitro hrano Burger King v neposredni bližini Mezquite, nato pa zadnji dan vendarle odkrili biser – hrana v restavraciji Amaltea je okusno pripravljena, cene pa sprejemljive.

Amaltea

Amaltea je najboljša restavracija, ki smo jo odkrili v Cordobi. Leži na glavni ulici ob reki, nedaleč od Mezquite. Glede na to, da se po tej ulici ne sprehaja veliko število turistov, restavracija Amaltea ni skomercializirana, pač pa osredotočena na kakovostne sestavine in skrbno pripravo hrane.

Poskusili smo solato z oreščki pinjol in marelicami ter svinjino s kuskusom. Obe jedi sta bili mojstrsko pripravljeni in okusni.

Amaltea je prijetna, klimatizirana restavracija z lepo notranjo opremo in dobro hrano, v kateri je čutiti navdih severnoafriške kulinarike. Cene so popolnoma sprejemljive, le kakovost postrežbe nas ni navdušila – natakarici ne bi škodilo malo več prijaznosti. A v turistični Cordobi nas slednje niti ni pretirano motilo.

Lokacija: Ronda se Isasa 10.

Bodegas Mezquita

Bodegas Mezquita je lepa, klimatizirana restavracija v neposredni bližini mošeje-katedrale. Na steni poleg vhoda se bleščijo priporočila številnih popotniških vodnikov in napis, da nudijo več kot 40 vrst tapasov in več kot 60 vrst vin.

Poskusili smo goveje kroglice v salsa omaki, krompirjevo solato in hladni tapas z razkosano ribo, začinjen s poprom, soljo, kisom in čebulo.

Tapasi so bili sprejemljive kakovosti, vendar bi od restavracije takšnega slovesa in cenovnega razreda pričakovali več.

Lokacija: Céspedes 12. Splet: www.bodegasmezquita.com

Taberna Deanes

Taberna Deanes je v starem mestnem jedru Cordobe blizu Mezquite. V restavracijo sta nas zvabila prijeten vonj in čudovito notranje dvorišče, po katerem so razpostavljene mize. Naročili smo škampe in artičoke.

Hrana v Taberni Deanes je bila podpovprečna. Škampi so bili stari, artičoke brez vsakršnega okusa. Dobili smo vtis, da v kuhinji Taberne Deanes delajo popolni amaterji.

Škoda, kajti ambient Taberne Deanes je čudovit. V Taberni Deanes si privoščite pivo ali kozarec vina, večerjat pa raje pojdite drugam. Razen, če si upate preveriti, ali so med našim in vašim obiskom zamenjali kuharje.

Lokacija: Calle Deanes 6. Splet: www.losdeanes.es

Cafeteria Juda Levi

V kavarni Juda Levi smo si privoščili jutranjo kavo in čokoladno torto. Torta je bila polnega okusa, čokolada močna in kakovostna. Čokoladna torta bi bila lahko še boljša, če vanjo ne bi dodali umetnih arom. Kava (cafe Colombia) je bila v redu, če ne drugega nas je vsekakor prebudila.

Cafeteria Juda Levi stoji na slikovitem trgu blizu mošeje-katedrale. Trg je zjutraj ovit v prijetno senco. V Cafeteriji Juda Levi pripravljajo tudi zajtrke (opečen kruh, maslo in marmelada …), tako da je idealen kraj, na katerem si lahko naberete moči pred dopoldanskim ogledom Mezquite.

Lokacija: Torrijos 10.

Bodega Guzman

Med večernim potepom po manj obljudenih ulicah židovske četrti v Cordobi smo naleteli na Bodego Guzman, tradicionalno vinsko klet, v kateri so nam postregli z domačim vinom. Belo vino vrste jerez je bilo še posebej dobro. Bodega Guzman med turisti ni znana, vanjo radi zahajajo domačini. Enostavne lesene mize in stoli so razpostavljene po dveh prostorih hladne kleti, po stenah so razobešeni plakati, na katerih pozirajo slavni španski bikoborci. V Bodegi Guzman imajo tudi enostavne prigrizke, ki pa jih nismo poskusili.

Bodega Guzman je prava osvežitev za tiste, ki si želijo pred turističnim utripom Cordobe pobegniti v tradicionalen španski vinski hram.

Lokacija: Calle Judíos 7.