Hrana v Granadi

Vegetarijanci naj se restavraciji La Cueva raje izognejo

Tradicionalna španska mesna jed alpujarreno v restavraciji La Cueva v Granadi

Hoteli Granada >>

La Cueva

Restavracija La Cueva v centru Granade je odlična lokalna krčma, ki jo odlikujejo dobra hrana, ugodne cene in enkratno vzdušje.

Vegetarijanci naj se restavraciji La Cueva raje izognejo, ker v njej izpod stropa visi najmanj 50 pršutov. Pršut je domač in zelo okusen. Če želite, ga lahko kupite tudi za domov (prosite, da vam ga vakuumsko zapakirajo).

Restavracijo La Cueva smo obiskali večkrat in poskusili juho gazpačo, kuhano jagnjetino s krompirjem, bocadillo (bageto) s pršutom in tortillo, več vrst narezanega pršuta in Alpujarreno – tradicionalno špansko jed, v kateri so celo krvavice.

Juha gazpačo ni izstopala iz povprečja. Porcija kuhane jagnjetine je bila gigantska in okusna, od pršutov pa nas je najbolj navdušil jamon gran reserva, ki se je kar topil v ustih.

V restavraciji La Cueva in tudi ostalih restavracijah po Andaluziji smo večkrat opazili, da domačini jedo krvavice. Glede na to, da so se temperature gibale med 35 in 40 stopinjami Celzija, nam ni bilo jasno, kako lahko kdo na krvavice sploh pomisli. A ko smo poskusili Alpujarreno, tradicionalno špansko jed, sestavljeno iz svinjine na žaru, pečenice, krvavice in na oko ocvrtega jajca, smo ugotovili, da španske krvavice zdaleč niso tako mastne in težke, kot slovenske. Začinjene so z okusnimi zelišči in naravnost odlične.

Lokacija: Calle Reyes Católicos.

La Perla

La Perla je slaščičarna, v kateri prodajajo odličen domač sladoled. V centru Granade so številne prodajalne sladoleda, ki se s kakovostjo La Perle ne morejo meriti, a kljub temu prodajo več sladoleda. Razlog za to tiči v neprivlačnem videzu La Perle v primerjavi z drugimi slaščičarnami. Nad vrati La Perle kraljuje zastarela rumena tabla, hladilniki s sladoledom pa se v nasprotju z ostalimi slaščičarnami, ki jih razpostavijo skorajda po pločniku, skrivajo v notranjosti. A ko smo enkrat poskusili sladoled pri La Perli, smo se z veseljem vračali vanjo. Najbolj nam je bil všeč sorbet maracuje.

Lokacija: Plaza Nueva 16 in Reyes Católicos 2.

Supermarket hrana

Verjeli ali ne, enega izmed najboljših obrokov v Granadi smo si privoščili kar v hotelski sobi. Prenočevali smo v hotelu Juan Miguel, v sobi z mini balkonom in čudovitim pogledom na trg ter vodomet pred hotelom. Nekaj korakov od hotela je španska blagovnica El Corte Inglés, v kateri je bogato založen supermarket. Kupili smo pol kile že pripravljenih škampov, prekajenega lososa, kaviar, maslo, svež kruh, gazpačo in buteljko španskega vina ter si privoščili odlično večerjo s čudovitim pogledom na razsvetljeno Granado. Zakaj bi morali vedno jesti v restavracijah?