Hrana v Krakovu

Mesni pierogi v restavraciji Polskie Jadło v Krakovu

Mesni poljski cmoki “pierogi” v restavraciji Polskie Jadło

Hoteli Krakov >>

Med prehranjevanjem v poljskih restavracijah nikar ne štejte kalorij. Poljska hrana je izdatna, mastna, z veliko mesa – tudi poleti. Ko so v restavraciji Polskie Jadło v 30 stopinjah Celzija za predjed pred nas postavili velikansko skodelico zaseke z ocvirki, smo se začeli spraševati, ali nas poskušajo nahraniti ali umoriti.

Pri prehranjevanju na Poljskem je treba imeti pravo mero. Ne samo, da je hrana močna, tudi porcije so večinoma zelo velike. Naj vam ne bo žal pojesti samo polovico hrane na krožniku – bolje to, kot da vam med kasnejšim ogledovanjem znamenitosti nagaja prepoln želodec.

Polskie Jadło

Polskie Jadło je tradicionalna poljska restavracija, v kateri strežejo tradicionalne poljske jedi. Okusne so, tako da smo restavracijo obiskali kar dvakrat.

Najprej smo poskusili bistro rdečo juho. Glavna sestavina slednje je sok rdeče pese. Postrežejo jo v veliki skodelici, podobni skodelici za kavo. Ljubiteljem rdeče pese bi bila juha, začinjena s poprom in zelišči, zagotovo všeč. Kdor rdeče pese ne mara, naj jo mirno preskoči.

Izmed glavnih jedi smo poskusili bigos – okusno kombinacijo pikantnega dušenega kislega zelja in raznih vrst mesa, ki bi jo še najlažje primerjali s segedinom. Naročili smo tudi pieroge – poljske cmoke, v katere lahko zavijejo meso, gobe, zelje, pa tudi jabolka ali marelice. Poskusili smo pieroge z mesom, ki so bili okusni, vendar – kot se za poljsko kulinariko spodobi – mastni in posuti z izdatno količino ocvirkov.

Restavracija Polskie Jadło je krasen kraj za spoznavanje tipične poljske kulinarike. Restavracija je opremljena kot stara kmečka hiša, na stenah visijo izdelki poljske domače obrti, iz zvočnikov diskretno odmeva poljska narodna glasba, postrežba je prijazna in hrana okusna. Cene so zelo sprejemljive. Za predjed, glavno jed in lokalno pivo smo plačali manj kot 10 €.

Lokacija: ul. Sv. Jana 30.

Restavracija Gruzinskie Chaczapuri

Restavracija Gruzinskie Chaczapuri ima poslovalnice na več mestih v Krakovu, vključno z glavno nakupovalno Floriansko ulico. Čeprav na prvi pogled daje vtis prave gruzijske restavracije, so nam poznavalci gruzijske kulinarike povedali, da bi restavracijo Gruzinskie Chaczapuri z vidika avtentičnosti gruzijske hrane lahko primerjali kvečjemu s turškimi fast food restavracijami, v katerih prodajajo kebab. A porcije v restavraciji Gruzinskie Chaczapuri so ogromne, cene nizke in mize skoraj vedno popolnoma zasedene, tako da je hrana sveža. Restavracija Gruzinskie Chaczapuri je primerna za izdaten, malo drugačen obrok v Krakovu.

Poskusili smo chaczapuri s piščančjim mesom. Chaczapuri je pravzaprav ogromen ovalen kruh, ki spominja na gigantsko lepinjo, po kateri posujejo marinirano pečeno meso in izdatno količino sira. Poleg chaczapurija postrežejo troje vrst omak (majonezno, paradižnikovo, pikantno). Porcija je gigantska, tako da smo se komaj prebili malo čez polovico krožnika, zvrnili vrček piva in se odpravili na železniško postajo, kjer nas je že čakal vlak za Varšavo. Na vlaku smo po tako izdatnem obroku skoraj celo pot sladko spali.

Lokacija: Floriańska 26.