Hrana v Kuala Lumpurju

Malajska stojnica s hrano v Kuala Lumpurju

Malajska stojnica s hrano v Kuala Lumpurju

Hoteli Kuala Lumpur >>

Edina resna težava, s katero se večina popotnikov sreča glede hrane v Kuala Lumpurju, je premajhen želodec. Kuala Lumpur je gastronomski paradiž, v katerem niso na voljo le kitajske, malajske in indijske jedi, pač pa dobrote z vsega sveta.

Hrana v Kuala Lumpurju je poceni. V enostavnih “restavracijah” na prostem – nekatere izmed njih so bolj podobne stojnicam – se lahko pošteno najeste za nekaj evrov, po drugi strani pa so tudi cene v najprestižnejših restavracijah v hotelih s petimi zvezdicami nekoliko nižje kot v Evropi.

Edino, kar v Maleziji šteje na področju kulinarike, je kakovost hrane. Na notranjo opremo in okrasje restavracij se domačini prav nič ne ozirajo. To potrjuje dejstvo, da se pred mnogimi stojnicami in razsutimi restavracijami v središču Kuala Lumpurja ustavljajo najdražji mercedesi in BMW-ji – torej ljudje, ki bi si zlahka privoščili večerjo v najdražjih restavracijah, pa kljub temu z veseljem zavijejo na obcestno stojnico, ker vedo, da bodo tam dobili prvovrstno hrano.

Kitajske restavracije

Največja koncentracija enostavnih kitajskih restavracij je v Kitajski četrti (predvsem ob ulicah Jalan Sultan, Jalan Hang Lekir in Jalan Petaling) in predvsem v Zlatem trikotniku na ulici Alor (Jalan Alor), ki teče vzporedno z ulico Bukit Bintang, na kateri so številni hoteli in bari. Jalan Alor je bila včasih četrt rdečih luči, danes pa je preplavljena z nabito polnimi restavracijami, v katerih se domačini in tujci predajajo kulinaričnim užitkom. Večerno pohajanje po Jalan Alor, med katerim si privoščite čim več kitajskih specialitet, je ena izmed stvari, ki jih v Kuala Lumpurju nikakor ne smete zamuditi.

V Kitajski četrti, na vogalu Jalan Hang Lekir in Jalan Tun HS Lee, je tudi mala kitajska pekarna, ki jo posebej izpostavljamo zaradi odličnih ananasovih žepkov (rečejo jim ananas tart). Pekarna se imenuje Happy Meal, spoznali jo boste po veliki rumeni tabli z rdečim napisom. Ob nedeljah je pekarna Happy Meal zaprta.

Malajske restavracije

Največja koncentracija malajskih restavracij je na Jalan Masjid India, okoli tržnice Chow Kit in v predelu Kampung Baru, kar pa ne pomeni, da jih v drugih delih Kuala Lumpurja ni.

Indijske restavracije

Tudi indijske restavracije so posute po celem mestu, največ pa jih je v okrožju Bangsar in blizu nove centralne železniške postaje (KL Sentral). Če se s terminala LCCT letališča Kuala Lumpur pripeljete z avtobusom AirAsia, se boste minuto pred prihodom na končno postajo KL Sentral peljali po ulici, polni indijskih restavracij, na katero se splača vrniti.

Arabske restavracije

V predelu okoli ulice Bukit Bintang se je v zadnjem času pojavilo tudi veliko arabskih restavracij in restavracij z Bližnjega vzhoda, saj nakupovalni center Bukit Bintang Plaza postaja izjemno priljubljen med turisti iz tega dela sveta.

Zahodne restavracije

Restavracije z evropsko, ameriško in mehiško hrano ter restavracije s hitro hrano najpogosteje najdete v nakupovalnih centrih. Tudi japonskih, korejskih, tajskih, vietnamskih in indonezijskih restavracij v Kuala Lumpurju ne manjka.

Dražje restavracije z raznovrstno kulinariko so v nakupovalnih centrih in predvsem v Zlatem trikotniku. Relativno velika izbira dobrih, a dragih restavracij, je v priljubljenem zabaviščnem delu Kuala Lumpurja Asian Heritage Row.

Pri odločanju o tem, v kateri restavraciji ali na kateri stojnici bi jedli, zaupajte očem, nosu in predvsem domačinom. Če se v restavraciji tare domačinov, ste lahko prepričani, da v njej strežejo prvovrstno hrano, pa naj bo to enostavna obcestna krčma ali razkošna restavracija.

Dobro in poceni hrano v Kuala Lumpurju torej najdete praktično povsod, med naše najljubše dražje restavracije v Kuala Lumpurju, ki hkrati veljajo za ene izmed najboljših, pa se uvrščajo naslednje:

Japonska restavracija Hajime

Japonska restavracija Hajime v Kuala Lumpurju

Japonska restavracija Hajime v Kuala Lumpurju

Hajime je ena izmed najboljših japonskih restavracij v Kuala Lumpurju. Stoji v izjemno lepo urejeni hiši na Jalan Damai blizu Zlatega trikotnika. Notranja oprema japonske restavracije Hajime je umirjena, osvetlitev topla in ravno prav močna. Gostje lahko sedijo pri mizah ali na tatamiju, kdor želi med obedom kramljati s kuharji med tem, ko pripravljajo japonske specialitete, pa se lahko usede tudi k šanku.

V japonski restavraciji Hajime strežejo japonske specialitete, ki jim v vsem Kuala Lumpurju ni para. Suši je odličen, sašimi tako svež, da se kar topi v ustih. Ribe za restavracijo Hajime z letali uvažajo direktno z Japonske. Poleg rib imajo na meniju tudi japonske rezance (udon), rakovice z mehkim oklepom, morske ježe, juho miso in številne druge japonske jedi. Na koncu obeda se prileže sladoled z okusom zelenega čaja s črnim sezamom. Nenazadnje v restavraciji Hajime ponujajo tudi veliko vrst japonskega žganja sake.

Postrežba v japonski restavraciji Hajime je popolna. Osebje je prijazno in do potankosti pozna jedi na meniju. Obiskovalcem, ki se prvič srečujejo z japonsko hrano, osebje z največjim veseljem razloži vse podrobnosti o jedeh.

Pri naročanju jedi a-la-carte lahko pričakujete, da boste plačali okoli 20 evrov na osebo. Če jedi v času kosila izberete iz vnaprej pripravljenega menija, pa se bo račun gibal med 10 in 15 evri na osebo.

Lokacija: Jalan Damai 64, blizu Jalan Ampang, 55000 Kuala Lumpur. Tel.: +60 3 2143 0073. Priporočljiva je rezervacija.

Korejska restavracija Jung Won Korea BBQ Restaurant

Korejska restavracija Jung Won Korea BBQ v Kuala Lumpurju

Korejska restavracija Jung Won Korea BBQ v Kuala Lumpurju

Jung Won Korea BBQ Restaurant je odlična korejska restavracija v prestižnem predelu Kuala Lumpurja blizu Zlatega trikotnika. Gostje lahko sedijo v restavraciji ali v lesenih paviljonih, ki so razpostavljeni po prijetnem vrtu.

Poleg govedine na žaru, za katero je specializirana ta korejska restavracija, postrežejo riž in številne priloge (bančan): od zelenjave do posušenih rib, arašidov in seveda raznovrstnega kimčija (kislega zelja in druge zelenjave, včasih začinjene z zvrhano mero čilija). Posebnost korejskih restavracij, specializiranih za korejski žar, je ta, da govedino (ali drugo meso ali ribe) pečejo na majhnih žarih, ki so nameščeni na vsaki mizi. Hrano torej pripravljajo pred vašimi očmi.

Obisk restavracije Jung Won Korea BBQ Restaurant v Kuala Lumpurju toplo priporočamo vsem, ki si želijo poskusiti odlično, avtentično korejsko hrano (restavracija je v lasti Korejcev).

Lokacija: Jalan Ampang Hilir 255 (za šolo Sayfol, Jalan Ampang), 55000 Kuala Lumpur. Tel.: +60 3 4257 5555. Odprto: 11:00-24:00.

Francoska restavracija Sage

Francoska restavracija Sage v Kuala Lumpurju

Francoska restavracija Sage v Kuala Lumpurju

Francoska restavracija Sage je precej oddaljena od centra Kuala Lumpurja. Restavracija Sage je v predelu Mid Valley, v prestižnem nakupovalnem centru in kompleksu rezidenc The Gardens, poleg enega izmed največjih nakupovalnih centrov v Kuala Lumpurju, Midvalley Megamall. Zakaj bi se podajali tako daleč iz centra Kuala Lumpurja, da bi v Kuala Lumpurju jedli v francoski restavraciji? Razlogov je več.

Prvič, hrana v restavraciji Sage je božanska. Med drugim smo poskusili odlično škampovo juho, goveji carpaccio z rukolo, testenine z lososom, piščanca in rolado z gosjimi jetri … Vse jedi so bile sveže, mojstrsko pripravljene, v vseh pogledih odlične.

Drugič, v restavraciji Sage je izjemno prijetno vzdušje. Notranja oprema je svetla, sodobna, udobna. Skozi velika steklena okna se odpira čudovit pogled na Kuala Lumpur.

Tretjič, postrežba v francoski restavraciji Sage je popolna. Osebje je prijazno, zelo dobro pozna jedi na meniju, zna svetovati in predvsem pozorno poslušati želje gostov.

In četrtič, cene so za Kuala Lumpur sicer visoke (plačali smo približno 40 evrov na osebo), a v Parizu bi bili srečni, če bi v restavraciji takšne kakovosti plačali 150 evrov na osebo, kajti verjetno bi plačali 200 evrov. Več kot dovolj razlogov torej, da si v Kuala Lumpurju privoščite francosko haute cuisine.

Lokacija: The Gardens Residences, 6. nadstropje, The Gardens, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur. Tel.: +60 3 2268 1188. Močno priporočamo rezervacijo. Zahtevana je primerna obleka (kratke hlače, moške majice brez rokavov in sandali niso sprejemljivi).