Hrana v PuljuBooking.com


Glede na splošno prepričanje o cenah na Hrvaškem na vrhuncu poletne turistične sezone je verjetno prva beseda, ki vam pride na misel v kombinaciji s hrana na Hrvaškem: draga. Hrana v Pulju po naših izkušnjah poceni ravno ni. Ampak, ali je hrana v Pulju in hrana na Hrvaškem draga? Ja, lahko je draga, čeprav to samo po sebi niti ni problematično, če bi bila tudi zajamčeno dobra. A tega vam seveda nihče ne more obljubiti.

Ob kratkem obisku Pulja smo preizkusili peščico restavracij, kavarn in pekarn, v nadaljevanju pa navajamo tiste, ki se nam zdijo omembe vredne.

Restavracija Hook & Cook Pula

Hook and Cook

Fritto Misto v restavraciji Hook and Cook Pula

Hook & Cook je restavracija z ribjimi jedmi v samem turističnem centru Pulja, blizu znamenitega slavoloka Sergijevcev. Glede na lokacijo bi lahko pričakovali, da je restavracija v glavnem namenjena ožemanju turistov, vendar to ne drži. Radi jo obiščejo tudi domačini.

Poskusili smo Fritto Misto, Fish & Chips in Hot Tuna. Fish and Chips verjetno ni potrebno podrobneje opisovati: to je pač ocvrta riba z ocvrtim krompirčkom in rečemo lahko edino to, da je bila riba sveža. Fritto Misto je krožnik ocvrte morske hrane: sardele, škampi in lignji. Vse je bilo sveže in okusno in tudi to postreženo s pomfrijem. Slednjega se na srečo lahko nadomesti s solato. Hot Tuna je tuna v črnem kruhu, postrežena z zeljem in wasabi omako. Ta hamburger (oziroma po obliki bolj hot dog) je ena od najbolj slavnih jedi v restavraciji Hook & Cook, vendar moramo reči, da nas je malo razočarala. Wasabi omake še zdaleč ni dovolj, zato hamburger niti slučajno ni pikanten. Prevladuje okus po tuni, zato bi si želeli, da bi bilo zelje v sendviču začinjeno vsaj s kančkom kisa, ki bi uravnovesil premočan okus po ribah in odsotnost wasabija.

Cene v restavraciji Hook & Cook niso ravno nizke. Za tri glavne jedi in pijačo smo plačali malo več kot 50 evrov.

Lokacija: Ul. Sergijevaca 18, 52100, Pula

Pizzerija Jupiter Pula

Pizzerija Jupiter Pulj

Čevapčiči v pizzeriji Jupiter Pula

Pizzerija Jupiter blizu puljske arene je zelo priljubljena picerija, v kateri strežejo tudi druge jedi, na primer čevapčiče in testenine. Privlačna je predvsem zaradi svoje čudovite senčne terase, na kateri si lahko odpočijete od poletne vročine.

Pizzerija Jupiter je bila ob našem obisku zgodaj popoldne nabito polna. V njej smo poleg turistov opazili tudi nekaj domačinov, kar je vedno dober znak. Naročili smo pico margherito, pico z morskimi sadeži in čevapčiče.

Pice pečejo v krušni peči in testo je bilo zelo dobro. Glede na veliko število italijanskih gostov si pač ne morejo privoščiti napak. Vendar, pica z morskimi sadeži nas je kljub temu rahlo razočarala. Morski sadeži so bili namreč več kot očitno zmrznjeni, ne prav okusni, in ni jih bilo ravno veliko. Od picerije, ki stoji le kakšnih sto metrov od morja, bi pričakovali malo več.

Čevapčiči so bili dobri, vendar postreženi s pomfrijem namesto z lepinjo (le zakaj v Pulju vse postrežejo s pomfrijem?).

Cena? Takšna, kot se za znano restavracijo blizu puljske arene spodobi: približno 60 evrov za tri osebe.

Lokacija: Castropola ul. 42, 52100, Pula

Fast Food Tanja Pula

Špageti z morskimi sadeži

Špageti z morskimi sadeži v restavraciji Fast Food Tanja v Puli

Fast Food Tanja oziroma Pizzerija zalogajnica Tanja je preprosta restavracija na puljski tržnici. Glede na to, da smo v njej opazili kar nekaj domačinov, smo se jo odločili preizkusiti. Prijazen natakar nam je povedal, da imajo mize tudi na balkonu v prvem nadstropju tržnice in da je tam hladneje kot na trgu. Imel je prav. Tam gor imajo tudi ventilatorje, ki pršijo drobne kapljice vode, zato smo se ob vročem poletnem popoldnevu v restavraciji Fast Food Tanja v Pulju kar dobro osvežili.

In najedli. Kajti hrana sploh ni bila slaba. Seveda v preprosti restavraciji na tržnici ni pričakovati izjemnih kulinaričnih užitkov, vendar: špageti z morskimi sadeži so bili okusni, paniran piščanec prav tako, čevapčiči iz jagnjetine pa – za razliko od ostalih restavracij v Pulju, kjer so obsedeni s pomfrijem – postreženi v lepinji, kar nam je bilo zelo všeč.

Cena za navedeno in tri brezalkoholne pijače: 248 kun oziroma 33 evrov, kar je zelo ugodno.

Lokacija: Trg prvog svibnja 2, 52100 Pula

aROMA Gelato Boutique Pula

Sladoledni butik aROMA Pula

aROMA Pula

Sladolednica aROMA Gelato Boutique v Pulju (in drugih krajih na Hrvaškem) je prava institucija, saj v njej prodajajo pravi italijanski gelato božanskega okusa. Uporabljajo tradicionalno metodo priprave in vrhunske sestavine, tako da je zadovoljstvo zagotovljeno. Dokaz navedenega je tudi dolga vrsta, ki se od jutra do večera vije pred aROMA Gelato Boutique Pula. Na kepico sladoleda (ali dve ali tri) je treba včasih v vrsti počakati tudi več kot pol ure. A čakanje se vsekakor splača.

Cene? Visoke. Nič kaj hrvaške, ampak bolj londonske. Ampak … Če imate radi sladoled, se splača. Vsaj enkrat.

Lokacija: Ul. Sergijevaca 13, Pula

Pekarna Mlinar Pula

Mlinar Pula

Pekarna Mlinar Pula

Pekarna Mlinar ima po Pulju posejanih toliko poslovalnic, da boste skoraj zagotovo prej ali slej naleteli nanjo. V pekarni Mlinar v Pulju prodajajo kruh in pecivo: od francoskih rogljičkov do krofov, pic in majhnih burekov. Nam so bili slani artikli iz pekarne Mlinar bolj všeč od sladkih. Torej, če vas nenadoma popade lakota ali želite vzeti kakšen prigrizek na plažo, je pekarna Mlinar dobra izbira.

Za navaden kruh (če ga na primer potrebujete za zajtrk v svojem apartmaju) pa priporočamo pekarno Brionka. Tudi ta ima v Pulju številne poslovalnice.

Puljska tržnica

Tržnica

Tržnica v Pulju

Poleti leta 2022 smo slišali številne pritožbe turistov na Hrvaškem, da so celo cene na tržnicah tako visoke, da so si komaj privoščili kakšno breskev. Slišali smo zgodbe o tem, kako breskve prodajajo po 7 evrov na kilogram, lubenice po 3 evre na kilogram, grozdje po 5 evrov na kilogram in tako naprej.

Ob prvem obisku tržnice v Pulju smo se tudi mi zgrozili, saj cene, navedene na stojnicah (skupaj z ličnimi napisi v angleščini) niso bile kaj dosti nižje od prej omenjenih. Vendar smo kmalu ugotovili, da so to cene za turiste. Natančneje, za angleško govoreče turiste. Ko smo se s trgovci začeli pogovarjati po hrvaško, so cene takoj občutno padle. Kajti za Slovence, so nam povedali, so nekoliko drugačne. Predvidevamo, da so za domačine še nižje. Torej: ob obisku tržnice se pogovorite z branjevkami in branjevci. V hrvaščini, ne v angleščini. S tem si boste zagotovili nižjo ceno. Če hrvaško zares dobro govorite, pa boste morda plačali celo samo toliko kot domačini.

Lokacija: Trg prvog svibnja, 52100 Pula