Hrana v SeviljiBooking.com


V Sevilji nam je uspelo preizkusiti restavracije vseh cenovnih razredov. Za šankom tradicionalnega tapas bara v židovski četrti smo stoje zobali odlične morske specialitete, v enostavni pivnici srebali pivo in jedli meso z žara ter si v eni izmed najprestižnejših restavracij v Sevilji privoščili prvovrstno večerjo z nepozabnim pogledom na reko Guadalquivir. V središču stare Sevilje smo se ujeli tudi v dve turistični pasti – preberite spodnje napotke, da v njiju ne padete tudi vi.

Abades Triana

Odlična restavracija Abades Triana v Sevilli

Mojstrstko pripravljena iberska svinjina s sezamom in jabolki na arabski način v odlični restavraciji Abades Triana v Sevilji

Abades Triana je vrhunska restavracija onstran reke Guadalquivir z moderno notranj

o opremo, prijazno postrežbo, prekrasnim pogledom na Torre de Oro (Zlati stolp) in kar je najpomembnejše – odlično hrano.

Ob dopoldanskem raziskovanju prijetne četrti Triana smo si ogledali meni, ki visi pred restavracijo. Izvirne jedi na meniju so nas nemudoma prepričale, da smo v restavraciji kljub precej visokim cenam rezervirali mizo za večerjo.

Najprej smo poskusili hladno mandljevo in česnovo juho, postreženo s kokosovim sorbetom, kompotom iz oliv, malimi lignji in trakovi soljene tune.

Za predjed smo naročili čičeriko z gigantskim škampom in filejem iberske svinjine, kuhano s šerijem Oloroso.

Za glavno jed smo si privoščili specialiteto iz iberske svinjine s sezamom in jabolki na arabski način.

Večerjo smo zaključili s toplo Torrijo (španskim kruhovim pudingom) z grenko pomarančo in cimetom.

Obrok smo zalili s španskim šampanjcem (Cava) Segura Viudas Brut Vintage 2004.

Poleg naročenih jedi so nam za degustacijo postregli še z brezplačno hladno juho.

Hrana v restavraciji Abades Triana je izredno okusna, mojstrsko pripravljena, vizualno privlačno postrežena. Če k temu dodamo še prijazno postre

žbo in enkratno notranjo opremo, ki pričara nadvse prijetno vzdušje, ter nepozaben pogled skozi stekleno steno na reko Guadalquivir, je večerja v restavraciji Triana vsekakor vredna svojega denarja. Za zgoraj navedene jedi in šampanjec smo plačali 91 €.

Lokacija: Calle Betis 69A. Splet: www.abadestriana.com

Las Columnas

Tapas bar Las Columnas je priljubljen predvsem med domačini

Bučni tapas bar Las Columnas v Sevilli

Ob ulici Mateos Gago blizu katedrale je nanizanih na desetine bolj ali manj turističnih restavracij, Bar-Restaurante Las Columnas pa je najbolj priljubljen med domačini.

Las Columnas je tradicionalen, vedno nabito poln in hrupen tapas bar, v katerem nimajo natisnjenega menija, pač pa ga vsak dan s kredo napišejo na tablo. Hrano naročite pri šanku in si jo sami odnesete za mizo ali pa jo za šankom pojeste stoje.

Las Columnas smo obiskali večkrat in poskusili raznovrstne jedi: hladno juho gazpačo, ocvrte sardine, hobotnico, školjke, špinačo, krompirjevo tortiljo … Hrana je bila vedno sveža in izredno okusna. Porcije so majhne in ponavadi stanejo manj kot 2 €.

Za živahno vzdušje v Las Columnas poskrbijo natakarji, ki za šankom proti kuhinji vzklikajo imena jedi, ki jih naročijo gostje. Njihove vzklike je slišati daleč naokrog, tako da restavracije Las Columnas ne morete zgrešiti. Posebnost restavracije je tudi ta, da natakarji račune sproti s kredo pišejo kar na šank.

Lokacija: Alameda de Hércules 19.

Gambrinus Nervión

Gambrinus je pivnica v nakupovalnem centru Nervión Plaza nedaleč od hotela Hesperia Sevilja. V klimatizirano Nervión Plazo smo se zatekli pred neznosno opoldansko vročino in ker nas je pograbila lakota, smo se odločili kositi kar tam. V prvem nadstropju je peščica restavracij in na podlagi števila gostov smo se odločili preizkusiti Gambrinus. Komaj smo dobili prosto mizo, zato smo predvidevali, da hrana ne more biti ravno zanič, čeprav od kosila v nakupovalnem centru nismo pričakovali vrhunskih kulinaričnih užitkov.

Poskusili smo tapas (male prigrizke) s hobotnico in škampi ter ibersko svinjino na žaru ter bili tako prijetno presenečeni, da smo se v Gambrinus v naslednjih dneh večkrat vrnili in to ne samo zaradi tega, ker je Nervión Plaza zelo blizu odličnega hotela Hesperia Sevilja, v katerem smo prenočevali.

Hrana v Gambrinusu je sveža, okusno pripravljena in poceni, pivo dobro in tudi točeno vino je glede na ceno popolnoma sprejemljivo.

Lokacija: Nervión Plaza, Avenida Luis De Morales S/N. Splet: www.cerveceriasdesevilla.com

Kiosco de las Flores

Glede na turistični vodnik po Sevilji, ki so nam ga dali na turističnih informacijah, je Kiosco de las Flores najboljša restavracija z (ocvrto) morsko hrano v Sevilji. Čeprav uradnim turističnim vodnikom ne zaupamo popolnoma, smo se Kiosco de las Flores vseeno odločili preizkusiti.

Kiosco de las Flores leži ob reki Guadalquivir v četrti Triana. Imajo veliko teraso, s katere se odpira lep pogled na reko. Cene so precej zasoljene, hrana pa …

Poskusili smo hladno andaluzijsko juho gazpačo, ki je bila okusna, vendar odločno predraga (7 €). Nato smo za pokušino naročili ocvrte kalamare. Niso bili sveži, zato smo se od restavracije poslovili. Še en dokaz več, da “uradni” turistični vodniki v večini primerov niso vredni zaupanja – v njih se pač znajdejo restavracije, ki so pripravljene plačati več za prikrito oglaševanje.

Lokacija: Calle Betis s/n. Splet: www.kioscodelasflores.com

Cafe de Indias

Cafe de Indias je mala kavarna na glavni ulici v središču Sevilje, kjer smo si privoščili poceni jutranjo kavo.

Dobra novica za nikotinske odvisnike je, da je v Cafeju de Indias v nasprotju z večino ostalih kavarn dovoljeno kaditi. Vanjo radi zahajajo domačini, ki ob skodelici kave in cigareti prebirajo jutranje časopise.

Lokacija: Avenida de la Constitución 34.

Pasti za turiste

Historico Horno

Historico Horno je delikatesa in restavracija v središču Sevilje. Vanjo so nas nekega večera zvabile večinoma zasedene mize, za katerimi so se (v glavnem turisti) zadovoljno mastili z andaluzijskimi specialitetami.

Naročili smo paello z morskimi sadeži, pršut (jamon), sir in nekaj morskih tapasov. Žal je bila hrana na pogled veliko boljša kot po okusu. Paella je bila močno preslana, morski sadeži vse prej kot sveži, pršut tretjerazredne kakovosti.

Restavracija Historico Horno je past za turiste, kar je postalo toliko bolj očitno, ko smo prosili za račun. Cene so glede na slabo kakovost hrane vse prej kot ugodne.

Lokacija: Avenida de la Constitución 16.

Bar Gonzalo

V Baru Gonzalo poleg katedrale smo si neko jutro privoščili kavo in sirovo torto. Slaščica je bila povprečna, kava ravno tako. Pri plačevanju smo ugotovili, da so nas prinesli naokrog: na računu je pisalo, da so nam zaračunali kavo z mlekom (cafe con leche), čeprav smo pili espresso (cafe solo).

Slabovoljna natakarica je na pritožbo odgovorila, da je cena kave z mlekom ista kot cena kave brez. Glede na izkušnje iz ostalih španskih kavarn to nikakor ni res, a v Baru Gonzalo cenika kave zelo priročno nimajo niti v meniju niti na steni, tako da smo morali goljufijo mirno pogoltniti.

V Baru Gonzalo nas seveda niso videli nikoli več – ne zaradi tega, ker bi se obremenjevali zaradi nekaj preplačanih centov, pač pa zaradi tega, ker denar z večjim veseljem pustimo v lokalih, kjer se do gostov pošteno obnašajo.

Lokacija: Calle Alemanes 21.