Hrana v Sofiji

Mešano meso z zelenjavo v restavraciji Kaštite v Sofiji

Mešano meso z zelenjavo v restavraciji Kaštite v Sofiji

Hoteli Sofija >>

Dobro hrano si v Sofiji lahko privoščite že na enostavnih obcestnih kioskih, v katerih prodajajo bolgarsko različico bureka in razne sladke zavitke, po drugi strani pa tudi najdažje restavracije za zdaj niso izven proračuna povprečnega popotnika.

Skrivnost kakovosti hrane v Sofiji in drugih bolgarskih mestih leži v svežih, kakovostnih sestavinah, zaradi katerih ima hrana odličen okus, tudi če ni pripravljena po najmodernejših receptih, s katerimi dandanes radi eksperimentirajo v dragih restavracijah zahodnoevropskih mest.

Takoj po prihodu v Bolgarijo smo v žalostnem podhodu v predmestju Sofije naleteli na kiosk z raznimi pitami (ena izmed njih se imenuje banica in še najbolj spominja na sirov burek), kruhom in buhteljni z marmelado. Vse, kar smo za peščico levov kupili v tistem malem kiosku bogu za hrbtom, smo pojedli prej, kot smo pričakovali. Hrana v Sofiji je odlična.

Motto

Motto je moderna restavracija v središču Sofije, ki po notranji opremi, vzdušju, glasbi in nenazadnje hrani prav nič ne zaostaja za podobnimi lokali v zahodnoevropskih mestih. V Motto zato radi zahajajo v Sofiji živeči tujci in premožnejši domačini, saj cene za bolgarske razmere niso ravno najnižje.

V restavraciji Motto strežejo kosilo in večerjo. Ko se večer prevesi v noč, pa Motto postane privlačen bar z bogato izbiro koktejlov in glasbenim programom, za katerega poskrbijo lokalni dee jayi.

Poleti lahko sedite na čudovitem vrtu.

Motto smo obiskali v času kosila. Zasedena je bila približno polovica miz, večina gostov je bila tujcev, ki so proslavljali rojstni dan.

Za predjed smo naročili v medu pečeni kozji sir, postrežen z zeleno solato in oreščki ceder ter začinjen s poprom in kisom. Predjed je bila odlična, tako kot šopska solata, ki je bila poleg tega gigantska – kdor ni pretirano lačen, si jo lahko mirno privošči kot lahko kosilo.

Za glavno jed smo naročili telečji zrezek s kuhanim krompirjem, divjo čebulo in poprovo omako, kar ni bila najboljša izbira. Telečji zrezek je najdražja jed na meniju, ki je očitno ne naroči veliko gostov, tako da meso ni bilo najbolj sveže, čeprav ga je kuhar odlično pripravil.

Ker nam je ostalo še nekaj prostora za sladico, smo si privoščili creme brulee a la Motto.

V splošnem smo bili s hrano zelo zadovoljni. Jedi so bile spretno pripravljene, postrežene na moderen način in okusne – razen teletine, ki ni bila najbolj sveža. In cena? Za zgoraj naštete jedi in kokakolo, jabolčni sok ter espresso smo plačali 21 levov.

Lokacija: Aksakov 18. Tel. 987 27 23. Splet: www.motto-bg.com

Sladuk svjat

Sladuk svjat ali Sladki svet je majhen lokal, v katerem vam postrežejo z okusno banico (bolgarsko različico sirovega bureka) in ostalimi slanimi ter sladkimi zavitki, raznim pecivom, baklavami in odlično creme caramel.

Sladuk svjat je na priročni lokaciji v središču Sofije, tako da si lahko v njem privoščite zajtrk in jutranjo kavo ter mimogrede kupite zalogo hrane za enodnevni potep.

Lokal boste spoznali po velikem izložbenem oknu, v katerem so razstavljene dnevno sveže dobrote. Poleti pred lokalom postavijo peščico plastičnih miz in stolov, nekaj miz je tudi v lokalu.

Sladuk svjat smo obiskali vsaj enkrat na dan. Postali smo odvisni od njihove creme caramel, banic in ostale balkanske hrane.

Lokacija: Alabin (blizu križišča z Vitoša blvd.)

Barbados

Barbados je ribja restavracija višjega razreda v hotelu Šipka. Ob našem obisku smo se zabavali z občasnim diskretnim pogledom na bogatega domačina srednjih let in njegovo lepo, mlado spremljevalko ter telesnega stražarja, ki je sedel pri sosednji mizi.

Ribe so bile za Sofijo sprejemljivo dobre, čeprav ne najbolj sveže, a Sofija navsezadnje le ni tako blizu morja.

Za kosilo ali večerjo v restavraciji Barbados boste v povprečju plačali manj kot 30 levov.

Lokacija: 34A Totleben Blvd (v hotelu Šipka)

Restavracija kompleks “Hadžidraganove hiše” (restavracija Kaštite)

V Restavraciji Hadžidraganove hiše, znani tudi po imenu Kaštite, pripravljajo nacionalne bolgarske jedi z žara, vroče plošče in pečice.

Restavracija je v labirintu odlično obnovljenih bolgarskih renesančnih hiš iz leta 1886 z notranjo opremo iz tipičnih bolgarskih krajev: Koprivštice, Žeravne, Melnika in Banskega. Prijetno vzdušje v restavraciji vsak večer popestri folklorna glasbena skupina, zaradi česar je Kaštite za turiste ena izmed najbolj privlačnih restavracij v Sofiji. Priporočljiva je rezervacija.

Hrana v restavraciji Kaštite je odlična, postrežba pa ob našem obisku ni bila ravno na najvišjem nivoju: natakar je bil vsiljiv, na vsak način nam je hotel prodati najdražje vino, pa še na koncu je jasno in glasno zahteval napitnino.

Restavracijo Kaštite se vseeno splača obiskati, tako zaradi hrane kakor tudi notranje opreme. Nad morebitno slabo postrežbo pa ne bodite razočarani – tako pač je, če restavracija postane preveč priljubljena med turisti.

Lokacija: Ul. Kozloduy 75 (blizu hotela Princess). Tel.: +359 2 931 31 48. Splet: www.kashtite.com