Hrana v Sozopolu, Bolgarija

Predjed v restavraciji Kirik v Sozopolu

Odlične sarme z domačim jogurtom v restavraciji Kirik v Sozopolu

Hoteli Sozopol >>

Glede na to, da Sozopol leži na obali Črnega morja, smo se odpravili na lov za restavracijami z morsko hrano. Sreča se nam je nasmehnila že prvi dan. Našli smo restavracijo Kirik, v katero smo se vračali vsak dan.

Kirik

Restavracija Kirik, poimenovana po istoimenskem otoku, je majhna in domačna. Leži nasproti sozopolskega pristanišča in vojaške baze. Slednja je dobro skrita pod krošnjami dreves, tako da ne kazi razgleda. Ko smo se usedli na teraso, v senco velikega figovca, smo imeli občutek, kot bi prišli k nekomu na obisk. Zaposleni so prijazni, a tujih jezikov ne govorijo.

V Kiriku smo si večkrat privoščili raznovrstne ribe. Od natakarjev smo vedno v polomljeni bolgarščini poskušali izvedeti, katere ribe so bile ulovljene istega dne. Včasih smo bili uspešni, včasih malo manj, a ribe so bile povečini sveže in nekega večera celo tako okusne, da smo naročili dodatno porcijo.

V Kiriku imajo tudi relativno bogato izbiro bolgarskih vin, tako da smo vsako večerjo ob pogledu na zahajajoče sonce poplaknili z buteljko. In čeprav smo restavracijo Kirik v prvi vrsti obiskovali zaradi morske hrane, se nam je za vedno vtisnila v spomin tudi najboljša predjed v Bolgariji: hladne sarme z božanskim domačim jogurtom. Jogurt je bil gost, svež, polnega okusa in nepozabnega vonja. Do takrat si nismo predstavljali, da je lahko tako enostavna jed, kot je navaden jogurt, tako zelo dobra.

V Kiriku smo za večerjo za dve osebi in buteljko vina v povprečju plačali od 30 do 46 levov.

Lokacija: Ribarska 77 (stari Sozopol).