Hrana v Zürichu

Restavracija Adler's Swiss Chuchi v Zürichu

Raclette z jagnjetino, kislo čebulo, kislimi kumaricami, kumarami, mini koruzo, svežim paradižnikom, hruško in gobami v restavraciji Adler’s Swiss Chuchi

Hoteli Zürich >>

Adler’s Swiss Chuchi

Adler’s Swiss Chuchi je dobro znana, stara restavracija v srcu Züricha z domačim vzdušjem in enim izmed najboljših fonduejev v Zürichu.

Jedli smo odličen raclette z jagnjetino, poleg katere postrežejo vrečo, kaj vrečo, žakelj krompirja, kisle kumarice in razno svežo zelenjavo. Meso je bilo mehko in sočno, porcija sira in krompirja pa odločno prevelika, tako da Adler’s Swiss Chuchi brez nadaljnjega priporočamo velikim jedcem. Nam je uspelo pojesti komaj polovico krompirja in sira. Priporočjiva je rezervacija.

Lokacija: Rosengasse 10. Odprto: vsak dan. Tel.: +41 44 266 96 66.

Caduff’s Wine Loft

Caduff’s Wine Loft je izven centra. Precej časa je trajalo, da smo se z mestnim potniškim prometom pripeljali do tja, a se je izplačalo. V Caduff’s Wine Loft smo jedli najboljšo večerjo v Zürichu.

Prijazni zaposleni in prijetno vzdušje poskrbijo za to, da se tudi, če v restavraciji Caduff’s Wine Loft večerjate sami, počutite odlično. Caduff’s Wine Loft je trenutno ena izmed najbolj trendovskih restavracij v Zürichu. Lastniku Beatu Caduffu je odlično uspelo ustvariti restavracijo z enostavno opremo, v kateri strežejo dobro hrano in odlično vino.

Terina iz račjih jeter z želejem iz ledenega vina je bila mojstrsko pripravljena. Poleg so nam postregli pardižnik z rdečo čebulo, jajčevce s skrivnostnimi začimbami, ki nam jih ni uspelo identificirati, soparjeno marelico in soparjeno hruško.

Jedli smo tudi tercet iz morske hrane, odlično kombinacijo norveškega jastoga na žaru s črnim popom in skodelico špinače, fileja rdečega morskega lipana z majhnim korenjem in fileja brancina s šparglji, postreženega z mladim pečenim krompirjem, prelitim s karijevo peno. Edina jed, nad katero nismo bili navdušeni, je bila karijeva pena, v kateri je kuhar poskušal združiti evropsko in azijsko kulinariko. Glede na to, da smo imeli priložnost poskusiti številne avtentične indijske in malajske karije, bi nam azijsko-evropska različica verjetno odgovarjala le, če bi jo pripravil indijski ali malajski kuhar.

Vino v Caduff’s Wine Loft je bilo fantastično. Cena se ujema s kakovostjo: poskusili smo avstrijsko belo vino letnik 2006 (proizvajalec Domäne Müller, Der Seelenfreund, Ried Burgegg, Weststeiermark); odlično mešanico širaza in grenacha E.Guigala, Côtes du Rhône 2003, zvezda večera pa je bil Pinot 1998, 1er Cru Le Poissenot proizvajalca Geantet – Pansiot, Gevrey Chambertin, Burgundija.

Večerja nas je olajšala za 87 CHF, a je bila vredna vsakega franka. Škoda, da je bila naslednji dan nedelja in ob nedeljah je restavracija Caduff’s Wine Loft zaprta. Z veseljem bi jo ponovno obiskali.

Lokacija: Kanzleistrasse 126. Tel. +41 44 240 22 55. Prevoz: tramvaj 2, 3, 8; avtobus 31, 32; nočni avtobus 12, 14. Splet: www.wineloft.ch

Cafe Schober

Cafe Schober je svoja vrata odprl pred več kot 100 leti. Nazadnje smo ga obiskali leta 2007 malo pred božičem in v njem občudovali zelo lepe božično-novoletne okraske. Takrat smo naročili le vročo čokolado s stepeno smetano (slednjo proizvajajo iz mleka svojih lastnih krav). Za vročo čokolado uporabljajo visoko kakovosten kakav odličnega okusa, vendar se nam cena 9 CHF za skodelico vroče čokolade kljub temu zdi previsoka.

Postrežba je močno odvisna od posameznih natakarjev in natakaric. Občutek imamo, da jim posel tako dobro gre, da glavnemu natakarju (nadzorniku) in nekaterim natakaricam enostavno ni več mar za goste.

Lokacija: Napfgasse 4. Splet: www.cafe-conditorei-schober.ch

Chiang Mai Thai Shop

Na križišču Josefstrasse and Haffnerstrasse je kulinarični biser, v katerega radi zahajajo domačini: tajski supermarket, v katerem v času kosila strežejo poceni, a odlične tajske jedi. Večina meščanov hrano vzame s seboj v pisarne. V tajski supermarket se podajte zgodaj, kajti okoli pol dveh je hrana razprodana. Izbira jedi ni velika, so pa zato pripravljene po avtentičnih tajskih receptih in zelo okusne, kar dokazujejo vsakodnevne dolge vrste lačnih domačinov. Edina napaka kuharja je, da za izboljšanje okusa uporablja zloglasno japonsko iznajdbo MSG.

Lokacija: Josefstrasse 13 (3 min peš od Hauptbahnhof). Tel. 044 271 8252.

Confiserie Sprüngli

Eden izmed lokalov Confiserie Sprüngli je na glavni železniški postaji, tako da se lahko tam oskrbite z vrhunsko čokolado in pecivom, preden se odpravite na vlak. Sopotnikom so se cedile sline ob pogledu na torto iz tartufov, ki smo si jo privoščili na poti v Amden. V pekarni Sprüngli prodajajo tudi pijačo in sendviče – zelo priročno za tiste, ki se jim mudi, a bi vseeno radi uživali v dobri hrani. Poskusili smo sendvič s pršutom serrano. Odličen je bil.

Lokacija: glavna železniške postaja.

Jelmoli (veleblagovnica)

Slavno veleblagovnico Jelmoli boste med sprehodom po Bahnhofstrasse zagotovo opazili. Jelmoli je ena izmed najboljših trgovin, v kateri se lahko oskrbite z dobrimi kulinaričnimi spominki za družino in prijatelje. V njej najdete najrazličnejšo hrano in kljub temu, da je ena izmed najprestižnejših veleblagovnic v Zürichu, cene niso pretirano zasoljene.

Posebej velika je izbira švicarskega sira: od Tete de Moine iz Jure do Bünderkäseja iz gorskih vasi. Rozete sira Tete de Moine se stopijo kot delček nebes v ustih in stanejo 55 CHF na kilogram. Če kupite cel hlebček, je Tete de Moine še cenejši.

Kupili smo tudi dve vrsti suhega mesa. Obe sta bili tako dobri, da se ne moremo odločiti, kaj imamo raje: švicarsko govedino ali divjega prašiča iz Umbrije. Slednji sicer ni švicarski, a mesu divjih svinj se pač nikoli ne moremo upreti. Neprimerljivo okusnejši je od običajne svinjine.

Nenazadnje se v Jelmoliju lahko oskrbite s švicarsko čokolado. Švice pač ne morete zapustiti brez pregrešno dobre tablice Lindta ali dveh.

Lokacija: Seidengasse 1. Odprto: pon-pet 9:00-20:00, sob 9:00-17:00, ned zaprto. Splet: www.jelmoli.ch

Jules Verne Panoramabar

Jules Verne Panoramabar je odličen vinski bar (Weinbar) v stolpu v središču Züricha, poimenovan po znanem francoskem piscu znanstvene fantastike Julesu Vernu (20.000 milj pod morjem, Okoli sveta v 80 dneh, itd.).

V bar se povzpnete s pritiskom na edini gumb v dvigalu, ki ga najdete v Brasserie Lipp. Ko izstopite iz dvigala, se lahko sprehodite okoli stolpa in si ogledate Zürich s ptičje perspektive, potem pa se po stopnicah povzpnete še višje v vinski bar. Bar je sredi stolpa, okoli stolpa pa so razpostavljene mize, pri katerih lahko uživate v pijači, majhnih predjedeh (sir, mesni narezki, kruh, itd.) in seveda skorajda znanstveno fantastičnem pogledu na Zürich in okolico.

Lokacija: Uraniastrasse 9. Odprto: pon-čet 11:00-24:00; pet-sob 11:00-1:00; ned 15:00-23:00.

Lipp Brasserie

Lipp Brasserie je replika slavnega Lippa, ne samo po imenu, pač pa tudi po secesijski notranji opremi.

Lipp Brasserie je polno zasedena skoraj vsak večer. Med drugim strežejo dober mangov sorbet in crème caramel.

Lokacija: Uraniastrasse 9. Tel. +41 43 888 66 66. Odprto: pon-čet 7:00-24:00; pet 7:00-1:00; sob 11:00-1:00; ned 11:45-23:00.

Samurai

Lastnik te male restavracije je Japonec. V njej so nam postregli z odličnim sušijem po sprejemljivi ceni. Jedli smo “narobe obrnjene” zvitke in Ebi Fry. Zvitki so bili obloženi s svežimi, naravnost popolnimi rezinami jegulje na žaru. Eby Fry po drugi strani ni izpolnil pričakovanj. Škampi niso bili sveži in olje, v katerem so jih ocvrli, je bilo staro. Osebje v restavraciji Samurai pa je zelo prijazno.

Lokacija: Weststrasse 180. Tel. 043-811-5678 Odprto: tor-pet 11:30-14:00, 18:30-22:00. Sob 18:30-22:00. Ned in pon: zaprto. S tramvajem številka 2 ali 3 se odpeljite do postaje Lochergut, od tam do restavracije je 2 minuti hoda. Splet: www.samurai7.ch

Spaghetti Factory

Spaghetti Factory je na odlični lokaciji na Niederdorfstrasse, po kateri se sprehodi vsak turist, v restavracijo pa zahajajo tudi domačini. Cene špagetov se gibljejo med 14 in 27 CHF, če imate raje pennette ali krompirjeve njoke, pa boste plačali 1 CHF več. Poleti nekaj miz postavijo ob Niederdorfstrasse in ob našem obisku smo imeli srečo, da je bila ena izmed njih prosta. Idealno za opazovanje mimoidočih. Jedli smo kozice na žaru s pikantnimi špageti, ki so bili ravno prav začinjeni z rdečimi in zelenimi čiliji (odlični so bili). Zalili smo jih z vinom Sauvignon Blanc proizvajalca Sanda Digne iz Čila, ki stane le 5 CHF na deciliter. V zadnjem delu restavracije so dodatne mize na prostem, razpostavljene po lepem majhnem trgu.

Lokacija: Niederdorfstrasse 5. Splet: www.spaghettifactory.ch

Zeughauskeller

Zeughauskeller so zgradili kot skladišče orožja v srednjem veku. Sprejme več kot 200 ljudi in ko smo ga obiskali, je bil nabito poln. Kljub temu je bila postrežba hitra in profesionalna. Srečo smo imeli, da smo dobili prostor po manj kot 5 minutah čakanja (rezervirali nismo), čeprav je to pomenilo, da smo morali prisesti k drugim gostom. Če torej razmišljate o obisku Zeughauskellerja, toplo priporočamo rezervacijo.

Porcije v Zeugauskeller so velike, nad kakovostjo pa nismo bili pretirano navdušeni. Jedli smo dunajski zrezek (goveji). Meso je bilo sicer mehko, vendar brez okusa.

Če ste zamudili züriško parado medvedov, si lahko enega izmed njih še vedno ogledate nad vhodom v restavracijo.

Lokacija: Gassen 17/Bahnhofstrasse 28a. Tel.: +41 44 211 26 90. Splet: www.zeughauskeller.ch