Hutongi v PekinguBooking.com


Ozke ulice hutongov so središče življenja malega človeka v Pekingu

Ozke ulice hutongov so središče življenja malega človeka v Pekingu

Hutongi so tradicionalna naselja starega Pekinga, ki se danes pod težo bagrov zelo hitro spreminjajo v ruševine, na mestu katerih rastejo visoki železobetonski nebotičniki. A hutongi v središču Pekinga še vedno obstajajo. Največ jih je v četrti Dongcheng, je pa težko napovedati, kaj se bo z njimi dogajalo v bližnji in daljni prihodnosti.Hutongi so labirinti ozkih ulic, ob katerih v senci košatih dreves druga poleg druge stojijo majhne hiše, zgrajene iz sive opeke in prekrite s tipično strešno kritino, ravno tako sive barve. A hutonge poživijo živordeče pismenke, ki se bleščijo nad vhodi v nekatera stanovanja, in kitajske laterne, ki se pozibavajo v vetru. Nekatere ulice so prašne, prazne in zapuščene, ob drugih se tare majhnih zasebnih trgovin in restavracij. Hutongi so revna, umazana in včasih zaudarjajoča naselja, tako da se pred obiskom velja psihološko pripraviti na morebiten kulturni šok. Mnoga dvorišča dajejo vtis divjih odlagališč odpadkov, po ulicah se poleti podijo na pol goli otroci, med zidovi odmeva nadležno hrkanje in pljuvanje domačinov. Kljub temu obisk katerega izmed hutongov močno priporočamo. Na teh prašnih ulicah v senci novozgrajenih stolpnic se odvija pomemben del življenja v Pekingu. Samo tu je mogoče začutiti, kakšen je bil Peking pred bliskovitim gospodarskim razvojem Kitajske in kakšen je za večino prebivalcev še danes. Nekateri so res obogateli in se preselili v luksuzna stanovanja, a večina v hutongih živečih domačinov še vedno preživi z nekaj dolarji na dan. Kdo ve, kaj se zgodi z njimi, ko jim mestni oblastniki zavoljo gradenj novih modernih nebotičnikov in širokih avenij na silo vzamejo skromne domove …

Kot rečeno je lokacije hutongov v Pekingu težko navajati, saj jih je vedno manj. Za zdaj ene izmed največjih hutongov najdete v zaledju široke avenije Gongrentiyuchang North (zavijte v katero koli stransko ulico proti severu blizu restavracije McDonald’s) in v zaledju avenije Dongsi Shitiao (zavijte v stranske ulice, ki tečejo proti jugu). Po nekaj metrih hoda verjetno ne boste verjeli, da ste še vedno v Pekingu, kajti za visokimi, sodobnimi zgradbami, ki stojijo ob avenijah, se skriva popolnoma drugačen svet.

Velik kompleks hutongov je tudi vzhodno od jezera Houhai, med stolpom bobna in stolpom zvona in templjem Lama. To področje zlahka raziščete peš, saj večina glavnih ulic teče v smeri vzhod-zahod, tako da se je enostavno orientirati. Od stolpa bobna in stolpa zvona do templja Lama je (brez ustavljanja in raziskovanja vabljivih stranskih ulic) približno pol ure hoda.

Okoli stolpa zvona in stolpa bobna je veliko voznikov rikš, ki ponujajo ogled hutongov. Veliko voznikov rikš je tudi med parkom Beihai in jezerom Houhai. Cene vožnje skozi hutonge z rikšami se gibljejo okoli 180 CNY, razen, če se vam uspe pogoditi za nižjo ceno.

Nanluoguxiang

Nanluoguxiang je hutong, ki so ga pred olimpijskimi igrami leta 2008 obnovili in zapakirali v lično embalažo za (ameriške) turiste. Ta hutong lahko obiščete, ne da bi vas skrbel kakršen koli kulturni šok, kajti hutong (oziroma njegova glavna ulica) je čist, obnovljen, s številnimi trgovinami, restavracijami, kavarnami in bari. Seveda Nanluoguxiang nima nobene prave zveze s tradicionalnimi hutongi Pekinga. Življenje v njem narekuje turizem. Vse, kar ima skupnega z ostalimi hutongi v Pekingu, je arhitektura. Nanluoguxiang obiščite, če si zaželite lagoden popoldanski ali večerni sprehod ob izložbah (predragih) trgovin s spominki, oblačili in obutvijo, med katerim si lahko v kakšnem izmed prijetno urejenih lokalov privoščite (drago) kavo, pijačo ali obrok.

V hutongu Nanluoguxiang sta dve tradicionalni trgovini z jogurtom, ki se ju splača preizkusiti. Domači jogurt v Pekingu od nekdaj velja za specialiteto. Prodajajo ga tudi v mnogih majhnih trgovinah po vsem mestu (spoznali ga boste po malih plastičnih, s pisanim pokrovom prekritih posodicah, iz katerih štrli slamica). Jogurta večinoma ne hranijo v hladilniku, zato ga je veliko varneje poskusiti v hutongu Nanluoguxiang, kjer hladilnike imajo. Trgovinici, specializirani za jogurt, boste zlahka našli. Pred njima se vedno vije vrsta osvežitve željnih domačinov in turistov.

Hutong Nanluoguxiang obiščite popoldan ali zvečer. Ob dopoldanskem obisku Nanluoguxianga (okoli 11. ure) smo naleteli na zaprte trgovine in lokale.

Lokacija: Nanluoguxiang (kitajsko: 南锣鼓巷). Transport: metro linija 5, postaja Zhangzizhonglu, nato avtobus številka 118 (ali približno 1,5 kilometra hoda proti zahodu); metro linija 2, postaja Dongsishitiao, nato avtobus številka 118.