Iloilo, Filipini

Tržnica v mestu Iloilo na Filipinih

Tržnica v mestu Iloilo na Filipinih

Hoteli Iloilo >>

Iloilo City je najpomembnejše in najživahnejše mesto na otoku Panay. Nekoč so ga imenovali “Queen City of the South”, zdaj pa mu je ta naziv speljal Cebu City. A Iloilo je še vedno prijetno mesto z relativno majhnim centrom, po katerem se lahko sprehodite peš, z mnogimi trgovinami, v katerih se lahko oskrbite z vsem potrebnim za nadaljevanje poti, z močno študentsko populacijo, ki zagotavlja živahno nočno življenje, dobrimi restavracijami in hoteli.

Preizkusili smo Iloilo Midtown Hotel, v katerem je tudi priljubljena kitajska restavracija Summer House. Sobe v hotelu Iloilo Midtown so izjemno čiste, svetle, klimatizirane, s telefonom, satelitsko televizijo in kopalnico s toplo vodo. Tudi lokacija hotela Iloilo Midtown je nadvse priročna. Blizu hotela so nakupovalna središča, pa tudi centralna tržnica in pristanišče, iz katerega vozijo čolni na otok Guimaras, sta dosegljiva peš.

V centru mesta Iloilo si velja ogledati pisano centralno tržnico z ogromno izbiro posušenih in svežih rib, sadja, zelenjave in mesa. Okoli tržnice so nagnetene izredno zanimive majhne trgovine in delavnice: od urarjev, izdelovalcev ključev in frizerjev do trgovin s čisto pravim orožjem. Vmes je stisnjena kakšna mala lokalna kavarna, pred katero predvsem v dopoldanskih urah sedijo skupine dobrovoljnih domačinov in prav lahko se zgodi, da vas povabijo na kavo ali čaj.

Ostale znamenitosti mesta Iloilo so izven centra, predvsem v okrožju Jaro na severni strani mesta. Jaro je bilo nekoč ločeno naselje, zdaj je postalo predmestje Iloila. V Jaro se lahko odpeljete z džipom. Skočite na enega izmed tistih, na katerih piše “Jaro CPU” ali “Jaro Liko”. Enostavno se postavite ob glavno cesto v centru mesta, ki vodi proti severu, in počakajte, da mimo pripelje pravi džip. Ulice so dobesedno preplavljene z njimi, tako da vam po vsej verjetnosti ne bo treba čakati dlje kot minuto ali dve. Iloilo je ravno pravšnje velikosti za prve poskuse voženj z mestnimi džipi, saj se tudi v primeru, da se zmotite, ne boste odpeljali prav daleč v napačno smer.

V Jaru sta dve znamenitosti, “Belfry Tower” (stolp Belfry) in metropolitska katedrala. Obe znamenitosti sta popolnoma evropski na pogled. Če imate raje eksotiko, ju lahko mirno izpustite in dlje časa preživite v centru mesta Iloilo, ali pa se podate na otok Guimaras.

Guimaras

Otoček Guimaras blizu mesta Iloilo na Filipinih

Otoček Guimaras blizu mesta Iloilo na Filipinih

Mali otok Guimaras je od mesta Iloilo oddaljen le petnajst minut vožnje s čolnom. A kontrast med mestom Iloilo in otokom Guimaras je neverjeten. Iloilo je živahno, hrupno, hitro se razvijajoče mesto, Guimaras je miren, tih, zaostal otok. Kar težko je verjeti, da obstaja tako velika razlika med krajema, ki ju loči le ozek pas morja. Na Guimarasu se v glavnem ukvarjajo s kmetijstvom in sadjarstvom, s tega otoka prihajajo najboljši, najslajši in tudi najdražji mangi na Filipinih, ki pa so svoje cene več kot vredni. Mangi z otoka Guimaras se kar stopijo v ustih.

Na jugozahodnem delu Guimarasa, na plaži Alubihod in njeni okolici, obstaja nekaj prenočišč. Plaže na Guimarasu so lepe in prazne, torej primerne za ljubitelje miru. Le vikendom se je treba izogniti, kajti takrat jih do zadnjega kotička napolnijo enodnevni obiskovalci iz mesta Iloilo.

V primeru enodnevnega obiska Guimarasa si je najbolje najeti tricikel za ves dan. Vozniki triciklov vam bodo najprej sicer ponujali, da vas prepeljejo le od točke A do točke B, a ko se začnete pogajati o celodnevnem najemu, cena hitro pade. Pogajajte se potrpežljivo in se prepričajte, da voznik tricikla res razume, kam vse bi se radi peljali. Za lažno orientacijo takoj po prihodu na Guimaras obiščite turistični informacijski center, kjer vam postrežejo s koristnimi informacijami in brezplačnimi zemljevidi.

Mi smo hoteli obiskati plantažo mangovcev Oro Verde, a je bila zaprta. Tistim, ki si močno želijo videti plantažo mangovcev, priporočamo, da na plantažo pred obiskom pokličejo in se dogovorijo za obisk (tel. 0912/5200345). Plantaža leži blizu vasi Buenavista.

Na kratko smo se ustavili v samostanu trapistov Naše Gospe Filipinske, ki je edini cistercijanski moški samostan na Filipinih. Od tu smo pot nadaljevali na plažo Alubihod, kjer smo si privoščili kosilo (kopalke smo pozabili v hotelu!), nazadnje pa smo splezali še na sveto goro Balaan Bukid, s katere se odpira lep pogled na Iloilo City.