Indijske in malajske restavracije v Singapurju

Hoteli Singapur >>

The Banana Leaf Apolo

The Banana Leaf Apolo je priljubljena indijska restavracija v četrti Mala Indija (Little India) v Singapurju, blizu postaje singapurske mestne železnice MRT Little India.

Ob obisku restavracije The Banana Leaf Apolo smo opazili, da za mizami ne sedijo le Indijci, pač pa tudi številni Kitajci in celo zahodnjaki. Razlog za pisano druščino gostov je hrana, ki je v restavraciji The Banana Leaf Apolo malo manj ostra od hrane v drugih južnoindijskih restavracijah v Singapurju. Restavracija The Banana Leaf Apolo je tako idealna za prvo spoznavanje z aromatično indijsko kulinariko brez skrbi, da bi si s čilijem ožgali jezik.

Hrano v restavraciji The Banana Leaf Apolo po indijskem običaju strežejo na bananinih listih, gostje jedo z rokami. Če vam slednje ne gre, lahko prijazne natakarje prosite za jedilni pribor.

V restavraciji The Banana Leaf Apolo imajo bogato izbiro južno in tudi severnoindijskih jedi, najbolj pa so znani po ribji glavi v kariju. Ime karija je morda zavajajoče, saj v kariju ne plava le ribja glava, pač pa tudi zajeten kos ribjega mesa. Poleg ribje glave v kariju postrežejo bel riž in razne zelenjavne priloge. Gostje kari polijejo po belem rižu in si ga privoščijo skupaj z ribo. Najbolj pogumni na koncu obroka pojedo še ribje oči. Če se odločite za slednje, pojejte le mehko plast okoli trdega jedra oči. Poskusili smo jih tudi mi in lahko rečemo le, da oči nimajo značilnega okusa.

Cene v restavraciji The Banana Leaf Apolo so zelo ugodne. Izdaten obrok skupaj z (brezalkoholno) pijačo stane okoli 20 SGD na osebo.

Lokacija: 54/56 Race Course Road (MRT: Little India). Splet: www.thebananaleafapolo.com

Hjh Maimunah

Hjh Maimunah je zelo priljubljena malajska restavracija v Singapurju, v kateri strežejo tradicionalne malajske jedi, pripravljene po originalnih receptih. Hrana v restavraciji Hjh Maimunah je domača, sveža in odlična. Pred njo se vedno vije vrsta lačnih domačinov.

V restavraciji Hjh Maimunah ponujajo več kot 40 različnih malajskih jedi, ki si jih gostje lahko izberejo iz vitrine ali z menija na steni. Ljubitelji pekoče hrane v restavraciji Hjh Maimunah radi naročajo govedino rendang, ljubitelji morske hrane pa uživajo v veliki izbiri na žaru pripravljenih rib. Za prilogo priporočamo jajčevce ali pa kaj bolj nenavadnega, na primer Lemak Pucuk Ubi (liste tapioke v kokosovem mleku). Obrok lahko zaokrožite s tradicionalnimi malajskimi sladicami. Cene v restavraciji Hjh Maimunah so zelo ugodne.

Lokacije: 11 & 15 Jalan Pisang. (MRT: Bugis), 20 Joo Chiat Road (MRT: Paya Lebar) in 51 Bencoolen Street (MRT: Bras Basah ali Dhoby Ghaut). Splet: www.hjmaimunah.com

Nirvana

V Nirvani ali Hiši severne in vzhodno-indijske kuhinje so nam nekoč postregli daleč najboljši naan, kar smo jih poskusili. Žal se je to zgodilo le enkrat, vendar je tudi običajna kakovost hrane v Nirvani zlahka primerljiva z najboljšimi indijskimi restavracijami v Londonu. Riba noor jahani je odlična. Bophali seekh kabab je ravno prav začinjen, čeprav nekoliko presuh. Zelena omaka, katere sestavin nam ni uspelo identificirati, je zelo, zelo okusna.

Lokacija: #02-01 Fortuna Hotel, 2 Owen Rd., tel. 62970400

Rice Table

Indonezijska restavracija Rice Table na priročni lokaciji na nakupovalni ulici Orchard Road je idealen kraj za tiste, ki si želijo na enem samem mestu poskusiti številne indonezijske jedi. V restavraciji Rice Table namreč za kosilo in večerjo strežejo samopostrežni bife, sestavljen iz štirinajstih (kosilo) oziroma dvajsetih (večerja) indonezijskih jedi. No, bife ni ravno samopostrežni, saj natakarji hrano sproti nosijo na mize. Če vam je katera izmed jedi posebej všeč, jo lahko naročite še enkrat. Cena bifeja je enaka, ne glede na to, koliko pojeste. Kosilo stane 17,88 SGD (približno 10 EUR) na osebo, večerja 28,49 SGD (približno 16 EUR) na osebo.

Nekatere tipične indonezijske jedi, ki jih lahko poskusite v restavraciji Rice Table, so: Soto Ayam (indonezijska piščančja juha), Sate Ayam (piščančja nabodalca s kikirikijevo omako), Ikan Goreng (ocvrta riba v pekoče-sladki omaki), Ayam Goreng (ocvrt piščanec), Tahu Kuning (tofu v kari omaki), Sambal Udang (škampi v pekoči kokosovi omaki), Daging Rendang (pekoč goveji golaž), Sotong Asam (lignji v kislo-pekoči omaki). Priporočamo, da najprej poskusite blažje jedi in šele nato ugriznete v bolj začinjeno hrano. Nekatere indonezijske jedi so namreč lahko precej pekoče.

Hrana v indonezijski restavraciji Rice Table je okusna, zaradi česar je restavracija zelo priljubljena med domačini. V času kosila lahko poskusite srečo in se v restavracijo podate brez rezervacije, za večerjo pa vsekakor priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo.

Lokacija: 360 Orchard Road, #02-09/10 International Building. Odprto: vsak dan 12:00-14:30 (kosilo) in 18:00-21:30 (večerja). Tel. +65 6835 3783. MRT: Orchard. Splet: www.ricetable.com.sg

Sri Kamala Vilas

Hrano v restavraciji Sri Kamala Vilas postrežejo na bananinem listu

Odličen riž briyani in piščanec masala v indijski restavraciji Sri Kamala Vilas

Indijska restavracija Sri Kamala Vilas v Mali Indiji je zgovoren dokaz, da za prvovrstno hrano v Singapurju ni potrebno seči globoko v žep. Hrana v restavraciji Sri Kamala Vilas je poceni, a odlična.

Najraje naročimo piščanca masala z rižem briyani. Piščanec masala je zelo pekoč, a hkrati izredno polnega okusa, prava simfonija južnoindijskih začimb. Riž briyani ni prav nič slabši od piščanca.

V restavracijo Sri Kamala Vilas se na riž briyani in piščanca masala odpravite pred drugo uro. Po kosilu navedenih dveh jedi pogosto zmanjka.

Naslednja indijska specialiteta, ki jo velja poskusiti v restavraciji Sri Kamala Vilas, je thosai. Slednjega bi lahko opisali kot gigantsko indijsko slano palačinko, poleg katere vam postrežejo pekoče in nepekoče omake. Poleg vsakega obroka pa vam običajno postrežejo tudi papadum – hrustljave indijske krekerje. Pekoče jedi nevtralizirajte s teh tarik – za Singapur in Malezijo značilno vročo pijačo, pripravljeno iz črnega čaja in kondenziranega mleka.

V restavraciji Sri Kamala Vilas hrano postrežejo na listih bananovcev. Večina gostov je po indijsko, torej z rokami. Seveda si roke pred jedjo temeljito umijejo v velikih umivalnikih poleg blagajne. Če vam to ne ustreza, lahko natakarje prosite za jedilni pribor. Z veseljem vam ga bodo prinesli, čeprav vam priporočamo, da vendarle poskusite jesti z rokami, saj boste le na ta način doživeli popolno indijsko kulinarično izkušnjo.

Lokacija: za tržnico Tekka centre v Mali Indiji, na začetku Serangoon Road.

Sanur

V indonezijski restavraciji Sanur vam ob prihodu postrežejo dober keropok (v olju ocvrte ribje krekerje). Gastronomski avanturisti prosite za sambal (mešanico čilijeve omake in omake iz fermentiranih škampov), ki se h keropoku odlično poda.

V Sanurju strežejo tudi sprejemljivo govedino rendang, to je malajska klasična jed, ki jo morate poskusiti. Kai Lan Belacan, kitajska zelena zelenjava, prepražena z zmesjo fermentiranih škampov in čilijevo zmesjo, je ravno tako dobra. Nad ribo na žaru (Ikan Panggang) smo bili razočarani, ker riba ni bila sveža. Porcija Tahu Telur, ocvrte sojine skute z zelenjavo, je bila zelo velika in okusna.

Cene na meniju v restavraciji Sanur ne vključujejo 10% dodatka za postrežbo in 5% davka.

Lokacija: #04-16 Ngee Ann City, Orchard Rd.

Zam Zam

Indijska muslimanska restavracija Zam Zam nasproti Sultanove mošeje v Singapurju slovi po odličnem murtabaku. Murtabak bi najlažje lahko primerjali z burekom, le da ga v Singapurju polnijo z jagnjetino ali piščancem. Poleg murtabaka postrežejo kari omako in majhen krožnik solate.

Restavracija Zam Zam je vedno polna gostov. Sedite lahko v neklimatiziranem pritličju, kjer lahko opazujete spretne kuharje pri delu, ali v klimatiziranem prvem nadstropju. Osebje je prijazno, cene zelo ugodne, porcije gigantske in okusne.

Restavracija Zam Zam je stara okoli sto let, kar dokazuje, da v njej očitno pripravljajo dobro hrano. Nekateri trdijo, da v restavraciji Zam Zam strežejo najboljši murtabak v Singapurju. Vsekakor se strinjamo, da je odličen, a za nas nekoliko premasten in zato pretežak za želodec. Raje imamo murtabak iz konkurenčne restavracije New Victory, ki stoji točno poleg restavracije Zam Zam.

Lokacija: 679,699 North Bridge Road. MRT: Bugis.

New Victory

Indijska muslimanska restavracija New Victory stoji točno poleg restavracije Zam Zam. Če niste pazljivi, ju lahko mimogrede zamešate in vstopite v New Victory, čeprav ste hoteli v Zam Zam. Tudi v restavraciji New Victory trdijo, da obstajajo že okoli sto let. Imajo neklimatizirano pritličje in klimatizirano prvo nadstropje. Meni v restavraciji New Victory je zelo podoben meniju v restavraciji Zam Zam. Glavna zvezda menija je murtabak.

In kakšna je razlika?

Če vam je murtabak (jed, ki bi jo lahko primerjali z burekom) všeč, ga poskusite v obeh restavracijah in se odločite sami. Po našem mnenju v obeh restavracijah pripravljajo odlične murtabake, a sami raje zahajamo v New Victory, ker so njihovi murtabaki nekoliko manj mastni in lažji za želodec.

Lokacija: 701 North Bridge Road. MRT: Bugis.