Bratislava

Nadškofova palača v Bratislavi

Nadškofova palača v Bratislavi

Hoteli Bratislava >>

“Veliko malo mesto” Bratislava, kot mu pravi turistični slogan, je ravno pravšnje velikosti za enodnevni izlet. Bratislava ima približno 43. 000 prebivalcev in po vzdušju rahlo spominja na Ljubljano. Leži ob Donavi, zelo blizu meje z Madžarsko in Avstrijo. Do Dunaja je le 65 kilometrov. Večina znamenitosti je posutih po prijetnem starem mestnem jedru na severnem bregu Donave. Brez posebnega hitenja ga lahko prehodite v uri ali dveh.

Mi smo se na enodnevni izlet v Bratislavo odpravili z avtobusom prevoznika Orangeways iz Budimpešte. Odpeljali smo se ob šestih zjutraj, v Bratislavo smo prispeli ob pol devetih. Bratislavo smo zapustili ob pol osmih zvečer. 11 ur, ki smo jih imeli na voljo v mestu, je bilo popolnoma dovolj za ogled znamenitosti, zajtrk, kosilo, večerjo in še kakšno kavo vmes.

Staro mestno jedro Bratislave nam je zelo všeč. Čisto je in prijetno. Večina ulic je zaprtih za promet, tako da tudi hrupa ni. Poleg glavnih arhitekturnih znamenitosti (katedrala sv. MartinaMihaelova vratamestna hiša, bratislavski grad, nadškofova palača …) so po mestu za popestritev vzdušja razpostavljeni še nadvse simpatični kipi, na primer lepi Naci, Napoleonov vojak in Čumil.

Bratislava je bila ob našem obisku sredi februarja prazna in zaspana (opazili smo le peščico turistov), vetrovna ter zelo mrzla (veter, ki vleče po Donavi, gre do kosti). Za uro ali dve nas je zajel celo snežni metež, v katerem je zapadlo tri centimetre novega snega, potem pa se je kot bi odrezal spet popolnoma zjasnilo.

V toplejših mesecih in ob koncu leta se Bratislava zelo razživi. Najpomembnejši dogodki v Bratislavi so Poletni kulturni in grajski festival (junij-september), Festival kronanja (september), Bratislavski glasbeni festival (september-oktober), Bratislavski dnevi jazza (oktober), božični sejem in seveda silvestrska zabava. Bratislave se navsezadnje ni zaman prijel vzdevek Partyslava.