Budimpešta

Bazilika sv. Štefana z utrujenimi socialističnimi bloki v daljavi

Za Budimpešto je značilna svojevrstna mešanica stare, socialistične in sodobne arhitekture

Hoteli Budimpešta >>

Budimpešta je eno izmed vizualno najprivlačnejših evropskih mest. Masiven verižni most, eksotična ribiška utrdba, kolosalna palača madžarskega parlamenta in panorama s široko Donavo na dva dela presekanega mesta so podobe, ki se za vedno vtisnejo v popotniški spomin.

A Budimpešta ni le parlament, bleščeča ulica Váci in turistični geto okoli grajske palače. Budimpešta so tudi sivi ruski bloki delavskih četrti, 40 ton pasjih iztrebkov na ulicah na dan, 8000 brezdomcev, nesramni prodajalci, zajedljivi natakarji in eni izmed najagresivnejših voznikov na zemeljski obli.

Drugega obraza Budimpešte večina popotnikov nikoli ne spozna. Le zakaj bi ga?

Zato, ker se na dvoriščih razpadajočih sosesk v najbolj zanikrnih ulicah lahko ohladite s hladnim pivom na prečudovitih poletnih vrtovih, ker se v zakajenih kletnih ciganskih krčmah ob virtuoznem igranju violin, kakršnega ne boste deležni v nobeni turistični restavraciji, lahko zabavate do zgodnjih jutranjih ur, ker lahko mir poiščete na enem izmed najzanimivejših evropskih pokopališč, ker si lahko na pravi kitajski tržnici obnovite popotniško garderobo za desetino cene, ki bi jo plačali v nakupovalnih središčih in nenazadnje zaradi tega, ker boste potem, ko spoznate drugi obraz Budimpešte, morda bolje razumeli prvega.

Ko prebavite glavni turistični meni: bazilika – Andrássy út – opera – Trg junakov – mestni park – parlament – verižni most – grajska palača – Matijeva cerkev – ribiška utrdba – ulica Vaci, zberite pogum in zavijte v kakšno izmed stranskih ulic.

A če dobite občutek, da vas je natakarica v nerazumljivem jeziku poslala v tri krasne in vas poleg tega še pošteno ogoljufala ali če vam ob bežanju pred ponorelim trabantom spodrsne na pasjem iztrebku, se ne pritožujte, da vas nismo posvarili.

Orientacija v Budimpešti

Budimpešta je razdeljena na 23 okrožij. Staro mestno jedro (gradMatijeva cerkev in ribiška utrdba) so v I. okrožju, poslovno središče Budimpešte, kjer je tudi veliko turističnih znamenitosti, je v V. in VI. okrožju, VII. okrožje je znano po številnih barih in pubih, VIII. okrožje pa je eno izmed najnevarnejših, tako da se mu velja (vsaj ponoči) izogniti.

V Budimpešti lahko obstajajo ulice z istimi imeni v več različnih okrožjih, tako da je pred naslovi znamenitosti in lokalov v tem vodniku po Budimpešti vedno navedeno okrožje (npr. Budim I ali Pešta VI). Budim je na desnem bregu Donave, Pešta na levem.